05.12.2022
mitä kannattaa tehdä jos miettii itsensä tappamista ja on itsetuhoinen en halua hakea apua koska tuntuu siltä että ongelmat ei oo liian suuria/vakavia joo
Stinke

Nuorisotiedottaja Stinke Vastaa

09.12.2022

Hei ja kiitos kysymyksestäsi! Ensinnäkin haluan sanoa olevani todella iloinen, että olet jaksanut kirjoittaa meille näin henkilökohtaisesta asiasta. Olet jo ottanut merkittävän ensi askeleen.

Olen pahoillani, että sinulla on paha olla. Haluan kuitenkin heti aluksi muistuttaa, että kokemasi ajatukset eivät ole epätavallisia. Sanon tämän siksi, että et kokisi itseäsi huonommaksi tai surkeammaksi niiden vuoksi. Itsetuhoisia ajatuksia voi esiintyä eri ikäisillä, erilaisissa elämäntilanteissa, - ja vaiheissa sekä eri syistä. Vaikka nyt tuntuukin synkeältä, toivon että muistat sen, että myös tämänkaltaisia synkeitä ajatuksia voidaan hoitaa ja itsetuhoinen olotila ei ole lopullinen: sinä voit selviytyä tästä!

Olet tehnyt jo paljon ottamalla suuren askeleen lähestymällä meitä Decibelissä. Mikäli sinulla on luotettavia ja läheisiä ihmisiä ympärilläsi, voit yrittää avata ajatuksiasi myös jollekulle, jonka koet sinulle turvalliseksi. Tällainen henkilö voi olla esimerkiksi perheenjäsen tai ystävä.

Kerroit kokevasi, että sinun ongelmasi eivät ole riittävän vakavia tai suuria. Olen kanssasi tästä asiasta täysin eri mieltä. Jokaisen oma tunnekokemus on tärkeä ja validi. Mikäli sinulla on paha olla, se on totta ja sinulla on oikeus tulla kuulluksi ja autetuksi. Ihmiset ovat erilaisia; me reagoimme eri tavoin tunteisiin ja kokemuksiin. Jotkut ovat herkempiä esimerkiksi masentumaan kuin toiset, eikä siinä ole mitään väärää.

Joskus ihmisen voimavarat eivät riitä, vaikka sinänsä mitään ulkoista tai mullistavaa ei elämässä olisikaan tapahtunut. Joskus voi olla myös niin, että aivokemiat eivät toimi optimaalisesti esimerkiksi serotoniinitason ollessa hyvin alhainen. Tämäkin voi aiheuttaa sen, että ihminen ajautuu itsetuhoisiin ajatuksiin. Mikäli ihmisellä on syystä tai toisesta itsetuhoisia ajatuksia, on se itsessään hyvin vakava asia ja tarkoittaa, että apua on saatava.

Kuinka kauan olet kärsinyt itsetuhoisista ajatuksista? Osaatko paikantaa milloin paha olosi on alkanut? Onko sinulla jotakin selvää traumaa, joka olisi voinut laukaista tällaisen oireilun? Onko sinua esimerkiksi kiusattu? Jätetty ulkopuolelle? Onko sinua kaltoinkohdeltu? Oletko joutunut väkivallan uhriksi? Onko lähipiirissäsi ollut kuolemaa tai oletko muulla tapaa kokenut menettäneesi ihmisiä? Onko ihmissuhteissasi ollut vaikeuksia, esimerkiksi ystävyyssuhteissa tai rakkauselämässä väärinymmärryksiä, ymmärretyksi tulemisen puutetta tai pettymyksiä? On myös tärkeää tunnistaa omia kokemuksiaan ja arvostaa omaa kokemuspohjaa.

