ilman kondomia

13.08.2023
Pitääkö olla haava peniksessä jotta sukupuolitauti voi tarttua vai mikä on mekanismi? Masa
Nuortenlinkin logo

Nuortenlinkki Vastaa

21.08.2023

Hei

Kiitos hyvästä kysymyksestäsi ja rohkeudestasi esittää kysymys sinua mietityttävän asian kanssa. Kysyt, miten seksitaudit tarttuvat ja tuleeko sukuelimessä olla haava, jotta tauti tarttuu. Seksitaudit tarttuvat sukuelinten tai suun limakalvojen välityksellä, eli peniksessä ei tarvitse olla haavaa tarttumista varten. Seksitaudit tarttuvat eirtyisesti silloin, jos henkilöllä on näkyviä tai tuntuvia oireita. Usein seksitauteja saatetaan kantaa tai tartuttaa myös oireettomana. Joten jos seksikumppanillasi ei olisi tiedettävästi tartuntaa, mutta saat oireita, tulee myös seksikumppanit testata seksitautien varalta ja päinvastoin Jotkut seksitaudit kuten lääkitsemätön hiv voi tarttua myös veriteitse ilman limakalvokosketusta. Seksitautitesteihin voi haketutua esimerkiksi soittamalla omalle terveysasemalle ja pyytämällä päästä testattavaksi. Seksitaudit tulisi testata säännöllisesti vaikka olisikin oireeton erityisesti silloin, jos kumppani vaihtuu ja/tai olet harrastanut suojaamatonta seksiä.

Toivottavasti vastauksestani oli sinulle apua. Jos sinulle jäi jotakin kysyttävää, vastaan mielelläni jatkokysymykseen.
Jatkossa voit myös halutessasi kysyä kysymyksiä suoraan Nuortenlinkin nettineuvonnasta https://nuortenlinkki.fi/nettineuvonta.
Mukavaa syksyn aikaa!

Ystävällisin terveisin,

Amanda Johansson
seksuaaliterapeutti, seksuaalineuvoja (SSS), sosionomi (AMK)
Neuvontapalvelun vastaaja
Nuortenlinkki

Kommentit

Kukaan ei ole vielä kommentoinut tätä sivua.

Kysy oma kysymys

Lähetä kommenttisi

HUOM! Esitä kysymyksesi kysy pois-osiossa.

voiko kumihanskaa käyttää kondoomina?
Lue lisää

Voiko itsetyydytyksessä käyttää kumihanskoja? Mitä kaikkea kumihanskat kädessä vois tehdä, haluaisin jotakin uutta itsetyydytykseen
Lue lisää

Moikka, onko teillä antaa vinkkejä miten voisin saada orgasmin ilman kosketusta? Haluisin saada orgasmin ilman mitään fyysistä kontaktia.
Lue lisää

Siis mikä on ikäraja seksin harrastamiseen täällä suomessa. Jos ikäraja on 14 tai jopa 16 niin mä en ymmärrä miten ihmiset sitä voi harrastaa siinä ijässä. Siis mä en ite oo ollu suhteessa ja en aijo ...
Lue lisää