Miten saan kavereita

Miten saan kavereita

Vinkkejä kavereiden hankkimiseen:

Perussääntö

Kavereiden saamiseksi joudut "piinaamaan" itseäsi ja asettamaan itsesi ehkä epämukaviin tilanteisiin ja hyväksyä myös torjutuksi tulemisen riskin.

Elekieli

Huomio, mitä kehonkielesi kertoo sinusta, eli miten liikut, miten seisot, mihin päin käännät pääsi, miten pidät käsiäsi. Jos ristit kätesi rinnan päältä, on se sulkeutuneisuutta osoittava ele, vaikket ehkä todellisuudessa tarkoittaisi sitä sellaiseksi. Ihmiset voivat luulla, että olet vihainen tai haluat, että sinut jätetään rauhaan. Yritä elehtiä kehonkielelläsi olevasi miellyttävä ihminen - suorista selkäsi, hymyile, katso ihmisiä silmiin, tervehdi, puhu kovalla ja selkeällä äänellä! Eihän kukaan halua mennä puhumaan sellaisen ihmisen kanssa, joka seisoo nurkassa kädet puuskassa, eikä kohtaa kenenkään katsetta tai hymyile.

Avaa suusi!

Sinun pitää uskaltaa puhua vähän, muuten ihmiset antavat helposti periksi, eivätkä halua keskustella kanssasi ja leimaavat sinut tylsäksi. Yritä olla vastaamatta vain muutamalla sanalla tai lauseella, älä vastaa vain kyllä tai ei. Tee vastauksestasi hieman pidempi, kerro vähän lisää. Mitä enemmän kerrot itsestäsi, sitä enemmän muista tuntuu, että he tuntevat sinut ja sitä helpompi heidän on ystävystyä kanssasi!

KYSY!!!

Kaikki pitävät itsestään tai omista kiinnostuksenkohteista puhumisesta, joten KUUNTELE!!! Kysy lisää, esim. heidän mielipidettään jostain yleisestä, esim. Idolsin voittajasta, jostain tietystä, esim. ovatko he katsoneet Vampyyripäiväkirjoja tai aikovatko he mennä johonkin konserttiin/festareille tai millä festareilla he ovat olleet. Pyydä neuvoja ja apua: etenkin pojat pitävät siitä, jos he saavat näyttää olevansa osaavia ja vahvoja.

Harjoitus tekee mestarin!

Puske jäätymisen, kylmänhien ja tärinän yli. Seuraava kerta tuntuu helpommalta. Tee vaikealta tuntuva asia nopeasti alta pois, ennen kuin kerkeät miettiä sitä tai kaikkea, mikä voisi mennä vikaan, liikaa.

Se ei tapahdu hetkessä.

Mitä enemmän vietät aikaa jonkun ihmisen kanssa, sitä enemmän alat yleensä juttelemaan hänen kanssaan ja sitä kautta luotta yhteisiä kokemuksia, jotka lisäävät puheenaiheitanne. Tämä ei aina tapahdu hetkessä, joskus tällaisen keskusteluyhteyden luominen saattaa kestää hieman kauemmin. Ole siis kärsivällinen, äläkä anna liian helposti periksi!

Pidä itsestäsi, silloin myös muiden on helpompi pitää sinusta!

Jos pidät itsestäsi, viihdyt omassa seurassasi jne. viestität myös muille olevasi mukava ja kiva tyyppi, johon kannattaa tutustua.

Kannusta itseäsi tekemällä lista hyvistä puolistasi ja toista niitä itsellesi päivittäin. Jos itse uskot olevasi hyvä, näkyy se myös päälle päin, jolloin myös muut voivat nähdä hyvät puolesi. Lue lisää hyvästä itsetunnosta ja -luottamuksesta täältä.

Voit vaihtaa roolia!