Usein itsemurha-ajatukset eivät esiinny yksinään tai yhtäkkiä, vaan niitä edeltää esimerkiksi masennukseen lipunut alakulo, joka saattaa olla seurausta esimerkiksi vaikeasta elämäntilanteesta tai tunteista, joita on ollut vaikea kohdata. Myös ahdistuksen yhteydessä saattaa esiintyä itsetuhoisia ajatuksia. Tiesitkö, että ihmisellä on tunteet siksi, että ne tuovat meille viestejä. Viestejä siitä, missä mennään. Mikäli ihminen kokee olevansa iloinen, hän tietää että oikealla tiellä ollaan. Mikäli ihminen on surullinen, ihminen tietää että nyt jotakin on tapahtunut; silloin täytyy antaa surulle aikaa. Kun tunteen antaa tulla, se menee ulos. Mikäli tunnetta ei kohtaa, se tulee takaisin esimerkiksi ahdistuksen muodossa.

Ahdistuskin on itsessään tunne, mutta vielä enemmän kuin yksi tunne, on se kimppu erilaisia tunteita, jotka on ollut ehkä aiemmin vaikeaa kohdata, tai ne on tullut sivuutettua. Ahdistusta voi yrittää helpottaa yrittämällä tunnistaa mitä kaikkia tunteita ahdistus itsessään pitää sisällään: onko siinä surua? Ehkä tukahtunutta vihaa, jota et ole uskaltanut ilmaista, kun olet kokenut olosi kiukkuiseksi? Tunteiden nimeäminen jo auttaa. Ahdistus on erittäin painostava tunne, mutta muista, että itse tunteet (myös ahdistuksen tunteet) ovat ohimeneviä, niin kuin ajatuksetkin. Miltei aina myös itsetuhoiset ajatukset menevät ohi.

Ahdistuksesta tai muista mielenhäiriöistä kärsittäessä on hyvä mennä ajassa taaksepäin; millainen oli aika, joka edelsi vaikeaa ajanjaksoa? Onko sinun ollut vaikea keskittyä tai saada unta? Tai ehkä ahdistus itsessään on tuonut uni,- tai keskittymisongelmia? Näitä on tärkeää miettiä sillä usein ihmisen voidessa huonosti, hänen itsearvostuksensa laskee ja hän saattaa kokea olevansa esimerkiksi muistamaton ja tyhmä. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa!

Mielen ollessa kovilla, voi tämä vaikuttaa esimerkiksi kognitiivisiin kykyihin eli esimerkiksi keskittymiseen ja muistamiseen liittyviin asioihin. Tämä on usein kuitenkin ohimenevää. Tämä lienee ymmärrettävää; mikäli pyörästä puuttuisi toinen rengas, olisi sen kyyti varmasti epätasaisempaa kuin ehjällä pyörällä eikö? Toisaalta joskus psyykkisen huonon voinnin takaa voikin löytyä yllättäviä syitä, joihin olisi hyvä nuorena kiinnittää huomiota; tulisiko ehkä tutkia tarkkaavaisuushäiriöiden mahdollisuus pois? Joskus ahdistus voi kuitenkin olla myös merkki fyysisestä epätasapainotilasta, kuten alhaisesta rautamäärästä tai kilpirauhasen toimintahäiriöistä. Ahdistuksesta ja masennuksesta kärsittäessä on hyvä aina poissulkea myös somaattisten häiriöiden mahdollisuus.

KUINKA NYT ETEENPÄIN?

Puhuminen on ensi askel; se itsessään saattaa jo auttaa ja puhumisen avulla useasti myös omat ajatukset sekä tunteet selkenevät. Mikäli sinusta on vaikeaa ottaa itsetuhoiset ajatukset puheeksi jonkun läheisen kanssa, voit aina soittaa myös kriisipuhelimiin. Esimerkiksi MIELI ry päivystää kriisipuhelimessa, jonka numero on 09 2525 0111. Kriisipuhelimeen soittaessasi saat pysyä myös täysin anonyyminä niin halutessasi ja puhelut ovat täysin luottamuksellisia. Kriisipuhelimessa vastaajat ovat kriisityön ammattilaisia, alaa opiskelevia tai vapaaehtoisia.

