Studier 2

01.12.2020
Hej, tack för svaret på min fråga om studier till klass/ämneslärare. Jag studerar nu vid yrkesskola, får alltså en yrkesinriktad grundexamen, inte en studentexamen. Betyder det att bara för att jag inte går gymnasiet kommer mitt betyg inte att räknas i (antagnings)poäng, utan jag måste delta i urvalsprovet och dedär för att ens ha en chans att bli antagen till lärarstudier? Varför är det så, i så fall? Alla betyg borde räknas lika anser jag
Patricia Donner

Magister i Allmän- och Vuxenpedagogik Patricia Vastaa

02.12.2020

Hej!

Om du inte är student (har tagit studentexamen), kan du ta dig vidare till lämplighetsprovet endast via urvalsprovet VAKAVA.
I och med att du har en yrkesinriktad grundexamen måste du därför delta och bli godkänd i urvalsprovet för att sedan kunna bli kallad till lämplighetsprovet (intervjun). Ta inte för stor stress över urvalsprovet, jag tror säkert att det går bra om du är motiverad.

HÄR kan du läsa om hur urvalsprovet såg ut år 2020. Första året som provet ordnades på det nuvarande sättet.

Jag personligen ser på saken som att när en får en yrkesinriktad grundexamen så får en redan ett yrke. De som läser på gymnasiet får inte något yrke utan gymnasiestudierna fungerar mer som förberedande utbildning för kommande akademiska studier på Universitet. De som går på gymnasium har både ett avgångsbetyg, precis som ni får från yrkesskolan, men de skriver ytterligare studentexamensprovet (minst 4 ämnen) på det för att där visa på sin kompetens för akademiska studiefärdigheter.

De som läser KOMBI-studier (som du kanske hört talas om) får både ett yrke, ett avgångsbetyg och studentexamensbetyg.

Även om man som student från ett gymnasium eller genom KOMBI-studier skriver studentexamen (som idag kräver ganska mycket) så betyder det inte automatiskt att man slipper in till en högskola. Som jag skrev tidigare så bör studenterna också komma upp i ett visst antal poäng (57 för pedagogik) för att automatiskt kallas till lämplighetsprovet. Gör de inte det så bör de precis som du också skriva urvalsprovet för att komma in.

Hoppas du fick svar på dina frågor och ta inte för stor stress för urvalsprovet!

Med vänliga hälsningar,
Patricia Donner  

Kommentit

Kukaan ei ole vielä kommentoinut tätä sivua.

Kysy oma kysymys

Lähetä kommenttisi

HUOM! Esitä kysymyksesi kysy pois-osiossa.

Hej!

Jag tänkte söka till kronoby povakos program, och har hört från en kompis att de har ett inträdesprov dit.

Vad går inträdesprovet ut på? är det ett fysiskt inträdesprov?
Lue lisää

Hej!

Jag kommer söka till klasslärare i vår men undrar om urvalsprovet (vakava-provet) kommer ordnas på campus i Vasa eller på distans som förra året?
Lue lisää

Hej, i min högstadieskola är flickorna och pojkarna indelade i separata gymnastikgrupper vilket jag kan tycka är bra för att alla ska våga ta plats och utvecklas. En del av oss flickor har disskuterat...
Lue lisää