moped

08.05.2018
hejsan om man lämnar fast med moped och man är 14 år och man har mopeden i papper och har plåtar men inte körkort vad är konsikvenserna då mopoajelia
Polis Johanna W

Poliisikonstaapeli Johanna Vastaa

10.05.2018

Hej mopoajelia!

Om man som minderårig, under 15 år, kör t.ex. moped på allmänna vägar och polisen kommer, så får det inga konsekvenser för framtida körkort. Som yngre än 15 år är man för ung för att få bötesstraff och körförbud och den körning som man hamnat fast för kommer inte att skjuta upp körkortet. Det händer alltså ingenting alls åt personen som kör. Däremot kan föräldrarna få böter för att ha släppt ut sitt alldeles för unga barn i trafiken. Hur stor böteslapp mamma eller pappa får går inte att svara på så här, då böteslappen räknas ut från det vad man har för inkomster.

Att det är så här lindrigt enligt lagstiftningen för en som är yngre än 15 år är ändå inget man bör utnyttja. Detta därför att man som yngre än 15 år nog är för outbildad i trafikregler och kanske också i hantering av fordonet. Det är en väldigt stor risk att ge sig ut i trafiken då och allvarliga olyckor kan ske. Olyckor sker väldigt lätt med en tvåhjuling, även fast den är skyltad och annars i lagligt skick.

konstapel Johanna Westerlund

 

Kommentit

Kukaan ei ole vielä kommentoinut tätä sivua.

Lähetä kommenttisi

HUOM! Esitä kysymyksesi kysy pois-osiossa.