Erfarenheter av unga som varit ute i Världen

Erfarenheter av unga som varit ute i Världen

Ungdomar ute i världen

rasmus2Rasmus Nybjörk  – utbytesstudier via Erasmus

Rasmus studerar Elektroteknik med inriktning kraft för tredje året vid Yrkeshögskolan Novia i Vasa. Han kommer att fara på utbytesstudier till Instituto Superior de Engenharia do Porto i Portugal under vårterminen 2014. Han åker tillsammans med en god vän från samma skola.

Varför vill du fara på utbyte?
Första orsaken till att jag är intresserad av att fara på utbyte är att min äldre syster varit på många sådana. Jag var då yngre och blev intresserad då jag såg att den möjligheten fanns. Redan då jag sökte in till Novia bestämde jag mig för att i något skede åka på utbyte. Jag har också många bekanta som har varit på utbyte, och de har varit eld och lågor och berättat om hur det har varit utomlands, så via dem har jag också blivit inspirerad. Jag bestämde mig i somras för att åka på utbyte nu under vårterminen då mina styrelseuppdrag tar slut, och kommer att göra ett EPS-projekt via programmet Erasmus. Det innebär alltså att vi tillsammans med tre andra studeranden kommer att göra ett projekt, och utöver det har vi en språkkurs i portugisiska och en introducerande kurs till projektet. Det skall bli spännande att samarbeta så tätt med andra nationaliteter om ett större projekt.

Vilka förberedelser har du gjort?
Mina förberedelser började under sommaren då jag till slut bestämde mig för programmet EPS. Jag valde mellan att åka till Spanien eller Portugal, men valet föll sedan på Porto i Portugal på grund av att staden verkade intressantare än många andra. Jag tyckte att den såg så mysig ut då jag såg bilder av den, och tänkte att Portugal också är ett mer annorlunda resmål än Spanien. I Porto har man dessutom fått göra en hel del elprojekt, vilket ju är mitt intresseområde.
Under hösten ansökte jag om platsen samt om Erasmus-stipendium. Vi behövde också göra ett läroavtal samt ansöka om en bostad. Som tur var fick vi (jag och min kompis) bostad fixad via skolan, och lägenheten är också helt möblerad. Hyran är dessutom mindre för mig än i Finland. Jag har också gått en kurs under hösten som hette ”Go abroad” där jag fick fundera över orsaken till varför jag vill fara utomlands, göra upp en budget för vårterminen, läsa på om Portugal och Porto samt göra en presentation om Finland. Alla som far på utbyte via Novia går denna kurs, vilket också är en bra förberedelse inför utlandsvistelsen. Tyvärr har jag inte haft möjlighet att läsa portugisiska på förhand, vilket skulle ha varit bra. Nu under vintern har det mer handlat om att boka flygbiljetter och flytta ut ur nuvarande lägenhet, och så småningom börja fundera på vad man skall ta med sig.

Vad tror du att du får ut av ett utbyte?
Jag hoppas förstås på att lära mig en hel del om andra kulturer som är nya för mig. Jag vill lära känna nya människor, och samtidigt via projektet lära mig hur man samarbetar med andra nationaliteter på ett professionellt sätt. Jag hoppas på att lära mig nya samarbetssätt, och mer om teamarbete. För mig är detta bra med tanke på framtiden då jag gärna skulle arbeta internationellt. Jag hoppas på att få nya kontakter i Portugal, över Europa och även från andra länder i världen. Det ser förhoppningsvis bra ut på CV:n med ett utbyte och blir kanske lättare att få arbete i framtiden. Sedan skulle jag gärna lära mig lite portugisiska, och förstås ha en rolig tid då jag får upptäcka ett nytt land!
Jag har tidigare fått höra att det kan vara svårt att lära känna lokala människor då man far på EPS eller Erasmus-utbyte, men jag hoppas också på att få kontakt med portugiser som är hemma från Porto för att lära känna det lokala samhället bättre.

 

Heidi2Heidi Nylund - Mitt år i Mexico

 Sommaren 2011 var jag 16 år och kände att jag behövde omväxling. Jag behövde något som skulle kasta omkull hela min värld och få mig att se saker ur andra perspektiv. Jag behövde någonting som skakade om hela mig. Jag var trött på min tråkiga vardag. Jag kände ett sådant gnagande behov av att komma bort, bara fly från den trygga värld jag levde i och testa mina egna vingar.

Efter många om och men kom till sist dagen då jag blev godkänd att åka som utbytesstudent med Rotary. Efter mycket begrundande över var jag ville spendera ett helt år kom jag till sist fram till att det skulle bli Mexiko. Varför då? Jo jag ville lära mig spanska och har alltid varit intresserad av den latinska kulturen. Latinamerika skulle bli perfekt för mig.

