Lihakset

11.04.2015
Hei kärsin marraskuussa ylikunnosta. VOiko ylirasitus tila tulla uuestaa helpommin mulla on taas ne oireet liikuin 2 hyvin raskasta hiihtolenkkiä ja en venytellyt tyhmänä taas. Olen nyt ylläkseltä kirjoitan tämän viestin olenm menossa laskettelemaan milttei jokapv.
Ja haluun vaan tiedon et onko tää ylikuntoa eli jaloissa heikotusta ja väsyn nopeammin. Kokeilin alkoholia join yhen oluen auttaako se lihasten vetreytymiseen vilkastuttamalla verenkiertoa? Olin hierojalla ja se sano että sun lihakset olivat järkyttävän jumissa! Jaakko

PT Sarah Vastaa

20.04.2015

Hei!

Ylikunto määritellään virallisesti ”epätasapainoksi kuntoilun ja palautumisen välillä, jonka tuloksena on vakavia ja pitkittyneitä uupumisoireita”. Eräs ensimmäisistä ylikunnon oireista on pitkittynyt lihassärky.
Siksi kehon on saatava levätä palautuakseen ja oikeilla ehdoilla rakentaa sitten lihaksia ja kestävyyttä vähän kerralla –mikä on treenin tarkoitus. Palautumisessa tärkeitä asioita ovat lepo, uni, rentoutuminen ja ravinto.Ylikuntoisella ihmisellä fyysinen ja psyykkinen kuorma on kasvanut niin suureksi, ettei keho pysty palautumaan siitä. Mikäli ”palautumistoimenpiteet” jää välistä tai vähenee, tapahtuu hitaampi psyykeen kudosten palautuminen ja siitä voi aiheutua vakavia seurauksia.
On olemassa kahdenlaisia ylikunnon oireita: Tyyppi 1: yliaktiviteettityyppi (käännetty ruotsin sanasta överaktivitetstyp) ja Tyyppi 2: apatiatyyppi (käännetty ruotsin sanasta apatityp). Jos oireet ovat kestäneet kauan, riski kroonisista vaivoista kasvaa ja silloin puhutaan ylikuormitustilasta. Ykköstyypin oireita ovat muun muassa korkea leposyke, vähentynyt ruokahalu, painonlasku, ärtyisyys, huono unenlaatu ja treenimotivaation puute. Kakkostyyppi eroaa hieman ykköstyypistä. Sen oireita ovat matala leposyke, matala verensokeri sekä henkinen ja fyysinen vastahakoisuus.

Ylikuntoa voi ehkäistä säätelemällä kuntoilua, lepoa/nukkumista, palautumista ja ravinnonsaantia. Pidä myös mielessä että vaihtelet treenin intensiteettiä ja aikaa, myös sisältöä jottei siitä tule liian monotoonista. Suunnittele treeni etukäteen ja seuraa suunnitelmaa. Pysähdy hetkeksi jops huomaat oireita. Kirjoita treenipäiväkirjaa, johon merkitset esim. leposykkeen ja sen hetkisen terveydentilan. Älä treenaa jos kehossa on tulehdus.
On tärkeää hoitaa oireet ajoissa ja ottaa ne tosissaan. Jos treenin jälkeen esiintyy kipua on tärkeää levätä 3-5 päivää ennen seuraavaa treeniä. Jos kyse on ylikunnosta, lepoa tarvitsee enemmän ja kauemmin.

Ystävällisin terveisin Sara, personal trainer

 

Lähde: Idrottsdoktorn.se

http://www.idrottsdoktorn.se/

Kommentit

Kukaan ei ole vielä kommentoinut tätä sivua.

Kysy oma kysymys

Lähetä kommenttisi

HUOM! Esitä kysymyksesi kysy pois-osiossa.

Millä tavalla pojan olisi luonnollisinta aloittaa tytön vartaloon tutustuminen? Tarkoitan sitä hetkeä, kun aletaan riisuutua. Sehän on varmasti jännä hetki. Joko ennen riisuumista kannattaisi kosketta...
Lue lisää

Olin tuttavien kanssa levillä pääsiäisenä. Tulin niiden kyydillä tänään kotiin. Lähdettiin aamulla aikasin sieltä ajaan ja syötiin aamiainen autos. Matkalla pysähdyttiin ekan kerran oulussa grillikio...
Lue lisää

Onko sellaiset kalenterit luvallisia, joissa on kuvissa tissit paljaina olevia naisia? Minusta ei ole asiallista pitää sellaisia esillä. Ymmärrän, että pojista voi olla kivaa katsella niitä, mutta min...
Lue lisää

Miten määritellään mikä on intiimialuetta? Lasketaanko takapuoli intiimialueisiin kuuluvaksi?
Lue lisää