Ystävän menettäminen

Ystävän menettäminen

Ystävyys voi loppua

Surullista, mutta totta. On esimerkiksi hyvin epätavallista että sama ihminen pysyy parhaana ystävänä koko elämän ajan! Vaikkei sitä ikinä uskoisi parhaasta ystävästään juuri tällä hetkellä. Valitettavan usein ”ero” ei myöskään ole sopuisa – sillä yleensä ystävyys loppuu tietystä syystä. Joskus loppu on dramaattinen, kivulias ja raskas, kun taas toisinaan ei edes huomaa, että tuskin enää tapaa tiettyä ihmistä.

Jokaisella tulee kuitenkin elämän aikana olemaan useita eri ystäviä. Ystävät tulevat ja menevät – joskus he jopa tulevat takaisin. On tavallista, että ihmisellä on useita eri ystäviä samanaikaisesti, mutta myös että ystävyyssuhteen loputtua saa toisen ystävän.

Ystävyyden loppumiselle voi olla monia syitä, esimerkiksi:

Ystävät voivat kasvaa erilleen

Ei ole epätavallista, että ihmiset kasvavat erilleen. Syinä voi olla erilaiset harrastukset, toisiin suuntiin kehittyminen, eri opiskelupaikat, muutto, uudet kaverit, poika- tai tyttöystävät jne. Tai sitten kaverit vain yksinkertaisesti kyllästyvät toisiinsa. Tämä on tavallista ja sitä tapahtuu päivittäin. Joskus ero tapahtuu myrskyisän riidan siivittämänä, joka perustuu siihen, kuinka erilaisia te nykyään olette. Tällaiset riidat myös usein tuhoavat kaikki haaveet siitä, että ystävyyttä voisi joskus jatkaa. Paljon tavallisempaa on, että ystävät ajautuvat hitaasti mutta varmasti kauemmaksi toisistaan. Ehkä soittoja tulee harvemmin, yhtäkkiä huomaa, että ihmistä ei automaattisesti laskekaan mukaan bileiden vieraslistalle tai hän ei olekaan enää se, jolle ensimmäisenä haluaa kertoa tunteistaan tai tärkeistä uutisista.

On mahdollista, että toinen yrittää pitää ystävyyden hengissä ja todellakin loukkaantuu ja pettyy esimerkiksi saamatta jääneestä kutsusta, mikä voi johtaa raskaisiin yhteenottoihin. Ei ole mukavaa sanoa ”minusta me vain emme ole enää niin hyviä ystäviä...” lisäksi se voi olla hyvin raskasta ja surullista hyväksyä. Mutta joskus asiat vain menevät niin – elämä on.

Ystävät voivat olla LIIAN erilaisia tai erimieltä

Ehkä ette oikeasti sovi luonteiltanne yhteen. Ehkä ette ole ikinä sopineetkaan, mutta teistä tuli ystäviä siitä huolimatta, esimerkiksi koska olitte ainoat samanikäiset samalla luokalla tai samassa kesätyöpaikassa? Tai sitten toinen teistä, tai molemmat, on kasvanut ihmiseksi, joka ei enää sovi yhteen toisen kanssa. Tätä tapahtuu etenkin teini-iässä – kehitys on niin nopeaa, että eroavaisuudet vain joku päivä ovat liian suuria. Toinen on ehkä alkanut urheilla ja vain ajattelee, puhuu ja puuhailee lajinsa parissa eikä häneltä enää likene aikaa, halua tai ymmärrystä asioille, joita yleensä teitte yhdessä. Tai voi olla että ystäväsi muuttui oudoksi avaruusolioksi kun hän alkoi seurustella sen tyypin kanssa, joka vain ryyppää, rellestää ja pitää hevimusiikista – tai tyypin kanssa joka käy raamattupiirissä ja vain puhuu Jumalasta.

Yhtäkkiä olette LIIAN erilaisia. Et enää tunnista häntä, etkä jaksa kuunnella hänen mielipiteitään tai edes enää hengailla hänen kanssaan. Ehkä vetäydyt ja keksit tekosyitä, ettei sinun tarvitsisi tavata häntä tai hakeudut muiden kavereiden seuraan hieman salassa. Tai sitten teidän erilaisuutenne johtaa vuosisadan riitaan, ettekä enää koskaan puhu toisillenne.

