Kirjoittamattomat säännöt

Kirjoittamattomat säännöt

Ystävät

Perussääntö!
Älä tee kaverillesi mitään sellaista, mitä et haluaisi hänen tekevän sinulle. Ja vielä tärkeämpää on se, että et tee kaverillesi mitään sellaista, mitä hän ei haluaisi sinun tekevän itsellesi! Sinua ei ehkä haittaa jos hän heittää sinua lumipallolla, flirttailee sen tytön/pojan kanssa, johon olet rakastunut tai jos hän kehuu sillä, että on saanut paremman numeron kokeesta kuin sinä –kaverisi voi kuitenkin pahastua jos teet hänelle niin! Eri kaveruksilla on erilaiset käsitykset siitä, mitä ystävyys on ja siitä, minkälainen juuri teidän ystävyyssuhteenne on. Ihmisillä voi olla erilaisia odotuksia toisiltaan ja se voi johtaa riitoihin, pettymyyksiin ja vaatimuksiin.

Rakkaus tulee ja menee, mutta ystävät ovat ikuisia
Yksi pahimmista asioista minkä ystävälleen voi tehdä on iskeä hänen tyttö-/poikaystävänsä tai hänen kiinnostuksen kohteensa. Jos ystävä on rakastunut, niin sitä rakkautta ei yritetä viedä häneltä, ei edes flirttaileminen ole sopivaa sellaisen henkilön kanssa josta oma ystävä on kiinnostunut. Tämä sääntö koskee yleensä myös EXää, sisaruksia, kavereita, serkkuja jne. JOS on ihan suunnattoman rakastunut kaverinsa exään, täytyy asiasta jutella kaverinsa kanssa ennen kuin oman itsensä ja exän välillä tapahtuu jotain konkreettista.

Älkää kilpailko
Joskus kavereiden kanssa voi tulla kilpailutilanne, joka liittyy esim. johonkin poikaan tai kesätyöhön. Rehellisyys ja avoimuus ovat silloin ainoa ratkaisu, jollei halua että asiasta syntyy suurempikin sota. Kateellisuus on tavallinen tunne ja huonoilta jälkiseurauksilta voi välttyä jos kaverillensa kertoo, että halauisi jotain/olla jotain mitä hänellä on/hän on. Sinä tiedät mitä sinulla on (ystävyys), mutta et tiedä mitä tulet saamaan (onnistutko edes saamaan sitä poikaa tai kesätyötä?) ja jos onnistut, niin olet aika varmasti menettänyt ystävyyden ellet ole ollut rehellinen hänelle.

Ole tukena - älä ilkeile!
Ystävät pitävät toisistaan, siksihän sitä ollaankin ystäviä. Ystävyys ei saa olla mikään kateutta täynnä oleva valtataistelu. Älä yritä saada ystävääsi tuntemaan itseänsä huonommaksi kuin sinä olet, esim. moittimalla hänen vaatteitansa, painoa, kännykkää… Älkää vertailko, vaan kannustakaa toisianne olemaan sellaisia kuin olette. Puolusta kaveria jos joku yrittää pahoittaa hänen mielensä. Ryhmäpaine toimii niin, että asia tuntuu hyväksyttävämmältä jos useampi on samaa mieltä, oli kyse sitten huonosta tai hyvästä asiasta. Panosta positiiviseen ryhmäpaineeseen! Päättäkää vaikka kavereitten kanssa,että ette ala puhumaan paskaa luokallanne olevasta uudesta tytöstä, kohta muutkin ovat mukana ja kohtelevat häntä hyvin.

Suhde, jossa otetaan ja annetaan
Kaikissa suhteissa on tasapaino, joka on hyvä yrittää säilyttää. Tee kompromisseja ja huomioi ystävääsi! Jos kaverisi on vilustunut niin voit itsekin jättää juhlat välistä ja viettää aikaa telkkarin ääressä, kaverin mieliksi. Puhu yhtä paljon kuin kaverisi, älä siis jankuta omasta ihastuksestasi 24/7! Muista kuunnella myös ystäväsi tylsää arkea vaikka olisitkin tosi rakastunut ja puhuisit mielummin omista tunteistasi.

"Me oltiin joskus kavereita..."
Kaveritkin voivat tulla ja mennä. Sitä kasvaa erilleen, tulee riitoja, löytää erilaisia harrastuksia, vaihtaa koulua jne. Se on luonnollista, elämänsä aikana voi ehtiä olla moniakin kavereita tai kaveriporukoita. Joskus sitä vaan liukuu eri suuntiin eikä enää tule oltua yhteydessä niin usein, joskus on kriisejä, esim. riita, tapahtuma tai jokin piirre kaverissa, jonka takia haluaa ystävyyden päättyvän. Kaverin kanssa voi "erota", mutta ihan niin kuin tyttö- tai poikaystävän kanssa, se pitää tehdä mahdollisimman kivuttomasti ja rehellisesti. Älä siis kaunistele, valehtele, selitä tai pakoile, kukaan ei ole täydellinen ja myös ystävyyssuhteissa on ylä- ja alamäkiä.

"Vain MINUN ystävä!"
Jos on tiiviisti yhdessä jonkun kaverin kanssa, saattaa helposti käydä niin että tulee vähän mustasukkaiseksi jos hänellä on monta muutakin kaveria. Kavereita ei kuitenkaan omisteta ja joka päivä tehdään valinta siitä, että ollaan kavereita. Eri asioihin voi olla eri kavereita (esim. iso porukka kavereita koulussa, toinen kylillä, paras kaveri jalkapallojoukkueessa ja joku, jonka kanssa viettää kesälomaa) ja kaikki ovat yhtä arvokkaita.