Joskus tuntuu siltä, että jos aina on ollut luokan ujoin, on sitä leimaa vaikea muuttaa tai karistaa. Mutta tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa - sinä pystyt halutessasi vaihtamaan roolia, sillä ihmiset muuttuvat ajan myötä. Et välttämättä ole sama ihminen kuin silloin, eikä sinun myöskään tarvitse olla sitä. Sinä pystyt muuttamaan ihmisten mielipiteitä itsestäsi - tämä voi kuitenkin vaatia hieman "verta, hikeä ja kyyneliä". Vinkkejä:

- Älä roiku samassa porukassa koko ajan, jos sinusta tuntuu, ettet sovi sinne.

- Kävele kierros koulun käytävillä - yksin. Tervehdi jotakuta, jonka tiedät tai sano vaikkapa jotain säästä, jostain tv-ohjelmsta tai....

- Mene ihmisten luokse vaikkapa välitunnilla ja puhu heille, vie tarjottimesi jonkun uuden porukan pöytään lounastauolla, älä välitä vaikka he pitäisivät/katsoisivat sinua oudosti, käyttäydy niin kuin olisit aina istunut siinä. Jos teidän pitää tehdä ryhmätyö esim. historian tunnilla, kysy joltain uudelta ihmiseltä, jos hän voi olla parisi - älä odota, että kaikki muut ovat valinneet ensin. Mitä useamman ihmisen kanssa uskallat puhua, sitä enemmän itseluottamuksesi kasvaa. Sitä kautta saat myös enemmän mahdollisia kavereita - sillä useimmat muut ihmiset ovat myös liian ujoja aloittaakseen keskustelun jonkun kanssa.

- Jos annat periksi joka kerta, et tule onnistumaan, sinun pitää puhua ja nauraa, eikä vain seistä jonkun läheisyydessä varjona, joka on helppo sivuttaa.

This is what you get!

Ole alusta asti oma itsesi uusien ihmisten seurassa. Jos yrität olla joku muu, perustat ystävyytenne vain epätotuuksille. Kun et teeskentele olevasi jotain muuta kuin olet, ei sinun tarvitse olla huolehtia siitä, että vaikutatko liian kiinnostuneelta kun tapaat uuden ihmisen josta pidät.

Älä koko ajan mieti, mitä muut ihmiset ajattelevat sinusta tai oletko nyt nolannut itsesi.

Useimmat ihmiset ovat tarpeeksi kiireisiä murehtiessaan, mitä sinä ja kaikki muut ajattelevat juuri hänestä, eivätkä he jaksa tai ehdi välittää siitä, teitkö tai sanoitko jotain tyhmää.

Tarkkaile, miten muut käyttäytyvät!

Opettele, miten sinun kannattaa toimia, tutkimalla ujojen vs. suosittujen ihmisten elekieltä. Katso heidän liikkeitään, Mieti, miten he puhuvat, miten he seisovat, miten he nauravat jne. Jos tarkkailet heitä, voit saada hyviä vinkkejä siihen, minkälainen ihmisen pitäisi olla ollakseen suosittu.

Varmista jatko

Pidä huoli siitä, että teillä on jokin puheenaihe, josta voitte jatkaa puhumista ja joka ehkä johtaisi siihen, että tekisitte jotain yhdessä. Voit jopa kirjoittaa pienen listan asioista, joista voisit hänen kanssaan puhua (ja muistaa ne ulkoa) - lähestyminen on helpompaa, kun olet valmistautunut. Mutta kuten jo aiemmin sanoimme, älä välitä siitä, vaikka se mitä sanot kuulostaisi väkinäiseltä tai tyhmältä alussa - puske sen tunteen ohi ja JATKA PUHUMISTA! Sinun ei tarvitse hävetä sitä, että haluat tutustua uusin ihmisiin - sitä tapahtuu päivittäin joka puolella maailmaa. Ja vaikka ihminen, jota yrität lähestyä ymmärtäisi mitä ajat takaa, on hän todennäköisesti vain imarreltu, eikä pidä sinua lainkaan naurettavana.

