Ut i världen

Ut i världen

Du kanske har siktet inställt utomlands. Du kanske vill vidga dina vyer och uppleva nya spännande saker. Här har vi samlat information om hur det går till om man vill Ut i Världen...

 

Praktiskt

Pass – bör ofta vara giltigt åtminstone sex månader framåt. Det kan löna sig att kolla upp hur länge passet är giltigt då det för vissa länder krävs en giltighet som överstiger 6 månader vid flygresorna.

Visum – vissa länder kräver att man ansöker om visum för att få inträde i landet. Man kan också behöva ett uppehållstillstånd, speciellt för vistelser som räcker längre än tre månader. På utrikesministeriets hemsidor kan man hitta mer kontaktuppgifter om var man skall ansöka om visum och uppehållstillstånd.

Försäkringar – ta reda på vad din försäkring täcker. Ibland täcker ens försäkring bara upp till en viss period utomlands, och då det överstiger denna tid kan man behöva köpa en extra försäkring. Det kan bli väldigt dyrt om man skulle råka insjukna utomlands och inte är försäkrad.

Växla pengar – det kan vara bra att ha växlat pengar förrän man reser om man behöver betala till exempel tåg- eller bussbiljett eller taxi för att komma från flygfältet. Det lönar sig också att kontrollera att ens bankkort fungerar i landet ifråga. Lättast kan det vara att höra sig för vid sin bank.

Medicin – använder man mediciner lönar det sig att kolla upp om man kan få sin medicin i det andra landet också, eller att ta med ett tillräckligt stort lager. Kom ihåg att ta med receptet! Det kan även vara bra att ta med linsvätska om man använder kontaktlinser.

Vaccinationer – för att resa till vissa länder krävs det att man har sina vaccinationer i skick! Här kan man läsa mer om vilka rekommendationer det finns i Finland för resor till alla världens länder: http://www.rokote.fi Kom också ihåg att ta med kortet med dina vaccinationer då det i vissa länder kan krävas att du visar upp intyg på att du är vaccinerad.

Europeiska sjukförsäkringskortet – är den europeiska motsvarigheten till FPA-kortet. Det fungerar i alla EU/EES-länder samt i Schweiz, och gör din tur till sjukhuset mycket lättare än om du är utan kortet. Du har i princip rättighet till likadan vård som landets övriga invånare. Det kan sökas kostnadsfritt från FPA.

Kopior – ta gärna kopior av alla viktiga dokument så som pass och uppehållstillstånd. Förvara dem sedan på en annan plats än originalet. Det underlättar en hel del ifall du skulle bli av med dokumenten.