Jatko-opiskelu

31.12.2012
Moi! Yhteishaku lähenee ja mulla ei oo mitään hajua mihin oon menossa. Oon ajatellu että psykologi tai musiikinopettaja. Rakastan musiikkia ja tykkään auttaa ja kuunnella ihmisiä, vaan että mun henkinen minä ei taija kestää jos joku tulee sanomaan et aikoo tehä itsarin. Koska oon saanu paristi itkeä yhen perään joka sano et tekee itsarin, mut ei tehny ja siinä kestikaua ennenku pääsin siitä yli. En oo vieläkää päässy.
Musiikki siis kiinnostaa, ja musiikinopettaja. Lukion aion käydä, ja lähin musiikkilukio on Kaustisilla jonne äiti ei päästä, mutta sit mietittiin Oulua. En vaan haluis asua yksin. Ja aloin miettimään sitte toissapäivänä et miks Pietarsaaren Musiikkikonservatorio ja lukio yhdistyis? Silleen että vois opiskella laajemmin musiikkiopistossa, mutta käydä samalla lukio-opintoja, ja valmistuessa sais lukion päättärin ja konservatoriosta valmiudet musiikin opettajaks. Niinku kaksoistutkinto. Kokkolassa on tämmöinen, ja käytiin tutustumassa, mutta koulutilat ovan aivan järkyttävät ja ilmanvaihto on huono. + sitten koulupäivät ovat liikaa kun joutuisi mahdollisesti olla pois kotoa yli 12 tuntia.
Tiedän että tuo ei tule olemaan mahdollista, paitsi ehkä joskus miljoonan vuoden päästä kun jeppis pääsee jossakin asiassa eteenpäin. Uutta lukiotakin suunniteltu varmaan 20 vuotta ja nyt vasta käytiin kattomassa paikkoja. Eikä se minun aikana valmistu, ja varsinkaan tuo minun ehdotus. Mutta ajattelenkin muita, myös ruotsinkielisiä.

-eionnistu
18.10.2013

Hei!

Olen lähettänyt kysymyksesi eteenpäin opinto-ohjaajillemme. Vastaus on siis tulossa!

Terveisin nuorisotiedottaja Lena

Hei!

Hyvä, että olet alkanut miettiä mitä tulevaisuudeltasi haluat ja monen muun nuoren tavoin sanot, että et oikein vielä tiedä mikä on se omin ala - ei hätää ehdit vielä selvittää sen kyllä. Sanot, että sinua kiinnostaa musiikin opiskelu (ehkä musiikinopettaja) ja olet ihan oikeassa, Pietarsaaren seudulla ei valitettavasti ole musiikkilukiota, eikä tietoa tällaisen perustamisesta/yhdistymisestä ole. Lähin musiikkilukio on, niin kuin mainitsit Kaustisella. Sanot myös, että olet miettinyt Oulua - saisitko siis luvan äidiltäsi muuttaa sinne..? Ouluhan on huomattavasti kauempana kuin Kaustinen...

Jos muutto ei tule kysymykseen, on vaihtoehdot kyllä aika rajalliset. Pietarsaaressa voi käydä ruotsinkielisen 3-vuotisen musiikkilinjan, joka on toisen asteen koulutus. Yrkesakademin i Österbotten on koulutuksen järjestäjä. Voit lukea lisää koulutuksesta ruotsiksi täältä: http://www.musikhuset.fi/site/ya-hem/76-ya-musiker-1st. Tämän koulutuksen voi siis käydä "kombi"-opintoina, eli yhdistää musiikinopiskelun lukion kanssa (huom! ruotsiksi!). Tällainen opisto-pohjainen koulutus antaa myös eväitä jatko-opintoja varten, esim. juuri musiikinopettajan tutkintoa varten.

