Till föräldrar och andra vuxna

Till en förälders plikter som fostrare och vårdnadshavare är det allmänt vedertaget numera att kontrollera vad barn (dit räknas enligt Finlands lagars definition alla under 18 år) läser om och tittar på Internet. Därför välkomnar vi dig varmt till Decibel.fi!

För dig som förälder eller annan vuxen i kontakt med unga kan den här portalen både vara viktig men också intressant. Bevisligen använder en mycket stor del av de österbottniska ungdomarna sidan. Ett besök här kan därför ge dig en insyn i vad som händer i ungdomarnas värld idag. För det händer kanske mer än du tror, och unga människor funderar på mer än man någonsin hade kunnat föreställa sig. Att besöka sidan kan därför vara bra med tanke på många saker. Kanske lär du känna din tonåring lite bättre? Eller kanske du utgående från de frågor och kommentarer som finns på sidan konstaterar att det är dags att dra i handbromsen, stanna upp och diskutera med just ditt barn?

Vi ber dock vänligen dig att inte alltför tydligt låta unga veta att även du går in och läser på Decibel. Detta är främst de ungas arena och här ska de få känna att de vågar öppna sig om sina bekymmer, inte blir igenkända eller ifrågasatta, inte övervakade och inte ”spionerade på”. Om unga inte får vara anonyma och respekterade här kanske de mister förtroendet för och slutar vända sig till Decibel i de situationer då de inte vågar tala med föräldrar, skolhälsovårdare, ungdomsledare och så vidare.

Faktum är att det händer väldigt mycket i ungdomarnas liv, mycket som vuxna eventuellt har svårt att förstå själva. Exempelvis sexdebuten sker i medeltal tidigare än de flesta tror. Många 13-åringar har redan avklarat den och funderar på saker som den kan leda till, till exempel graviditeter och könssjukdomar. Även problem som ätstörningar och dåligt självförtroende dyker ofta upp på våra sidor. Visst, vi får också mera vardagliga frågor men det är bra att veta om de tyngre också. Då kan man som förälder eller utomstående vuxen diskutera med de unga för att förebygga dessa problem. En helt vanlig och informativ diskussion eller en komplimang nu och då kan vara väldigt avgörande för hur en ungdom handlar eller känner sig.

Vi som jobbar på Decibel.fi försöker ge ungdomar råd och alternativ. Vårt mål är inte att påverka deras handlande, men vi försöker lägga fram de bästa valmöjligheterna i olika situationer och informera om tänkbara konsekvenser. Vi tillrättavisar heller inte ungdomar på ett direkt sätt. Snarare försöker vi tillämpa metoden i ovan i knepiga situationer. De gånger vi ger så kallade faktasvar är vi mycket noggranna med att ge kontrollerad sådan. Vi använder oss av pålitliga källor och sakkunniga faktagranskare för att inte vilseleda de som söker svar på sina frågor. Därför består Decibel-organisationen av, förutom ungdomsinformatörerna, yrkesmänniskor inom flera olika områden.

Vi skyddar alla barn och unga som kontaktar oss genom att hålla fast vid vår anonymitetsprincip. Enda gången vi redigerar en fråga är då det är möjligt att lista ut vem som har ställt den. Vi skyddar också barn och ungdomar med våra svar eftersom vi eftersträvar att ge aktuella, sakliga och reliabla fakta och råd i svaren som ger dem de bästa valmöjligheterna. Många som kontaktar oss är nämligen fortfarande barn (under 18 år), och vi känner ett stort ansvar då vi axlar den här uppgiften.

Ungdomar som yrke - en ny del av Decibel.fi

Den här delen av portalen riktar sig till och är ämnad för de personer som har att göra med ungdomar inom sina yrken. Dit kan höra allt från ungdomsledare till socialarbetare, från idrottstränare till beslutsfattare. Denna plattform för ungdomsarbetare utformas och utvecklas i nära samarbete med de österbottniska ungdomsarbetarna i de 11 deltagande kommunerna.

Senast uppdaterad:
10.07.2017

Decibel.fi Kontaktuppgifter

decibel[at]korsholm.fi

+35844 7277 911

Besöksadress: Sepis ungdomsinformationscenter, Bölesundsvägen 10 B, 65610 Korsholm, Finland

Faktureringsadress: Decibel.fi, Inköp 333, Centrumvägen 4, 65610 Korsholm, Finland

Deltagande kommuner:

Jakobstad
Kaskö
Korsholm
Korsnäs
Kristinestad
Kronoby
Malax
Nykarleby
Närpes
Pedersöre
Vörå

 

Kontaktuppgifter

decibel[at]korsholm.fi +35844 7277 911

Sepis ungdomsinfocenter Bölesundsvägen 10 B 65610 Korsholm Finland Fakturering: Decibel, inköp 333, Centrumvägen 4, 656610 Korsholm Finland

Vad är Decibel?

Decibel.fi är Österbottens egen tvåspråkiga ungdomswebbportal
med information, rådgivning och möjlighet att påverka.

ungdomsinformations och radgivningstjanst vaaka mustavalko 3

Samarbetspartners

Undervisnings- och Kulturministeriet
Koordinaatti
Projektet Regional koordinering av ungdomsinformation och -rådgivningstjänster i Österbotten, Mellersta Österbotten och Syd-Österbotten
© Decibel.fi 2007-2013 | Decibel.fi innehar upphovsrätten till denna sida | Om du önskar kopiera, vänligen källhänvisa och meddela oss!