Epätietoisuus syyttäjän menettelytavoissa

03.09.2022
Hei. Minusta tehtiin keväällä rikosilmoitus, ja piti käydä poliisikuulusteluissa. Epäiltiin kahdesta rikoksesta. Heinäkuussa tuli tieto, että syyttäjä oli tehnyt toisesta syyttämättäjättämispäätöksen. Siinä luki, että toisesta epäillystä rikoksesta tehdään erillinen päätös. Siitä ei ole tähän mennessä kuulunut mitään, vaikka on mennyt näin jumalattoman pitkä aika. Tiedättekö, ilmoittaako syyttäjä siitä minulle, jos hän nostaa syytteen, ja juttu menisi käräjille? Vai kuinka tämä oikein tapahtuu? En jaksa uskoa, että asia voisi vielä olla ratkaisematta. Toista syyttämättäjättämispäätöstä en tule saamaan.
Nuortenelama2

Nuorisotiedottaja, Nuortenelämä.fi Vastaa

07.09.2022

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Jos syyttäjä nostaa syytteen, hän laatii haastehakemuksen ja jättää sen tuomioistuimelle käsiteltäväksi. Haastehakemus sisältää syytteen ja rangaistusvaatimuksen. Jos syyttäjä ei nosta syytettä, hän laatii kirjallisen päätöksen syyttämättä jättämisestä ja perustelee ratkaisunsa.

Jos syyte nostetaan, syyttäjän laatima haastehakemus annetaan vastaajalle eli rikoksen tekemisestä epäilylle henkilölle tiedoksi haasteella. Haasteen antaa normaalisti tuomioistuin. Joissakin tapauksissa haasteen antaa tuomioistuimen sijasta syyttäjä (Esimerkiksi, jos vastaajaa olisi jälkeenpäin hankala tavoittaa, syyttäjä antaisi haasteen vastaajalle heti esitutkinnan päätyttyä).

Lähde, josta saat myös lisää tietoa aiheesta:

Jos asia painaa mieltäsi ja haluat jutella siitä luottamuksellisesti ja nimettömänä, se onnistuu esimerkiksi erilaisissa nuorille suunnatuissa chateissa. Chatteja löytyy verkkonuorisotalo Netarista.

 

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Kommentit

Kukaan ei ole vielä kommentoinut tätä sivua.

Kysy oma kysymys

Lähetä kommenttisi

HUOM! Esitä kysymyksesi kysy pois-osiossa.

Saako kuka tahansa ruveta järjestämään kirkastusjuhlia?
Lue lisää

Miksi Urho Kekkonen valittiin presidentiksi poikkeuslailla vuonna 1974, vaikka olisi tullut valituksi vaaleissakin?
Lue lisää

Miksi kuolemantuomiota ei ole Suomessa rikoslainsäädännössä? Se olisi oikea rangaistus erityisen pahoista rikoksista, eli joistakin murhista. Onko oikeasti kuolemaantuomituilla oikeus viimeiseen toivo...
Lue lisää

Mitä pitäisi tehdä, kun naapuri seisottaa jatkuvasti autoaan luvattomasti rivitaloasunnon oven edessä? Autoa saa järjestyssääntöjen mukaan pitää oven luona vain lyhyen aikaa lastauksen yhteydessä. Ole...
Lue lisää