Lähin suomenkielinen vaihtoehto on mainitsemasi Keski-Pohjanmaan konservatorio (Kokkolassa) ja sen yhdistäminen lukion kanssa. Täältä voit lukea lisää koulutuksesta ja sen sisällöstä http://www.kpkonsa.fi/. Kp-konsan kautta voi siis saada musiikin perustutkinnon, joka on hyvä pohja myöhempiä musiikin jatko-opintoja varten. Mutta on totta, että naapurikaupungissa päivittäin koulussa käynti on raskasta ja päivät voivat venyä jopa 12 tuntisiksi. Toki opintosuunnitelma tehdään henkilökohtaisesti jokaiselle oppilaalle, joten päivien pituuteen voi kai ainakin osaksi vaikuttaa itse. Mutta jos olit pettynyt tutustumispäivään, et ehkä ole niin innoissasi tämän vaihtoehdon suhteen.

Kysymyksestäsi sai vähän sellaisen kuvan, että luulet, että musiikinopettajaksi voisi valmistua vain toisen asteen tutkinnon käymällä (esim. ammattikoulu). Todellisuudessa musiikinopettajaksi voi valmistua vain ammattikorkeakoulusta tai yliopistosta - ja koulutuksesta riippuen voi työskennellä eri paikoissa. Esim. peruskoulun ja lukion musiikinopettajaksi voi valmistua Sibelius Akatemiasta (Helsinki). Tietysti ala-asteen opettaja voi "erikoistua" musiikkiin ja opettaa musiikin tunteja. Asiasta kannattaa käydä lukemassa lisää http://www.musiikinopetus.fi/fi/opiskelu/ammattikorkeakoulut -sivulta, siellä selitetään selkeästi miten ja missä koulussa voi opiskella musiikkia ja millä tasolla.

Valitettavasti emme tässä tapauksessa pysty antamaan niin paljon vinkkejä, sillä koulutustarjonta on musiikin suhteen täällä meidän seudullamme rajallinen. Jos kuitenkin aiot mennä lukioon ja harrastat musiikkia tosissasi vapaa-ajalla, on sinulla varmasti hyvät edellytykset päästä haluamaasi musiikilliseen korkeakouluun "tavallisen" lukionkin jälkeen. Lukiossa sinulla on mahdollisuus myös miettiä valintaasi (alaasi) tarkemmin ja ehdit kuullostella omia toiveitasi ja mietteitäsi. Kannattaa myös kääntyä koulusi opinto-ohjaajan puoleen ja kertoa hänelle mietteistäsi, hän osaa varmasti kertoa eri vaihtoehdoista ja mahdollisuuksista laajemmin.

Toivottavasti tästä kuitenkin oli hieman apua, ja tsemppiä jatkoon! Kysy mielellään lisää, jos jokin askarruttaa!

Terveisin nuorisotiedottaja Lena apunaan opinto-ohjaajat Pia ja Siv-Britt

Kommentit

Kukaan ei ole vielä kommentoinut tätä sivua.

Kysy oma kysymys

Lähetä kommenttisi

HUOM! Esitä kysymyksesi kysy pois-osiossa.

Onko esimerkiksi lääkiksen pääsykokeissa millaista materiaalia kun meillä on lukiossa käytössä MAOL-digitaulukot jossa on kaikki fysiikan matikan ja kemian erilaisia kaavoja ja lasku juttuja eikä niit...
Lue lisää

Saako psykologian YO kokeessa varsinkin esseessä luetella asioita luettelomaisesti/ ranskalaisiin viivoin jos siihen on tarve? Toki esseessä pitää olla tekstiä mutta jos on tarve johonkin väliin niin ...
Lue lisää

Olen 17 vuotias ja kirjoitan keväällä, mutta ei ole motivaatiota opiskella edes koeviikkoihin. Tiedän kokeen olevan, mutta joka kerta kun olen aloittamassa lukemisen niin en yhtäkkiä jaksakkaan tai ei...
Lue lisää

Mikä on metatieto?
Lue lisää