Ole oma itsesi!
Tosiystäviä ei huijata. Älä esitä olevasi mitään sellaista, mitä oikeasti et ole. Ystävät eivät ole tosiystäviä jos he eivät tunne sinua oikeasti. Ystäviä ei voi ostaa tai lahjoa! Voit toki antaa heille lahjoja, antaa heidän pelata ensin, tarjota heille hampurilaiset tai lainata heille vaatteitasi – mutta älä tee sitä siksi, että he pitäisivät sinusta enemmän. Uskalla myös olla ja ajatella eri tavalla kuin ystäväsi. Älä ole kopio – teidän ei tarvitse olla samaa mieltä asioista, näyttää samalta tai ajatella samoin. Sellaiset ihmiset, jotka ovat aina samaa mieltä, ovat oikeasti tosi tylsiä.

Ole uskollinen!
Pidä ystäväsi puolia niin hyvässä kuin pahassakin. Älä epäröi pyytää apua jos sinusta tuntuu, että ystäväsi on sen tarpeessa. Ystäväsi saattaa suuttua siitä, että otit esille hänen ongelmansa ja siitä, että hän joutuu käsittelemään ne, mutta sisimmässään hän ymmärtää kyllä sen että välität hänestä.

Älä koskaan puhu kaveristasi paskaa
Älä koskaan puhu kaveristasi paskaa muille. Voi olla, että olet hänelle vihainen joskus mutta sano se suoraan hänelle, älä sekoita muita teidän riitoihinne. Pidä kaverisi puolia jos muut puhuvat hänestä pahaa, vaikka oikeasti olisitkin samaa mieltä. Älä muutenkaan ole mikään juoruakka -ajattele miltä tuntuisi, jos sinusta puhuttaisiin huonoa selän takana...ja vaikka sinä et välittäisi siitä, kaverisi saattaa välittää.

Rehellisyys maan perii
Älä tuomitse kaveriasi ennen kuin olet kuullut hänen versionsa asiasta. Yritä olla välittämättä ilkeästä juoruilusta, älä myöskään ylireagoi, kosta tai heitä toivoa kokonaan pois… et ehkä vielä tiedä jokaista pientä yksityiskohtaa. Kaikki tekevät virheitä ja jotkut asiat voi antaa anteeksi.

Ole rehellinen!
Ystävälle pitää voida kertoa totuus. Mikään asia ei parane valheilla vaikka ne tuntuisivatkin tosi viattomilta juuri silloin. Kavereihin täytyy voida luottaa ja jo pienet valkoiset valheet voivat pilata luottamuksen. Älä koskaan valehtele kaverisi edessä. Jos sinun kuitenkin on ihan pakko valehdella, niin tee se hänen takiansa muille.

Ole luotettava
Luottamuksellisesti kerrottuja salaisuuksia ei pidä kertoa eteenpäin. Älä myöskään kerro muille noloista jutuista, joita ystäväsi on tehnyt. Kunnioita ystävääsi pitämällä pienetkin lupaukset, ole esim. ajoissa paikalla jos olette sopineet että tapaatte jossain. Pidä yhteyttä kaveriin, äläkä laske kumman vuoro on soittaa.

Pyydä anteeksi kun olet tehnyt jotain tyhmää!
Kerro ystävällesi heti jos olet mennyt puhumaan eteenpäin jostain sellaisesta asiasta, jonka hän on kertonut sinulle luottamuksellisesti. Toivo siitä, ettei hän koskaan saa tietää tuhoaa omatuntosi ja ystävyytenne, mikäli hän kuitenkin kuulee asiasta. Kerro siis siitä mahdollisimman pian niin, että voit saada anteeksi. Tee samoin jos tahallisesti tai tahattomasti rikot jotain, mikä on hänen. Voit ehkä korjata ystävyyden osoittamalla että olet luotettava. Älä myöskään koita osua hänen heikkoihin kohtiinsa kun riitelette, koska tiedät että silloin loukkaat häntä pahasti.

Älä jätä asioita sanomatta
Jos olet sitä mieltä, että kaverisi käyttäytyy väärin, sano asiasta. Esim. jos kaverisi puhuu paskaa sinusta: vastusta sitä, äläkä vain jätä asiaa sikseen.

Älä jätä kaveria pulaan
Tosiystävät ovat vastuussa toisistaan. Jos vaikka menette yhdessä juhliin, menkää myös yhdessä kotiin sieltä. Katso ainakin, että ystävälläsi on seuraa, kyyti ja ettei hän tunne oloaan epämukavaksi, ole yksin tai ole hädässä. Jos juotte alkoholia, huolehdi ettei ystäväsi juo liikaa, tee mitään tyhmää tai vaarallista.

Älä unohda ystäviäsi
Pidä yhteyttä ystäviisi, vaikka sinulla onkin tyttö- tai poikaystävä ja haluaisit olla vain hänen kanssaan. Älä unohda omaa elämääsi (tai harrastuksia) tai omia ystäviäsi viettämällä aikaa vain tyttö- tai poikaystäväsi kavereiden kanssa, muuten jonain päivänä kun te ette ehkä enää seurustelekaan, tulet olemaan aivan yksin