Miten toimin jos minua kiusataan

04.04.2019

Olet ehkä kuullut tämän väitteen: ”kiusaaminen loppuu, jos siitä ei välitä”, mutta valitettavan usein tämä ei kuitenkaan ole totta. Tämän kommentin kuuleekin useimmiten sellaisten ihmisten suusta, jotka eivät ikinä välttämättä itse ole joutuneet kiusaamisen kohteeksi. Sillä onko muka totta, että kiusaamisesta voisi olla välittämättä? Ei tietenkään. Kiusaamisesta saa olla välittämättä ainoastaan siinä mielessä, että ei kannata uskoa kiusaajan ilkeitä sanoja.

Puhu asiasta!

Jos sinua kiusataan, tuntuu se varmasti pahalta. Ja kun pahoittat mielesi, saa pahan olon kyllä näyttää ja harvoin sitä pystyy olemaan näyttämättäkään. Muista kuitenkin, että kosto ei helpota kenenkään oloa, joten takaisin ei kannata lyödä tai haukkua, vaan vaatia aikuisilta apua.

Saatat ajatella, että kiusaamisesta ei kannata kertoa kellekään, koska sitä ei kuitenkaan saada loppumaan. Koulusi opettajien ja muun henkilökunnan velvollisuus on kuitenkin pyrkiä lopettamaan kiusaaminen. Jos ja kun koulukiusaaminen aiheuttaa sinulle pahaa mieltä, on tärkeää, että puhut siitä jonkun kanssa. Esimerkiksi omat vanhemmat, isovanhemmat, ystävät tai kouluterveydenhoitaja haluavat tietää, jos sinulla on paha olo. Voit kertoa asiasta myös vaikka isosiskollesi/-veljellesi, kaverisi vanhemmille, koulukuraattorille, nuoriso-ohjaajalle, valmentajallesi…

Kiusaamiseen pitää AINA yrittää puuttua. Esimerkiksi opettajasi, vanhempasi, koulupsykologi tai koulukuraattori tai he kaikki yhdessä voivat ottaa puhutteluun sinua kiusaavat oppilaat. On yleistä, että kiusaajien vanhemmatkaan eivät tiedä, miten huonosti heidän lapsensa käyttäytyvät, ennen kuin joku kertoo siitä heille. Joten kiusaamisesta ei kannata vaieta. Älä jää yksin asian kanssa, uskalla puhua!

Syy ei ole sinussa!

Vaikka kuinka paha olosi olisi kiusaamisen takia, älä ikinä ala syyttämään itseäsi kiusaamisesta tai miettimään, mikä sinussa voisi olla vikana. Olet hyvä juuri sellaisena kuin olet! Ketään ei saisi koskaan kiusata. Jokaisella on oikeus tuntea jokaisena koulupäivänä iloa ja jokaisen tulee voida olla oma itsensä ilman, että sen vuoksi tarvisi kestää kiusaamista. Kenenkään ei tarvitse muuttua kiusaamisen takia! Kiusaaminen ei yleensä johdu kiusatun ominaisuuksista, ulkonäöstä tai kinnostuksen kohteista, vaan siitä että kiusaajan kokee itsensä epävarmaksi ja hänellä on paha olla. Voi myös olla niin, että kiusaaja on kiusatulle kateellinen jostain asiasta ja tästä syystä purkaa sen kiusattuun.

Sano vastaan, vaikka se tuntuisikin vaikealta! Sillä tavalla näytät sekä itsellesi että muille että et hyväksy huonoa kohtelua. On vaikeampaa olla ilkeä sellaiselle henkilölle joka puolustautuu ja sanoo vastaan.

Valoa on tunnelin päässä!

Jos kiusaaminen keskittyy juuri kouluun, niin muista, että ystäviä voi löytää muualtakin kuin koulusta. Moni on saanut ystäviä esimerkiksi harrastuksen parista tai omasta pihapiiristä. Paha olo ei jatku ikuisesti, kunhan annat muille mahdollisuuden auttaa sinua kertomalla avoimesti siitä mitä olet joutunut kokemaan. Kaikki järjestyy kyllä. Voit myös aina olla yhteydessä tänne Decibeliin Kysy pois-palvelun kautta. Me olemme täällä juuri sinua varten.

Teksti: Ungdomsinformatörerna

Käännös: Jenny Hjulfors (till finska)

Lähteet: www.e-mielenterveys.fi, mll/nuortennetti.fi

Back