varnplikt startsida bild

Värnplikten

Under hösten brukar det vara dags för uppbåd för de pojkar i Österbotten och i Decibels alla 11 medlemskommuner som fyller 18 innevarande år. Två gånger i året är det dags för dessa killar att rycka in i militären - eller utföra civiltjänst. Vissa tjejer funderar kanske också på att utföra militärtjänstgöring - eller så kanske tjejerna funderar på vad sjutton det är pojkvännen talar om då han använder ord som "dägädollar" och "stägä". Även för de som funderar på att fortsätta inom militärväsendet då beväringstiden är över kan det här vara nyttigt att läsa igenom.
Vad är egentligen ett uppbåd?
Måste man verkligen gå på uppbåd?
Vad händer om man inte vill utföra militärtjänsten?
Får vem som helst bli civiltjänstgörare?
Är det verkligen så strängt som de säger i militären?

Det här är några av frågorna vi försöker svara på då vi har det här temat. Vi skriver också kort om varför vi överhuvudtaget har värnplikten. I det kapitlet kan du också läsa lite om vår stora starka granne Ryssland, som många finländare fortfarande är lite rädda för trots att det har gått 70 år sedan andra världskriget. Om du inte får svar på din fråga med hjälp av vårt tema kan du förstås skicka in till Våga fråga. I bästa fall väcker texten i temat nya frågor hos just dig!

 

Tjejerna då? Temat är alltså också ämnat för er, fast det kanske låter lite pojkaktigt. Ni kan mycket väl läsa många delar av det här temat. Kanske är just du en tjej som funderar på att utföra militärtjänsten, men inte vet hur du ska gå till väga? Det kan ju också, som sagt, vara så att din pojkvän just nu är i militären, och då han kommer hem på helgerna talar han bara om en massa konstiga saker som du aldrig har hört talas. Då kan vår lilla ordlista över några vanliga ord och uttryck i det militära vara till hjälp.

Har du frågor om värnplikten, uppbådet, inryckningen eller något annat som berör ämnet? Fråga då vår expert, informatör vid huvudstaben Henrik Gahmberg, via Våga fråga!

Text:
Ungdomsinformatören André Forsman
Bild:
Försvarsmakten
Faktagranskning:
Henrik Gahmberg, informatör vid Försvarsmaktens huvudstab
Översättning:
Lena Niininen (till finska)
Källor:
Senast uppdaterad:
10.07.2017

Deltagande kommuner:

Jakobstad
Kaskö
Korsholm
Korsnäs
Kristinestad
Kronoby
Malax
Nykarleby
Närpes
Pedersöre
Vörå

 

Kontaktuppgifter

decibel[at]korsholm.fi +35844 7277 911

Sepis ungdomsinfocenter Bölesundsvägen 10 B 65610 Korsholm Finland Fakturering: Decibel, inköp 333, Centrumvägen 4, 656610 Korsholm Finland

Vad är Decibel?

Decibel.fi är Österbottens egen tvåspråkiga ungdomswebbportal
med information, rådgivning och möjlighet att påverka.

ungdomsinformations och radgivningstjanst vaaka mustavalko 3

Samarbetspartners

Undervisnings- och Kulturministeriet
Koordinaatti
Projektet Regional koordinering av ungdomsinformation och -rådgivningstjänster i Österbotten, Mellersta Österbotten och Syd-Österbotten
© Decibel.fi 2007-2013 | Decibel.fi innehar upphovsrätten till denna sida | Om du önskar kopiera, vänligen källhänvisa och meddela oss!