Skoltrötthet

24.09.2018

Känner du att du skulle kunna skrika högt eller gråta när väckarklockan ringer på morgonen?

Drar du dig för att gå till skolan, kanske till och med skolkar?

Känns läxorna övermäktiga och pressen att prestera allt tyngre?

Självhjälpsknep

  • Att bara stanna hemma gör inte saken bättre utan tvärtom leder till att det blir allt svårare att "ta sig ut" igen. Därför är det viktigt att man gör någonting om man känner att man inte orkar fullt ut med skolan, t.ex. gör lite mindre studier (obs! kom överens om detta med människor på skolan) eller jobbar istället.
  • Det är viktigt att berätta åt någon! Kontakta någon på skolan, t.ex. skolhälsovårdaren, skolpsykologen eller kuratorn eller be din förälder eller någon kompis göra det om du inte orkar själv.
  • Inse att du inte är en robot. Det är mänskligt att inte alltid orka plugga till provet utan kanske fastna på facebook en timme.
  • Se till att grundbehoven är OK, d.v.s. sov ordentligt, ät ordentligt och rör på dig. Det är otroligt vad dålig sömn kan göra illa för humöret, orken och livsviljan och hur lätt vissa saker ser ljusare ut bara man fått sova!
  • Speciellt på hösten kan mörkret göra skoltröttheten värre. Frisk luft, D-vitamin (finns i alla större mataffärer, Apoteket osv) och kanske en ljuslampa kan lätta upp humöret.
  • Det är lättare om läraren/studiehandledaren vet om att man är skoltrött. Skoltrötthet är inget man ska skämmas för och det är klart att man ska få hjälp! Skoltrötthet kan vara ett tecken på något värre, t.ex. depression, så gå till skolkuratorn och prata, så kanske de verkliga problemen nystas fram och ni kan göra något åt dem.
  • Skaffa dig olika tips på hur du pluggar smart så att läxor och prov inte känns så överväldigande.
  • Sätt upp små delmål (t.ex. ta en läxa i taget) och skriv lista på allt du måste fixa eller sätt in det i en kalender, så att du får en överblick och känner mera kontroll.
  • Hitta något som motiverar dig och ge dig själv små belöningar! Hitta något kul att göra som du mår bättre av och använd det som present åt dig själv när du gjort läxorna, som t.ex. att se ett avsnitt av favorit TV-serien.
  • Fundera på hur alla andra problematiska saker i ditt liv kan spela in på skoltröttheten. Om dina föräldrar också är trötta och stressade eller om du har kompisproblem eller kärleksbekymmer blir det också tyngre i skolan.

 

Få hjälp med skoltröttheten

Skoltrött? Utan studieplats? Vet du inte vad du ska bli när du blir stor? Arbetslös? Utan fritidsintressen? Beroende på var du bor så finns det hjälp du kan få gratis.

RAMP och Resurscentret Föregångarna

En språngbräda till förnyad studiemotivation för dig och en extra resurs för skolan! För ungdomar i Korsholm, Malax, Vörå och Vasa.

  • Du tillbringar t.ex. ca 3-6 månader (enligt behov och överenskommelse) på Föregångarna varefter målet är att du med hjälp av RF går tillbaka till din tidigare utbildning, annan utbildning eller finner praktikplats/jobb/blir jobbsökare.
  • De flesta är utstationerade från andra stadiets utbildningsarrangörer i trakten. Du utför vissa delar/kurser i samarbete med Föregångarna. Uppgifterna kommer från skolan och bedöms på skolan men du är på Föregångarna dagligen eller vissa dagar och får handledning, gör tentamen osv.
  • Föregångarna ligger mitt i Vasa centrum vid Mc Donald’s och Hesburger.
  • I dagens läge har vi samarbetsavtal med Korsholms gymnasium, Vasa gymnasium/Aftis, Vasa övningsskolas gymnasium, VAO/VYI och Yrkesakademin i Österbotten men du kan alltid be din skola kontakta oss även om de inte har samarbetsavtal med oss!

 

Uppsökande ungdomsarbete i Jakobstadsregionen

I det uppsökande ungdomsarbetet utgår man från den ungas behov och samarbetar med olika serviceproducenter, myndigheter och andra instanser (t.ex. skolor, TE-byrån, kommunernas socialservice och ungdomsarbete samt föreningar). Strävan är att nå och vägleda ungdomar 15-29 år till de tjänster som de behöver.

Det uppsökande arbetsparet kan hittas i Musikcafé After Eights utrymmen på Storgatan 6, Jakobstad.

 

LILJAS VÄXTHUS Verkstad Lilja – ungdomsverkstäder

Musikcafé After Eight erbjuder dig arbetspraktik inom en rad olika områden. Är du i åldern 16-29 kan du arbeta i Liljas Växthus för kortare eller längre perioder. Vi finns i centrum av Jakobstad i en miljö som "andas" kreativitet och möjligheter. Verksamheten är drogfri och tvåspråkig. Enheterna är för närvarande Café, Kök, Media Lab och Verkstad.

 

Jobcenter i Närpes och Kristinestad (Kaskö och Korsnäs)

Den uppsökande ungdomsarbetaren inom JobCenter strävar till att fånga upp och handleda ungdomar i åldern 15-29 som är arbetslösa, saknar studieplats, som har avbrutit eller riskerar att avbryta sina studier eller de som har avbrutit sin värnplikt.

Tillsammans gör ungdomen och uppsökaren upp en individuell handlingsplan där man utgår från ungdomens mål och ser vad som behövs och vad man behöver göra för att försöka uppfylla dem.

Text: Liselott Nyström, ungdomsinformatör




Faktagranskning: Johanna Mickos, pedagogisk handledare Sarah Wikman, uppsökande ungdomsarbetare Sofia Rehnlund, uppsökande ungdomsarbetare

Källor: Resurscentret Föregångarna, Jobcenter, After Eight

Mera information: Om skoltrötthet på Tjejouren.se

Tillbaka