Tidsplanering

Tidsplanering

Tidsplanering

När skolan kommer igång brukar också kalendern så småningom fyllas av deadlines, möten, prov, fritidsintressen, träffar med kompisar osv. Någonstans där i mellan borde man dessutom ha lite tid åt sig själv. För många kan detta vara svårt eftersom det är så roligt att planera - och man vill förstås vara med i allt och inte gå miste om något. Så småningom kan ett alltför aktivt socialliv vid sidan om skolgången ändå bli för mycket och börja kännas som om man har ont om tid och bara orsaka stress.


För att undvika stress är tidsplanering och organisering en viktig del av skolgången, speciellt i början på läsåret, så att man kommer igång och får tag i rutinerna. Att planera kan ibland kännas tråkigt och onödigt, men vi kan lova att det lönar sig i längden.

För att lyckas med tidsplaneringen måste man först och främst sätta upp mål för att kunna börja hantera sin tid effektivt. När du vet vart du ska, kan du också räkna ut vad som behövs göras och i vilken ordning.

Sedan är prioritering av vad som behöver göras särskilt viktigt. Utan prioritering kan du arbeta mycket hårt men utan något vettigt ändamål eller resultat. För att kunna använda din tid effektivt ska du tänka på att klara av de viktigaste och mest pressande först och de mindre viktigare (och ofta också roligare) först sedan.

När man satt upp mål, prioriterat och sedan nått dessa mål, kan man med gott samvete njuta av en välförtjänad fritid.

 

►Tidstjuvar

För att ta vara på tiden så effektivt som möjligt, ska du försöka undvika följande:

- För många järn i elden samtidigt

- Okoncentrerade tankar

- Att göra snart, alltså skjuta upp och skjuta upp och skjuta upp...

- Allt annat som "måste" göras först - städa, diska, ringa kompis, titta på tv...

- Oroligt studieutrymme

- Oordning i papper

- Oförberedda grupp-/studieträffar

- Oklara instruktioner för uppgifter