Decibel föreläser

Decibels ungdomsinformatörer är en av de aktörer i Österbotten som kan sägas hålla fingret på "ungdomspulsen" i regionen. Därför vill vi erbjuda vår kunskap inom olika ämnen såväl direkt åt ungdomarna, exempelvis genom att föreläsa i skolor, som åt andra inom ungdomsbranschen eller som är intresserade av hur unga mår och lever idag. Decibel föreläser...

... om 4 olika temapaket för skolor

Varje år brukar Decibel göra en infoturné till de 11 medlemskommunernas högstadier för att berätta för eleverna vad Decibel är och hur de kan använda sajten. Men eftersom fjolårets föreläsning i samband med infon om Decibel, ”Inte-okej-sex”, blev så eftertraktat och fick så bra feedback så anhöll vi om pengar från Undervisnings- och kulturministeriet för att få skapa tre temaföreläsningar till. Vi fick pengar och därför kan vi i år erbjuda medlemskomunerna en gratis föreläsning per högstadium (där några minuter om Decibel skulle ingå). Ni kan välja vilket som av de fyra paketen. Ni kan även få de andra tre temaföreläsningarna för 300€/föreläsning till er skola. (Obs! korrigerat pris). För skolor i sådana kommuner/städer som inte hör till Decibels 11 medlesmkommuner är priset 450€. I det priset ingår en ungdomsinformatör för en hel dag för hela er skola och resekostnader.

Även andra utbildningsinstanser, exempelvis gymnasium, kan beställa dessa paket. Kontakta Decibel för mera information.

Som vanligt bestämmer ni i högstadierna när och hur (en klass eller en årskurs i gången, under temadagar eller som ett eget tema osv). Från den 15.9 kan vi börja fara ut till högstadierna och vi kan även komma under hela vårterminen.

Paket 1: Självkänsla och självförtroende

Svag självkänsla kan ta sig många olika uttryck och få allvarliga konsekvenser – speciellt under tonårstiden då unga annars också utsätts för hårt tryck genom jämförelser, skönhetsideal och prestationskrav samtidigt som de ska bli självständiga. I självhjälps-anda går vi igenom förklaringar, råd och konkreta tips.

Paket 2: De vanligaste frågorna

Vissa frågor får vi flera gånger i veckan av ungdomarna i våra 11 medlemskommuner, vilket troligen betyder att de antingen inte har någon annan att ställa de här frågorna till eller att de är för blyga för att göra det. De flesta av de här frågorna är av intim natur och är därför kanske inte de lättaste att ta upp inom hälso- och sexualkunskapslektionerna - och vissa berörs kanske inte alls desto mer i läroplanen (kärlek, vänskap osv). Men för ungdomsinformatörerna är de här frågorna naturliga och normala att tala om.

Paket 3: Livshantering

Högstadie-eleverna har kommit halvvägs på vägen mot vuxenlivet, men för att klara sig bra är det tusentals praktiska kunskaper de behöver skaffa sig. Ofta skulle det gå så mycket lättare om de exempelvis vet vad man ska ha ett skattekort till innan de fått sitt första sommarjobb, fått höra namnet FPA innan det är dags att söka studiestöd och hört förklaringarna till vad som händer om man lämnar räkningar obetalade. Vi går också igenom de vanligaste brotten begångna av unga och deras konsekvenser.

Paket 4: Inte-okej-sex

Sexuella trakasserier förekommer i alla österbottniska högstadier, mer eller mindre synligt för vuxna, i form av bland annat spridda nakenbilder, sexuella glåpord, tafsande och ryktesspridning. Få unga har dock insett exempelvis att det är olagligt att filma kompisen i duschen efter gympan ”på skoj” och att brottsrubriceringarna är allvarliga. Därför går vi igenom allt från termer till känslomässiga konsekvenser.

Meddela till oss gärna per e-post: decibel(at)korsholm.fi vilket temapaket ni väljer så kan vi komma överens om tidpunkten!

 

... om olika ämnen för vuxna

Decibels ungdomsinformatörer kan även bokas för föreläsningar, inlägg på informationstillfällen och så vidare, där åhörarna är vuxna eller studerande. Exempelvis har ungdomsinformatörer föreläst på seminarier, hållit välkomsttal för evenamng inom ungdomsbranschen, föreläst på föräldramöten, berättat om sin verksamhet på organisationsträffar och undervisat studerande inom ungdomsbranschen. Såväl ämnesområden som arrangemang kan skräddarsys. Ta kontakt för prisuppgifter.

Decibels ungdomsinformatörer kan även ge information eller intervjuer när media så önskar.

Kontakta oss på decibel[at]korsholm.fi eller ring 044 7277 911 (Liselott Nyström Forsén) eller 050 3450 501 (Sanna Sund). (Finländskt riktnummer -> tex +35844 7277 911)

 

Senast uppdaterad:
22.08.2016

Deltagande kommuner:

Jakobstad
Kaskö
Korsholm
Korsnäs
Kristinestad
Kronoby
Malax
Nykarleby
Närpes
Pedersöre
Vörå

 

Kontaktuppgifter

decibel[at]korsholm.fi +35844 7277 911

Sepis ungdomsinfocenter Bölesundsvägen 10 B 65610 Korsholm Finland Fakturering: Decibel, inköp 333, Centrumvägen 4, 656610 Korsholm Finland

Vad är Decibel?

Decibel.fi är Österbottens egen tvåspråkiga ungdomswebbportal
med information, rådgivning och möjlighet att påverka.

ungdomsinformations och radgivningstjanst vaaka mustavalko 3

Samarbetspartners

Undervisnings- och Kulturministeriet
Koordinaatti
Projektet Regional koordinering av ungdomsinformation och -rådgivningstjänster i Österbotten, Mellersta Österbotten och Syd-Österbotten
© Decibel.fi 2007-2013 | Decibel.fi innehar upphovsrätten till denna sida | Om du önskar kopiera, vänligen källhänvisa och meddela oss!