Nettikiusaaminen

27.09.2018

Wikipedian mukaan: ”Nettikiusaaminen on systemaattista häirintää yhtä tai useampaa ihmistä, useimmiten nuoria, kohtaan, joka tapahtuu sosiaalisten medioiden (keskustelupalstat, verkkosivustot, joissa on käyttäjätilit jne.) kautta internetissä, chateissa tai tekstiviesteillä/multimediaviesteillä.”

Kiusaamista on ollut olemassa aina, mutta nyt kiusaajat ovat löytäneet uuden tavan loukata ja vahingoittaa uhrejaan – Internetin. Matkapuhelimet kuuluvat oikeastaan myös kiusaamisen uusiin työkaluihin.

Nettikiusaaminen, kuten kaikki muukin kiusaaminen, tarkoittaa häväistystä, perättömiä huhuja ja uhkauksia. Se on usein jatkuvaa ja kestää pidemmän jakson ajan, mutta myös yksittäiset kommentit voidaan laskea kunnianloukkaukseksi, yksityiselämän loukkaamiseksi tai uhkaukseksi. Nettikiusaaminen on yhtä rikollista ja vahingollista kuin kiusaaminen todellisessa elämässä - JA YHTÄ TODELLISTA. Modernin teknologian takia kaikkiin saa yhteyden koska vain – eikä kiusaajan tarvitse kiusata kasvotusten. Nettikiusaaminen on yleisempää tyttöjen kuin poikien keskuudessa. Kaikista tavallisinta se on 12-13 –vuotiaiden keskuudessa. Tutkijat väittävät, että nettikiusaaminen johtuu siitä, että nuoret tuntevat voivansa toteuttaa itseään helpommin netissä kuin todellisessa elämässä – hyvässä ja pahassa. Kiusaajat voivat olla enemmän tai vähemmän anonyymejä ja voivat silloin käyttää törkeämpiä sanoja. Kiusaaminen on usein julkista niin, että muut voivat nähdä sen, esimerkiksi kommentit eri nettiyhteisöissä, keskustelupalstoilla, blogeissa tai muissa paikoissa, joissa kiusaajalla on ”yleisöä”. Kyseessä voi olla ilkeiden huhujen levittelyä sosiaalisten medioiden, kuten Facebookin tai Twitterin, kautta, toisen jättämistä ystävälistan, ryhmien tai chattien ulkopuolelle, julkaista käsiteltyjä kuvia netissä, kaapata ja väärinkäyttää toisten profiileja (”facerape”) ja niin edelleen. Yleensä ”lähettäjä” on tunnettu, uhri ja muut voivat nähdä kuka kiusaaja on, kiusaaja voi jopa olla joku, jonka uhri tuntee irl (oikeassa elämässä). Mutta vaikka kiusaaja olisi anonyymi, tapaavat hänen ystävänsä toimia yleisönä ja tietää kiusaamisesta. Kiusaaminen on usein pysyvää, sillä kerran nettiin ladattuja häpäiseviä kommentteja, kuvia ja videoita ei aina pysty saamaan pois Internetistä. Nettikiusaamista tapahtui ennen enimmäkseen kouluajan ulkopuolelle, mutta nykyään useimmilla on kännykkä, jossa on nettiyhteys ja kamera ja he voivat esimerkiksi heti ottaa uhrista häpäisevän kuvan ja ladata nettiin. Kiusaamiseen ja rikolliseen toimintaan kuuluu myös kiusaamiseen osallistuminen ja kannustaminen esimerkiksi jakamalla häpäiseviä kuvia eteenpäin. Useimmat eivät kerro aikuisille tulevansa kiusatuiksi netissä, koska he pelkäävät, että heiltä kielletään Internetin käyttö. Raporttien mukaan noin neljä kymmenestä nuoresta on joutunut nettikiusaamisen uhriksi, mutta koska niin harvat kertovat siitä muille, on hämäräluku tuntematon.

Suomen poliisi määrittelee nettikiusaamisen:

  • Loukkaavina haukkumasanoina, pilkkaavasti toisesta pahaa puhumisena, valheellisten huhujen levittämisenä, pilkkaavien viestien ja kuvien lähettämisenä ja/tai rasistisina kommentteina.

Poliisin nettisivujen mukaan voivat esim. seuraavat rikokset kuulua yhteen nettikiusaamisen kanssa:

Kunnianloukkaus

  • Esim. julkaista netissä tekstejä, jotka ovat loukkaavia tai joissa puhutaan toisista pahaa. Kunnianloukkaus koskee myös Facebookissa tai muissa sosiaalisissa medioissa luvatta julkaistuja kuvia.
  • Yksityiselämää häpäisevien tietojen levittäminen.
  • Jos tiedot ovat totta, ei kyse ole kunnianloukkauksesta. Esim. muiden yhteystietojen lähettäminen netin kautta.

Laittomat uhkaukset esim. uhkaukset fyysisestä tai psyykkisestä väkivallasta. Netissä on tärkeää muotoilla asiansa huolellisesti, koska muut voivat helposti ymmärtää väärin kirjoittamasi asiat, kun teillä ei ole katsekontaktia. Tämä koskee niin sähköpostia kuin muitakin sosiaalisia medioita.

Tietomurto Murtautua toisen tietojärjestelmään.

  • Myös kehotus, osallistuminen ja avunanto kiusaamiseen ovat rangaistavia tekoja.
  • Koulukiusaaminen voi täyttää rikoksen tunnusmerkit. Jos kiusaaja esimerkiksi lyö tai potkii, hän syyllistyy pahoinpitelyyn tai jos hän levittää kiusaamastaan henkilöstä valheellisa huhuja, on rikosnimike kunnianloukkaus.

Teksti: Liselott Nyström, ungdomsinformatör




Lähteet: Wikipedia, Nätsäkerhetsskolan, Rädda Barnen, Folkhälsans artikel "Skolfreden fokuserar på nätmobbning", Polisen

Back