Alkoholi ja ajaminen

27.08.2019

Jos poliisi pysäyttää sinut ollessasi alkoholin vaikutuksenalaisena, johtaa se oikeudellisiin toimenpiteisiin. Rangaistuksen laatu rattijuopumuksesta / pyörällä juovuksissa ajamisesta / ruorijuopumuksesta riippuu siitä, kuinka vakava rikoksen katsotaan lain mukaan olevan.

Rattijuopumus

Jos ajat moottoroitua ajoneuvoa vähintään 0,5 promillen humalassa, olet syyllistynyt rattijuopumukseen.
Kun ajat juovuksissa etäisyyden arvioimiskykysi heikentyy, reagointiaikasi pitenee, näkösi heikkenee, alat nähdä kahtena ja otat enemmän riskejä. Hyvin pieni määrä alkoholia veressä vaikuttaa liikennekäyttäytymiseen - jo 0,2 promillen alkoholimäärä heikentää havaintokykyä ja tilannetajua.

Mitä tapahtuu jos poliisi pysäyttää minut?

Jos poliisi pysäyttää sinut ja he epäilevät sinua ratti-/ruorijuopumuksesta/ juovuksissa pyörällä ajamisesta käskevät he sinun puhaltaa alkometriin joka näyttää kuinka paljon alkoholia sinulla on hengitysilmassa. Mikäli puhalluskoe näyttää sinun juoneen, viedään sinut terveyskeskukseen verikokeisiin tailähimmälle poliisiasemalle, jossa sinulle tehdään lisäkoe tarkkuusalkometrillä.

Jos sinun katsotaan syyllistyneen rattijuopumukseen, on tuomio sakkoja tai jopa kahden vuoden vankilatuomio, riippuen siitä kuinka paljon veressäsi oli alkoholia ja kuinka vaaraksi olit liikenteelle. Lisäksi menetät todennäköisesti ajokorttisi määrätyksi ajaksi, jopa viideksi vuodeksi.

Teksti: Liselott Nyström, ungdomsinformatör

Lähteet: Vårdguiden.se, Rattnykterhet.se, Alko.fi, http://www.poliisi.fi/poliisi/home.nsf/pages/6F9DF2A9148C4496C2256C15004F285D?opendocument

Back