Kaverit voivat ”pistää poikki” jonkin tapahtuneen takia

Vaikka me kaikki jossain määrin tiedämme miten meidän tulisi ystävinä käyttäytyä (ainakin sen jälkeen, kun olemme lukeneet ystävyyden kirjoittamattomat säännöt), voimme silti käyttäytyä huonosti kaveria kohtaan. Monet ystävyyssuhteet loppuvat esimerkiksi siihen, että toinen on mokailut kännissä – suudellut kaverin ihastusta tai sanonut jotain peruuttamatonta, jota hän ei ikinä sanoisi selvin päin. On niin turhaa ja tyhmää juoda itsensä niin estottomaksi ja sitten jälkeenpäin kärsiä seurauksista. ”Paikattua ystävyyttä ei ikinä voi täysin korjata” eikä tapahtuneesta IKINÄ voi syyttää humalaa.

Myös raittiina voi tapahtua asioita, jotka saavat ystävyyssuhteen päättymään. Tavallinen syy on kahden kaveruksen rakastuminen samaan poikaan, eikä ystävyys ole tarpeeksi lujaa kestääkseen sen. Onnettomuudet voivat aiheuttaa kiilaa ystävyydelle, vaikka yhdessä onkin koettu jotain kauheaa. Myös riitely voi riistäytyä käsistä niin pitkälle, ettei sen jälkeen enää VOIDA olla ystäviä. Lue lisää riidat ja kriisit -osioista.

Tavallisia syitä kavereiden menettämiseen ja yhteydenpidon jäämiseen on:
•Ettei pysy mukana kavereiden elämänmuutoksissa on tavallinen tie yksinäisyyteen. Esimerkiksi jos on kaveriporukan ensimmäinen, joka saa lapsen tai ainut sinkku on tilanne erittäin vaikea kun huomaa, ettei enää ole mitään yhteistä parhaan ystävänsä kanssa. Tämä voi olla niin rankkaa, että valitsee yhteydenpidon lopettamisen.

•Että toinen teistä muuttaa. Voi tuntua vaikealta löytää uusia ystäviä aivan uudessa kaupungissa, jossa ei edes tunne ketään ja jossa muita ihmisiä tapaa vain kaupungilla tai kaupoissa. Hyvä neuvo on aloittaa jokin harrastus, joka kiinnostaa sinua ja sitä kautta saada uusia kavereita. On myös vaikeaa pitää yhteyttä vanhojen ystävien elämään kotona, sillä ette näe enää yhtä usein.

•Myös erot voivat olla syynä ystävien menettämiseen. Jos esimerkiksi suhteen aikana on liikkunut vain poika- tai tyttöystävän kavereiden kanssa, voi menettää ison osan kaveripiiristä suhteen loputtua. Jos ei myöskään tänä aikana ole tavannut ”omia” kavereitaan tai ylläpitänyt yhteyttä heihin, voi olla ettei jäljellä juuri ole kavereita ollenkaan.

•Ajanpuute ja laiminlyönti on myös yksi ystävyyssuhteiden päättymisen syy. Ystävyyssuhteiden säilyttäminen vaatii aikaa. Jos yhteyttä ei pidä, heikkenee suhde ja sitä kautta ystävyys ja jos ei sitä yritä korjata, voi olla, että se valuu hukkaan.

•Tänä päivänä monet tuntevat itsensä yksinäiseksi, mikä on osaksi modernin teknologian syytä. Tapaamisen sijasta nykyään laitetaan viestiä facebookissa, tekstaillaan tai lähetetään tekstiviestejä. Toinen selitys ns. ”nyky-yksinäisyydelle” on myös se, että me muutamme enemmän kuin ennen. Naisten odotetaan muuttavan keskimäärin kaksitoista kertaa elämänsä aikana. Miehet ehtivät lyhyemmän elinaikansa vuoksi muuttamaan keskimäärin ”vain” yksitoista kertaa.