Mikä on roolisi kiusaamistilanteessa?

04.04.2019

Et ehkä ole ajatellut asiaa, mutta kiusaamistilanteet koostuvat myös muistakin henkilöistä kuin pelkästään kiusaajasta ja kiusatusta. Tunnistatko itsesi jostain seuraavista kuvauksista?

Kiusaaja

Kiusaaja on kiusaamistilanteissa aktiivinen ja kiusaamisen ns. päätekijä. Kiusaaja aloittaa kiusaamisen ja saattaa yllyttää muitakin kiusaamaan. Kiusaaja saattaa olla vallanhaluinen tai helposti tulistuva luonne. Hän voi hakea huomiota itselleen kiusaamalla muita. Kiusaaja voi myös tuntea itsensä epävarmaksi ryhmässä ja yrittää kasvattaa omaa suosiotaan alistamalla muita.

Apuri

Apuri auttaa kiusaajaa ja osallistuu kiusaamiseen. Apuri ei kuitenkaan ole kiusaamisessa pääroolissa. Hän ei ole varsinainen aloitteentekijä vaan avustaa kiusaajaa eri tavoin. Apurina saattaa olla sellainen oppilas, joka pelkää itse joutuvansa kiusatuksi. Apuri saattaa  ajatella, että auttamalla kiusaajaa hän välttyy itse kiusaamiselta.

Kannustaja

Kannustaja on kiusaamistilanteissa henkilö, joka ei itse kiusaa, mutta on mukana kiusaamistilanteissa kiusaajan puolella. Hän antaa kiusaajalle positiivista palautetta naureskelemalla, huutamalla ja kannustamalla kiusaajaa. Näin he tarjoavat kiusaajalle myönteistä palautetta elein, ilmein ja sanallisesti. Jotkut kannustajat ovat hiljaisempaa tyyppiä ja osoittavat mielipiteensä valitsemalla eri pöydän kuin kiusattu tai jättämällä hänet valitsematta joukkueeseensa liikuntatunnilla. Kannustajat saattavat tukea kiusaajaa jo pelkästään sillä, että he tulevat paikalle katsomaan kiusaamista eivätkä tee mitään lopettaakseen sitä.

Kiusattu

Kiusattu on oppilas, jota toistuvasti kiusataan ja joka joutuu muiden kielteisen toiminnan kohteeksi. Kiusattua esimerkiksi lyödään, revitään vaatteista, nimitellään, tuhotaan hänen tavaroitaan tai häntä haukutaan internetissä. Kiusattu on uhri, joka on jollain tavoin puolustuskyvytön kiusaajiinsa nähden. Kiusatuksi voi joutua, koska muut ovat kateellisia, esimerkiksi paremman koulumenestyksen takia. Kiusattu saattaa myös olla luonteeltaan arka tai hiljaisempi kuin muut, joten hänen on ehkä vaikeampi saada ystäviä. Uskallus olla erilainen kuin muut, esimerkiksi pukeutumalla toisin, voi myös olla syy joutua kiusatuksi. Kiusattu voi myös olla ulkomuodoltaan erilainen, jolle hän ei itse mahda mitään.

Kiusatun puolustaja

Kiusatun puolustaja on oppilas, joka asettuu kiusatun puolelle ja pyrkii tukemaan häntä. Puolustaja yrittää saada toiset lopettamaan kiusaamisen tai lohduttaa kiusattua kahden kesken. Puolustaja myös usein kertoo kiusaamisesta aikuisille ja yrittää saada kiusaamisen loppumaan.

Hiljainen hyväksyjä

Hiljainen hyväksyjä on oppilas, joka vetäytyy syrjään kiusaamisesta ja on kuin ei kiusaamista huomaisikaan. Hiljainen hyväksyjä poistuu paikalta kiusaamisen alkaessa, mutta ei kerro kiusaamisesta aikuisille tai yritä tukea kiusattua. Saattaa olla, että hän pelkää joutuvansa itse kiusatuksi jos yrittää puuttua kiusaamiseen. Toiminnallaan, hän tulee vahingossa hyväksyneeksi kiusaamisen.

Teksti: Ungdomsinformatörerna, Folkhälsans anti-mobbningsteam / Sarah Storm och Stina Forsberg

Käännös: Jenny Hjulfors (till finska)

Lähteet: kivakoulu.fi, e-mielenterveys.fi, terveysnetti.turkuamk.fi, nuortennetti

Back