Kysy häneltä mitä mieltä hän oli aamunavauksesta tai jostain muusta koulussa tapahtuneesta. Ehkä voit kysyä häneltä kotitehtävistä, sanoa jotain säästä... Ehkä uskallat jopa kertoa jonkun vitsin opettajasta tai lempi tv-sarjastasi. Kysy, voitteko mennä elokuviin yhdessä, uimaan tai tehdä jotain muuta, mikä sinua kiinnostaa. Ehdota, että voisitte tehdä jonkun tietyn koulutehtävän yhdessä. Ehkä voit pyytää hänen apuaan tai neuvoja jossain, jossa tiedät olevasi huono - kysy esim. mikä mopomerkki on paras, miten jostain tasosta pääsee eteenpäin videopelissä jne. Kun toinen osapuoli tuntee olevansa huomioitu ja tietävä, on se hyvä tapa lähestyä häntä.

Käytä nettiä ja puhelinta - mutta mielellään sellaisten ihmisten kanssa, joita sinulla on mahdollista tavata oikeasti!

Joskus voi olla helpompaa ottaa yhteyttä silloin, kun toista ei näe kasvokkain. Tutustumisen jälkeen on helpompi nähdä "oikeasti", sillä silloin toisesta tietää jo jotakin. Asioita voi kuitenkin tehdä ja kokea yhdessä vain kasvokkain, eikä netissä keskustelu yllä samalle tasolle.

Katso ympärillesi!

Et varmastikaan ole ainut, joka on ihan yksin! Jos katsot ympärillesi esim. koulun käytävillä, huomaat varmasti muita, jotka mielellään olisivat kavereita kanssasi - jos he vain uskaltaisivat lähestyä sinua tai jos he huomaisivat kuinka mukava olet. Muutkin ihmiset voivat olla yhtä ujoja kuin sinä, on olemassa monia ihmisiä, joiden kanssa et ole puhunut, sillä tienne eivät ole kohdanneet, on olemassa useita ihmisiä, joiden kanssa jaat saman kiinnostuksen kohteen ja monia ihmisiä, jotka hyvinkin voisivat olla parhaita ystäviäsi, jos vain uskallat avata suusi ja yrittää.

Uskalla ottaa yhteyttä sellaisiin ihmisiin, joita tuttusi ehdottavat sinulle, vaikka et tuntisikaan heitä ennestään. Voi tuntua vaivaannuttavalta soittaa tuntemattomalle ihmiselle ensimmäistä kertaa, mutta se voi myös olla hienon ystävyyssuhteen ensiaskel.

Aloita jokin uusi harrastus, jossa voit tavata uusia ihmisiä!

Aloita uusi harrastus, liikuntalaji, kurssi, mene järjestetyille leirelle.... Uudessa ryhmässä et tunne ketään - eikä kukaan tunne sinua. Tämä on mainio tilaisuus kokeilla olla "uusi rohkea itsesi". Mene tilaisuuteen avoimin mielin ja rennolla elekielellä, puhu muille osallistujille, ole se ihminen, joka yleensä toivoisit olevasi (muuthan eivät tiedä sitä).

Älä jumitu samoihin piireihin.

Voit jopa tähdätä naapurikylää kauemmaksi, sinun ei tarvitse asua pyöräilymatkan päässä, jotta voisit ystävystyä jonkun kanssa. Bussit, autot ja junat kulkevat. Esimerkiksi juuri uuden harrastuksen aloittaminen voi tutustuttaa sinut ihmisiin, jotka ovat muilta paikkakunnilta. Elämä voi rikastua, vaikkei sinulla olisikaan ketään, joka olisi vieressäsi koulunpenkillä, tärkeintä on, että sinulla on ystäviä vapaa-ajallasi. Myös silloin, kun aloitat uuden koulun, muutat uudelle paikkakunnalle opiskelemaan tms. on sinulla oivia tilaisuuksia olla se ihminen, joka toivoisit olevasi. Tietenkin paikkakunnalla voi olla ihmisiä, joita tunnet ennestään, mutta älä anna heidän estää sinua! Kaikki kasvavat, kehittyvät ja muuttuvat, eikä kenenkään tarvitse olla samanlainen läpi elämänsä.