Tiden före avfärd var nervös blandad med förväntan. Till sist kom den 22:a juli 2012 när det var dags. Jag hade aldrig tidigare insett hur många känslor man kan uppleva på samma gång före jag stod på flygplatsen i Helsingfors och tog farväl av min familj.

Efter att vi, den finska gruppen, spenderat tre dagar i Mexico City flög vi vidare till respektive städer. Jag bodde i Hermosillo. Det är mitt ute i Sonoraöknen och 45 grader varmt nästan hela året runt. Snacka om klimatchock.
Jag anlände till Mexiko utan vidare kunskaper i spanska. Min första värdmamma pratade ingen engelska alls. Min värdmormor försökte tappert slänga in några engelska ord vilket allt som oftast slutade med att vi skrattade åt att vi inte förstod varandra. Mina två värdbröder hade dock en hyfsad engelska vilket blev min räddning.

Med tiden som dagarna och veckorna flöt på lärde jag mig mera spanska och blev introducerad för en massa människor. Jag älskar deras sätt att hälsa. Flickor hälsar med en puss på kinden och pojkar med en puss på kinden åt flickor och en sorts mera inofficiell handskakning pojkar emellan. Alla är väldigt öppna och pratglada och väldigt nyfikna på folk från andra länder. De tyckte att det var häftigt att jag kom från Finland, dock visste de flesta inte var på jorden Finland ligger.

Jag gick i skola också. Från klockan 7 på morgonen till 13:45 varenda dag, det var förstås ledigt på helger. Skoluniform var obligatorisk. Flickorna skulle ha kjol, knästrumpor, grå t-skjorta och svarta skor. Pojkarna gick med jeans och likadan t-skjorta. Om jag skulle jämföra undervisningen med den finländska så är den väldigt lätt. Om jag skulle ha haft bättre färdigheter i spanska skulle jag säkert ha fått högsta betyg i allting. Dock behövde jag inte anstränga mig så mycket eftersom jag någonstans i bakhuvudet visste att mina studier i Mexiko inte skulle tillgodogöra några kurser i Finland.

Rotary ordnar resor för alla utbytesstuderanden i olika länder. Den jag tog del av hette Ruta Maya. Liksom namnet säger är det en resa genom hela Mexiko till de gamla lämningarna av Mayakulturen. Vi var ca 40 ungdomar från hela världen på den resan. Jag var ensam finländare omgiven av många brasilienare, tyskar och lite småplock från hela världen. I 21 dagar reste vi runt Mexiko i buss. Det var konstant fest, ibland kunde det bli lite Jersey Shore-stuk över det hela. Men överlag var det en riktigt lyckad resa.
När mitt utbytesår började lida mot sitt slut började jag känna vemod. Jag ville inte lämna det här underbara landet, med dess fantastiska människor och otroligt goda mat. Jag hade kommit att tycka så mycket om Mexiko att jag ibland övervägde att återvända dit för att studera på universitet där. Dock kom jag snart fram till att Finland nog är bättre på det planet.

Nu har jag varit hemma i Finland i över ett halvår. Jag minns min tid i Mexiko med värme och glädje och håller kontakt med mina mexikanska vänner via Facebook och Twitter. Jag rekommenderar alla som känner det minsta intresse att åka som utbytesstudent att faktiskt göra det. Man lär sig mycket mera om sig själv och andra kulturer än man någonsin skulle föreställa sig. Jag skulle också rekommendera, hur läskigt det än låter, att åka till ett land där man inte pratar språket för att förhoppningsvis lära sig prata det flytande. Jag kan med stolthet berätta att jag skriver studentexamen i spanska i vår på A-nivå.
Tack för mig.
Heidi Nylund

Ps. Om du vill ha mera information om utbyte eller har något du funderar på angående ett år utomlands få du gärna kontakta mig på heddan.nylund@hotmail.com

Läs mer….
På Cimos sidor: cimo.fi och maailmalle.net. Här finns all info för Finland samlad på ett och samma ställe.
Ta reda på info om utbytet som du är intresserad av och jämför olika alternativ. Läs på om landets historia och kultur, och lär dig åtminstone några fraser på landets språk. Det finns många fina språkkurser också på internet.
Ta modigt kontakt med personer som du tror kan hjälpa dig och ge råd! Även andra ungdomar som tidigare har varit på liknande utlandsvistelser kan hjälpa dig, så det lönar sig alltid att fråga om råd.
Det lönar sig alltid att fråga en fråga för mycket än en fråga för litet.
Biblioteket har också mycket litteratur om världens alla länder. Man kan gärna låna en reseguide före man far och läsa in sig på landet ifråga. De flesta större städer och länder har även guider för turister på Internet, så om man googlar landet eller staden ifråga brukar det komma upp en hel del info om vilka sevärdheter det finns på orten. Det lönar sig alltid att planera sina resa före man far, för att inte komma hem och märka att man missat något som man skulle ha varit intresserad av.