Gymnasium i Sverige

30.07.2021
Hej!

Jag undrar hur är det om man gått ut gymnasietvåan här i Finland men skulle vilja börja gymnasiet i Sverige. Får jag då gå trean direkt eller måste jag gå om ettan? hejhej
Patricia Donner

Magister i Allmän- och Vuxenpedagogik Patricia Vastaa

03.08.2021

Hej hejhej,

Tack för din fråga.

I teorin är det möjligt att byta men troligtvis inte så enkelt. I det här fallet behöver du diskutera med din egen studiehandledare på ditt nuvarande gymnasium om dina möjligheter att byta. Kurser som vi läser vid finländska gymnasium är inte alla samma som de läser vid svenska gymnasium till exempel.

I ditt fall skulle din studiehandledare behöva kolla vilka alla kurser du läst hittills, kontakta det gymnasium som intresserar dig och sedan tillsammans med deras studiehandledare titta på vilka kurser du skulle behöva läsa till. Med andra ord så skulle du antagligen inte behöva börja om från ettan men troligtvis inte heller kunna hoppa direkt till trean utan att läsa extra kurser.

Hoppas detta hjälpte dig en bit på vägen.

Med vänliga hälsningar,
Patricia Donner

Kommentit

Kukaan ei ole vielä kommentoinut tätä sivua.

Kysy oma kysymys

Lähetä kommenttisi

HUOM! Esitä kysymyksesi kysy pois-osiossa.

Hej finns det en lag eller regel att man måste ha en tråkig vanlig finlandsvensk studentmössa i finland eller får man beställa en med sitt namn på
/ en tjej som tar studenten
Lue lisää

Hej, jag går i nian i högstadiet. Vi ska snart söka vidare till andra stadiet. Jag är intresserad att bli en lantmätare. Jag undrar vilken yrkeslinje skulle passa för detta?
Hur blir jag en lantmätare...
Lue lisää

Hej decibel! Jag har en lärare som lätt blir störd/arg och jag är rädd att fråga honom om hjälp för jag är rädd att bli utskäld. Vad kan jag göra? Vad kan jag göra?
Lue lisää

Hej

Jag skulle vilja åka å bli Bartender elr något med make up. I marbella å nu vet jag inte om jag vågar åka ner själv 1 månad. Man delar boende med andra i gruppen.
Lue lisää