Aurinko ja silmät

16.06.2017
Hei. Olen kiinnostunut luonnosta ja eritoten auringonlaskut ja nousut ovat hienoa seurattavaa. Eilen kuitenkin vilkaisin vahingossa kohti aurinkoa paljaalla silmällä ja haluankin kysyä onko tästä jotain haittaa? Lisäksi ennen tätä vahinkoa katsoin kännykästä auringonnousu videota ja katsoin suoraa videossa olevaa aurinkoa. Onko tästä haittaa? Saako videolla olevaa aurinkoa katsoa suoraan? Nämä ovat askarruttaneet.
19.06.2017

Hei!

Suoraan aurinkoa kohti ei saa ikinä katsoa, edes aurinkolasien läpi. Auringon säteet ovat niin voimakkaita, että polttavat verkkokalvon tärkeitä soluja. Auringosta otettu valokuvaa tai videota on turvallista katsoa, koska ruudusta (tai paperista) ei tule yhtä voimakkaita säteitä. Aurinkoa kuvaamiseen saattaa tarvita erikois-objektiivia tai vähintään filttereitä, niitä kannattaa kysyä valokuvaajalta tarkemmin.

Kaukoputkissa käytetään lasisia aurinkosuotimia jotka säilyttävät auringon värin oikeana. En tiedä mistä voisi saada ja sopiiko kierre kameran objektiiviin. Periaatteessa voi kuvata ilman suodintakin. Valotusaika suuntaa-antavasti 1/250 - 1/2000 iso 100, kirkas keskiosa ei saa palaa puhki. Jos haluaa auringonpilkut näkyviin niin joku 800 mm objektiivi...

On myös AstroSolar-nimistä kalvoa josta voi rakentaa suotimen objektiivin eteen. Saa Teknofokukselta tai Ursalta.

Kristian ja Tarja

Kommentit

Kukaan ei ole vielä kommentoinut tätä sivua.

Lähetä kommenttisi

HUOM! Esitä kysymyksesi kysy pois-osiossa.