Suosittelisin sinua myös hakeutumaan rohkeasti oman koulun terveydenhoitajan (tai kuraattorin) vastaanotolle. Voit myös vetäistä esimerkiksi koulucoachianne hihasta käytävällä, mikäli teidän koululla sellainen on ja jos hän tuntuu sinusta helpoiten lähestyttävältä. Koulucoachit ovat paikalla myös juuri tällaisia asioita varten. Hän varmasti lähtee vaikka sinun tueksesi terveydenhoitajan vastaanotolle, mikäli tarvitset tukea tai kynnys terkalle hakeutumiseen on suuri. Mikäli koulun terveydenhoitaja tai muu henkilöstö on sinulle henkilökohtaisesti liian tuttua, voit myös soittaa ajan paikkakuntasi terveysaseman ajanvarauksesta. Mikäli olosi huononee radikaalisti ja olosi kasvaa sietämättömäksi, älä epäröi sairaalapäivystykseen hakeutumista. Muista että hätänumeroon 112 voi soittaa myös tällaisissa tapauksissa! Muista, että sinun ei tarvitse hävetä sitä, että mielesi voi huonosti. Odottaisitko sinä murtuneen jalan kanssa kotona, että se paranisi itsestään? Joskus myös mieli voi mennä rikki ja sitä täytyy hoitaa.

Itsetuhoisessa olossa on tärkeää reagoida nopeasti. Mitä nopeammin, sen parempi. Sillä tavalla voimme yrittää minimoida inhimillisen kärsimyksen määrää sekä voimme yrittää ennaltaehkäistä ongelman pahentumista. Haluan myös muistuttaa, että esimerkiksi sairaalaan asti joutuminen ei ole tavanomaista; mieltä voidaan hoitaa ammattilaisten parissa myös kotoa käsin; apuna voivat toimia keskusteluapu ammattilaisen kanssa, vertaistuki, ryhmäkeskustelut, erilaiset terapiat ja tarpeen mukaan lääkitykset.

 Kuinka itse voit hoitaa itseäsi tai varmistaa, että olosi ei mene huonommaksi:

Olet hyvin nuori, mutta kehotan silti välttämään päihteitä tai alkoholipitoisten juomien nauttimista sillä vaikka päihteet voivat helpottaa oloa hetkellisesti, niin oikeasti ne pahentavat oloasi. Pysyttele siis niistä erossa!

Mikäli koet suurta tarvetta vahingoittaa itseäsi, voit ennakoida sitä tekemällä huoneestasi turvallisen ja pehmoisen paikan; vie pois kaikki sellaiset välineet, joilla voisit vahingoittaa itseäsi. Toinen vaihtoehto on hakeutua turvalliseen paikkaan tai turvallisen ihmisen luo välittömästi.

Voit myös aina olla meihin yhteydessä uudestaan, millaisella asialla tahansa.

Toivon sinulle paljon kaikkea hyvää.

Halit,

t. Stinke

Kommentit

Kukaan ei ole vielä kommentoinut tätä sivua.

Kysy oma kysymys

Lähetä kommenttisi

HUOM! Esitä kysymyksesi kysy pois-osiossa.

Mitä tarkoittaa sanonta, että "seisoo kuin Jyrin päivä"?
Lue lisää

Mä oon ihastunu yhteen tyyppiin, ja tunne on molemminpuolinen. Me ei seurustella ja ollaan molemmat sitä mieltä että se päätös tehää vasta ku nähään kasvotusten. Me molemmat kuitenki nähää tulevaisuus...
Lue lisää

Onko totta, että vahingonilo on monelle paras ilo? Olen pannut merkille, että jotkut ovat hirmu iloisia, kun toiselle sattuu vahinko, että puhkeaa vaikka autosta rengas, tai liukastuu ja kaatuu tai am...
Lue lisää

Kaverini väitti minulle, että on olemassa kolmen laisia ilveksiä: kissailveksiä, koirailveksiä ja susi-ilveksiä. Voiko se pitää paikkaansa? En ole ennen kuullut tuollaista.
Lue lisää