13 ja raskaana?

31.12.2012
Hei. Olen 13 vuotias tyttö. 158 cm pitkä ja 52 kg. Olen seurustellut poikaystäväni kanssa n. 8 kk. Olemme olleet sukupuoli yhdynnässä useita kertoja. ( Ekan kerran joskus 1kk seurustelun jälkeen ) Ekoilla kerroilla emme käyttäneen kondoomia tai mitään muutakaan, mutta hän ei lauennut sisälleni. Ekojen kertojen jälkeen menkkani tulivat suht normaalisti. Jatkossa olemme käyttäneet kondoomia, mutta nytten kuukautiseni on ollut myöhässä varmaan jo 4 kk.. En ole tehnyt asialle mitään koska en tiedä mitä tehdä. 7 luokan aikana painoin n. 49 kg ja kesäloman jälkeen, muutama päivä sitten, minulla oli terveystarkastus ja painoin 52 kg, eli painoa ei ainakaan ole tullut paljoa lisää, jos ottaa huomioon kesäloman, jolloin tulee syötyä vähän mitä sattuu. Olen kuullut että raskauden aikana rinnat suurenevat, mutta sitä muutosta en ole ainakaan itsellä huomannu, päinvastoin, minusta tuntuu että rintani ovat pienentyneet entsisestään. Ainiin, muutama viikko sitten huomasin että alapääni alueelta oli lähtenyt nahkaa, joten vessassa käynti kirveli. Nytten se on taas ihan normaali. Mistä se johtui ? Jos olisin raskaana, mitä oireita minulla olisi tässä vaiheessa ? Näkyisikö se esim. Vatsani koossa, Painossani ? Mitä teen? Jos en ole raskaana, mikä sitten on vikana ? Olen aika ujo joten en uskalla mennä kouluterveydenhoitajallekkaan puhumaan ongelmistani.
18.10.2013

Hei sinulle!

Hyvä että uskalsit kertoa huolistasi! Nyt aivan ensiksi olisi aivan ensiarvoisen tärkeää, että tekisit raskaustestin. Sen voit ostaa lähes mistä tahansa tavaratalosta tai sitten apteekista ja tehdä itse kotona. Tekeminen ei kestä kuin pari minuuttia ja sitten tiedät oletko raskaana vai et. Testin voi tehdä myös terveyskeskuksen laboratoriossa pissanäytteestä.

Raskaus on täysin mahdollinen, koska ette ole käyttäneet kondoomia joka kerralla. Vaikka poikakaverisi ei lauennut sisällesi, on silti saattanut käydä niin, että yhdynnän aikana on tullut muutama pisara siemennestettä, usein näin käykin. 1 millilitra spermaa sisältää miljoonia siittiöitä, ja hedelmöittymiseen tarvitaan yksi ainoa.

Kerroit myös että painosi on jonkin verran noussut. Jos olet raskaana, se johtunee siitä. Muutoinhan muutaman kilon vaihtelu on normaalia, ja olet vielä kasvava nuori neitokainen.
Raskauden yleisimmät oireet ovat kuukautisten poisjäänti, pahoinvointi, rintojen arkuus, mielialavaihtelut. Kuitenkaan aina ei ole kaikkia oireita, joillakin ei yhtään mitään oireita, se on hyvin yksilöllistä.

Vatsakin tietenkin kasvaa kun on raskaana, mutta sekin on aika yksilöllistä miten nopeasti se näkyy ulospäin. Siihen vaikuttaa esim. se missä asennossa kohtusi on sisälläsi. Ensimmäinen raskaus ei useinkaan näy kovin aikaisessa vaiheessa ulospäin.

Kun on vielä "alkutaipaleella" seksielämässä, limakalvot usein herkästi ärsyyntyvät ja hiertyvät, varsinkin jos yhdyntöjä on tiheään, ne kestävät pitkään tai emätin ei ole kostunut kunnolla. Kannattaa käyttää muutamia viikkoja vaikkapa Ceridal-ihoöljyä, jota saa ilman reseptiä apteekista. Saattaa olla myös, että kondomin materiaali ärsyttää limakalvojasi.

Mikäli olet raskaana, saatat olla jo melko pitkällä. Tee hetimiten testi, ja mikäli olet raskaana, riippuu raskauden kestosta, mitä asialle voi tehdä. Vaihtoehtoja on kolme. Joko synnytät ja pidät lapsen, synnytät ja annat lapsen adoptoitavaksi tai teet raskauden keskeytyksen. Keskeytystä ei kuitenkaan voi tehdä milloin vaan, vaan siihen on olemassa lain mukaan säädetyt rajat. Jos raskaus on edennyt pidemmälle kuin 20 raskausviikolle, et voi enää saada keskeytystä.

Mutta, tee ensin testi! Sen jälkeen ota yhteyttä joko lääkäriin tai vaikka äitiys-tai ehkäisyneuvolaan ja käykää yhdessä keskustelemassa asiasta jonkun aikuisen kanssa, ja miettimässä eri vaihtoehtoja.

Älä pelkää, vaan luota itseesi ja siihen että saat varmasti apua! Mikäli et ole raskaana, niin muista aina, ettet milloinkaan suostu yhdyntään ilman kondomia edes hetkeksi! Raskauden mahdollisuus on olemassa kuukauden jokaisena päivänä!! Ja ota yhteyttä oman paikkakuntasi ehkäisyneuvolaan, että saat luotettavan ehkäisyn itsellesi, vaikkapa e-pillerit.


Hyvää syksyn jatkoa, pidä hyvää huolta itsestäsi :)
Decibelin kätilö

Kommentit

Kukaan ei ole vielä kommentoinut tätä sivua.

Kysy oma kysymys

Lähetä kommenttisi

HUOM! Esitä kysymyksesi kysy pois-osiossa.

Harrastin poikaystäväni kanssa seksiä ilman suojausta 4 päivää ennen kuin otin hormoonikierukan. Hän ei lauennut sisälleni, mutta olen huolissani raskauden mahdollisuudesta. Alkoholilla oli osansa asi...
Lue lisää

Hei. Olen nuori nainenja minulla olisi kysymys mahdollisesta raskaudesta. Minulla on käytössä ehkäisyrengas. Harrastettiin poikaystäväni kanssa seksiä, ja otin renkaan siksi aikaa pois. Unohdin kuiten...
Lue lisää

Olen käyttäny ehkäisyä. Turvottaa tosi paljon ja mahakin on sekaisin. Kuukautiseni pitäisi alkaa viikon päästä, mutta mulla on tosi epäsäännölliset menkat ollut jo kohta 4 vuotta. En haluaisi kertoa v...
Lue lisää

Hei. Minulla on käytössä yasmin-pillerit ja otan ne joka aamu melko samaan aikaan(3 tunnin sisällä tietystä ajasta). Harrastan seksiä 3-6 kerraa kuukaudessa ja pelottaa että voinko tulla raskaaksi e-p...
Lue lisää