Älä jää kiinni omaan käsitykseesi itsestäsi.

Usein sitä itse pitää itseään vielä ujona, pullukkana, riitapukarina, nörttinä jne. vaikka muut ehkä muuttivat mielipidettään jo vuosia sitten. Miljoonat nuoret pitävät itseään maailman kauheimpina, tylsimpinä, rumimpina, paksuimpina, tyhmimpinä jne. ihmisinä. Eikä tämä tietenkään pidä paikkansa!!! KAIKKI VOIVAT SAADA YSTÄVIÄ!!!! Vaikka olisit esim. ylipainoinen, ei se tarkoita, ettekö voisi saada ystäviä. Vyötärölläsi olevat lisäkilot eivät millään tavalla vaikuta siihen, voitko saada ystäviä, se ei ole ylipainon vika. Mutta jos vihaat ja halveksut itseäsi - miten kukaan muukaan voisi pitää sinusta? Jos luulet, ettet voi saada ystäviä koska olet ujo ja tylsä, on se sinun oma tapasi estää itseäsi saamasta ystäviä. Nämä ajatukset ovat omassa päässäsi ja voit muuttaa niitä! Tee töitä itsetuntosi kanssa, silloin sinun on helpompi lähestyä muita ihmisiä!

Ota kuitenkin oma luonteesi huomioon. Me olemme kaikki erilaisia, hyväksy itsesi sellaisena kuin olet - jos olet hiljainen ja ujo, keskity muihin hyviin piirteisiisi ja pidä itsestäsi, silloin myös muiden on helpompi pitää sinusta. Rentoudu! Miksei hiljaiset ihmiset voisi saada ystäviä - ei sen takia tarvitse olla puhelias, hihittävä tai kovaääninen. Tietenkin voit suojata itseäsi hieman hakeutumalla esim. hieman rauhallisempien ihmisten pariin. Tämä ei tietenkään tarkoita, ettei sinun pitäisi altistaa itseäsi sellaisiin tilanteisiin, joissa tapaisit uusia ihmisiä. Joka kerta kun selviydyt siitä, tuntuu sinusta hyvältä ja seuraava kerta tuntuu hieman vähemmän pelottavalta.


Lisää vinkkejä sinulle, joka haluat löytää lisää ystäviä!

Älä tuomitse

Ole avoin kaikentyyppisille ihmisille. Muista kuitenkin, että sinä päätät, kenen välille haluat luoda ystävyyssuhteen. Usein suhde myös kuihtuu kasaan, jos osapuolilla ei enää ole paljon puhuttavaa.

Älkää tavatko vain kaupungilla

Pyydä ihmisiä kylään tai vietä aikaa heidän kotonaan. Kun toiselle tekee tilaa omassa elämässään, tuntuu ystävyys todellisemmalta.

Älä ole marttyyri

Älä esitä uhria ja mieti, että "nyt olen soittanut kahdesti, nyt on kyllä hänen vuoronsa soittaa, jos hän nyt edes on kiinnostunut tapaamisesta..." Voi olla, että hänellä on muita syitä siihen, että hän ei ole ottanut yhteyttä, ehkä se johtuu ujoudesta tai ajanpuutteesta. Ilmoita itsestäsi, jos haluat puhua. Ajattele positiivisesti, älä anna sisäisen kriitikkosi ottaa otetta elämästäsi.
Jos huomaat, että sinun on vaikea löytää uusia ystäviä, voit ehkä miettiä, johtuuko se siitä, että olet itse sellaisessa elämäntilanteessa, että et säteile sellaista energiaa, jota tarvitaan kavereiden saamiseen. Ehkä olet jonkinlaisessa suru-tilassa tai eksyksissä elämästä jostain muusta syystä. Ole suopea itsellesi ja usko siihen, että löydät uusia ystäviä tulevaisuudessa. Ensin sinun tulee kuitenkin ystävystyä taas itsesi kanssa.


Tsemppiä!