Kroppsideal och trender

Kroppsideal och trender
30.09.2021

Alla har vi väl någon gång känt press att “passa in”, se ut på ett visst sätt eller drömt om att vara någon annan. Pressen kan komma från familj, vänner, partners eller samhället och en själv. Nu när vi bombaderas med sociala medier i en ny utsträckning kan det ibland vara svårt att navigera sig genom vad som är bra/dåligt och rätt/fel. Vi glömmer ofta bort vad vi själva tänker och känner när vi lägger så mycket fokus på vad andra tycker och tänker och hur det är meningen man ska vara/se ut. Det allra viktigaste är att man är lycklig, mår bra och är hälsosam men det är tyvärr något som ofta glöms bort eller inte prioriteras. Det är klart att utseende spelar en viss roll, hur man ser ut ger ut olika intryck vid första anblick men lika viktigt är också exempelvis ens personlighet och kroppsspråk. Ibland känns det kanske som att det viktigaste vore att se ut som den där modellen i tidningen men oftast leder det till prestationsångest, skönhetskomplex och depression för sanningen är att ingen är likadan. Vi är alla olika så att sträva efter att se ut som någon annan kommer aldrig fungera eller lyckas och det lägger en enorm press på en. Livet blir lättare när man accepterar vem man är och hur man är skapt och istället satsar på att njuta av sitt liv och vara bekväm i sitt eget skinn. Hur man är skapad kan man inte heller göra något åt, man måste komma ihåg att bara för att vi alla har skelett som är i teorin uppbyggda på samma sätt betyder det ändå inte att vi har likadana skelett. Vissa har större eller mindre benstomme än andra och det är inget som går att göra något åt. Vissa har bredare eller smalare axelparti än andra, det går heller inte att göra något åt. Man ska inte lägga ner tid på att ha komplex över sådant man absolut inte kan ändra på, det gör en bara olycklig. Man kan se på det som med ögonfärg, det handlar bara om gener och ärftlighet.

Olika definitioner av och synonymer till hälsosam: “som främjar hälsan, nyttig, sund, frisk, pigg, nyttig för hälsan, bra för hälsan, näringsrik, givande, fruktbar, gynnsam, välgörande, hälsobringande, stärkande, näringsriktig, hygienisk, hälsofrämjande, promotiv”. Inte en enda definition eller synonym berättar för oss om hur mycket eller hur lite mat vi ska äta, hur mycket eller hur lite vi ska träna, hur mycket eller hur lite vi ska väga eller hurudana mått vi borde ha på vår kropp. Varför läggs då så mycket fokus på sådant, när man pratar om att man är hälsosam?

En grej som tåls att diskuteras när det kommer till vikt är BMI- Body Mass Index. Detta används för att räkna ut om man är underviktig, normalviktig eller överviktig. Man får en siffra som räknas ut utifrån ens vikt och längd som talar om för en var man ligger på skalan. Det kan diskuteras om detta är något som borde användas på individnivå eller om man enbart ska använda det för statistikens skull och för att mäta viktkurvor på samhällsnivå. Varför det tåls att diskutera BMI är för att det inte är ett pålitligt sätt att mäta under- och övervikt eftersom siffrorna kan bedra. Om BMI stämde skulle de flesta människor med mycket muskler klassas som överviktiga trots att det är muskelvävnaden som väger och inte fettvävnaden, eller de som är långa och har en snabb ämnesomsättning skulle klassas som underviktiga trots att de har en vanlig kost. BMI kan vara skadligt för ungdomar att höra om och att bli klassificerade enligt, när de inte förstår informationen och innebörden. 

Sociala medier är som tidigare nämnt en stor bov i varför folk jämför sig själva med andra så mycket nu för tiden och varför man börjar se en annan människa som “idealet”, istället för att tycka om sig själv precis som man är. Något positivt med sociala medier är dock att den nya trenden om “body-positivity” som handlar om att krossa de gamla idealen om vad skönhet är, som oftast har varit en osund bild av hur man borde se ut, och att belysa det att man ska älska sig själv precis som man är och att alla olika kroppar är vackra. Vi föreslår att man fyller sitt sociala mediaflöde med sådana konton som får en att må bra och inte sådana som gör så att man börjar jämföra sig själv med någon annan och börjar trycka ner sig själv.

Synen på vikt har förändrats genom åren och synen på vikt idag går väl kanske mot det bästa vi sett på ett tag (det har funnits tider då “naturliga kroppar” var det som gällde även om det börjar bli nåt århundrande sen). Detta har skett i och med “body-positivity"-trenden men ännu finns det problem i vårt samhälle. Ingen annan ska få en att må dåligt över hur man ser ut och ingen ska kunna bestämma över vad man gör med sin egen kropp, men ändå felar systemet någonstans.

Vi vill ta upp de olika skönhetsidealen som har funnits genom tiderna för att man ska börja förstå att alla kroppar är vackra och att det inte bara finns ett “ideal” som är rätt. Skönhetsideal borde inte finnas eftersom skönhet är beroende på individens smak och syn på skönhet. Det finns inget utseende som hela världens befolkning kan komma överens om att det är “det bästa” utseendet så därför finns det egentligen inget skönhetsideal heller.

Här kommer lite information om hur kroppsidealen har förändrats genom tiderna. Det finns så klart skönhetsideal för alla men genom tiderna har det lagts mer press på kvinnor att se ut på ett speciellt sätt, det fanns/finns också skillnader på om man är rik eller fattig. Dessa trendexempel är från västvärlden, vilken kultur man rör sig i påverkar också vad som uppfattas som idealet.

 • Under barocken var kroppsidealet stort, runt och kraftigt. Kvinnor skulle vara mulliga eftersom det sågs som ett tecken på fertilitet och friskhet.
 • På 1800-talet skulle rika kvinnor vara smala, bleka och se bräckliga ut.
 • På 1850-talet började kvinnor använda korsett och att få en väldigt smal midja var målet. Korsetterna var oftast ohälsosamma och ledde till andningssvårigheter och skadade organ.
 • På 1900-talet började trenden att ha getingmidja avta och kläder som var mera lösa började vara det nya modet.
 • På 1920-talet började kvinnor klä sig mera enligt pojkinspirerat mode. Korta frisyrer, små bröst och en icke märkbar midja. Under den här tidsperioden kunde kvinnor använda s.k. binders runt sina bröst för att trycka in dem så att de skulle se mindre ut, helt motsats till vad man gör idag med andra ord.
 • På 1940-talet skulle kvinnor ha smal midja och stora bröst. Klädstilen skulle vara lyxig för att vara motsatsen till vad den var under krigets fattigdom.
 • På 1960-talet kom det mera pojkaktiga modet tillbaka och kläderna blev enklare i stilen. Här lade man mera fokus på ögonen genom att markera dem med mascara och andra sminkprodukter.
 • På 1970-talet kom feminism och jämställdhet i fokus och därför blev unisexmodet populärt där bekvämlighet var viktigt.
 • På 1980-talet var det igen viktigt att kvinnor såg ut som kvinnor, det pojkaktiga modet försvann och högklackat, smink, smycken, klara färger och urringat blev populärt. Tydliga former och permanentade frisyrer blev populärt.
 • På 1990-talet skulle kvinnorna igen vara extremt smala och det skulle inte vara tydligt att man var kvinna.
 • På 2000-talet blev det viktigt med bra hy. Att man hade en smal midja var inte lika viktigt längre men man skulle ha en platt mage, stora bröst och rumpa och även fenomenet “thigh gap” blev populärt.

Som ni märker så har kroppsidealen ändrats genom tiderna och det ändras ännu, det är därför det kallas för trender. Inget är bestående då det gäller skönhetsideal och mode. Nu för tiden är trenden, som tur, att alla ska få se ut som de vill. Bara för att något är en trend betyder det inte att man måste se ut så för att passa in. Sluta vara så orolig för att “passa in” i samhället och fundera mera på att “passa in” i ditt eget skinn. Man mår som bäst när man känner sig bekväm och är nöjd med den man är, och i slutändan är folk för upptagna med att fundera över sig själva för att fundera över hur någon annan ser ut!

Tillbaka