Syömishäiriöiden hoito

Syömishäiriöiden hoito

Mistä voi saada apua?

Jos epäilet, että sinä tai joku lähipiiriisi kuuluva on sairastunut syömishäiriöön, on tärkeää, että haette apua niin pian kuin mahdollista. Voit esimerkiksi puhua asiasta koulukuraattorisi tai -terveydenhoitajasi tai jonkun vastaavan henkilön kanssa. Kuraattoreilla ja terveydenhoitajilla on vaitiolovelvollisuus. Voit myös ottaa yhteyttä Syömishäiriöliiton (SYLI) neuvontapuhelimeen: (02) 251 9207, joka päivystää arkimaanantaisin klo 9-15.

Jos käyt koulua, voit siis kääntyä kouluterveydenhuollon puoleen, muissa tapauksissa, voit hakeutua oman kuntasi terveyskeskukseen. Kouluterveydenhoitajalla/terveyskeskuksessa jutellaan henkilön ruokailu- ja liikkumistottumuksista, sekä mitataan paino ja pituus.

Jos itse saa nähdä oman painonsa ja pituutensa taulukossa ja verrata niitä normaalilukemiin, voi se jo auttaa sairastunutta ymmärtämään tilanteen vakavuuden. Uusi vastaanottoaika varataan yleensä aina varmuuden vuoksi.

Kouluterveydenhoitaja ottaa yhteyttä vanhempiin, jos nuori antaa siihen luvan. Erittäin vakavassa tilanteessa, vanhempiin otetaan aina yhteyttä. Tarvittaessa tehdään hoitosuunnitelma.

 

Fredrikaklinikka

Pietarsaaren syömishäiriöhoito on koottu Fredrika-klinikan alaisuuteen ja siihen kuuluu sekä poliklinikka että päiväosasto. Poliklinikan hoito on maksutonta eikä vaadi lähetettä. Otamme vastaan potilaita koko Pohjanmaan alueelta. Et tarvitse maksusitoumusta.

Päiväosastolla on kuusi paikkaa ja se ottaa vastaan potilaita myös muista sairaanhoitopiireistä. Jos kotikuntasi on Pohjanmaan ulkopuolella, tarvitset maksusitoumuksen hoitoon.

Fredrika-klinikalla työskentelee sairaanhoitajia, terveydenhoitaja, fysioterapeutti, ravitsemusterapeutti, taideterapeutti ja lääkäri. Toiminnasta vastaava ylilääkäri on yleislääketieteen ja lastenpsykiatrian erikoislääkäri Anna-Lisa Isomaa.

Syömishäiriöt vaikuttavat sekä kehoon että mieleen monimutkaisessa yhteisvaikutuksessa. Noudatamme kokonaisvaltaisen hoidon mallia, toisin sanoen huomioimme nuoren ihmisen kokonaisuutena. Hoidamme samalla poliklinikalla sekä ruumiillisia että psyykkisiä syömishäiriöihin liittyviä oireita ja ongelmia.

Linkki yhteystietoihin

 

Bul-Anbulan 2

Haluatko tavata muita, jotka kärsivät syömishäiriöistä?
Haluatko konkreettista apua, myötätuntoa, ymmärrystä, tietoa....?

Bul-An rf on anoreksiaa ja bulimiaa vastaan taisteleva yhdistys Pohjanmaalla, joka haluaa auttaa ja tukea sairastuneita ja heidän vanhempiaan levittämällä tietoa sairauksista ja saada parempaa hoitoa sairastuneille.

- Tukea sairastuneita ja heidän omaisiaan
- Tehdä ennaltaehkäisevää työtä yhdessä koulu-, terveyden-, ja sairaanhoitohenkilökunnan kanssa
- Levittää informaatiota syömishäiriöistä
- Tehdä työtä sairastuneiden paremman hoidon puolesta

Syömishäiriökeskus Helsingissä

Lue lisää Syömishäiriökeskuksen toiminnasta heidän kotisivuillaan. Huom! Decibeln asiantuntijat Rasmus Isomaa ja Ira Zetterborg työskentelevät täällä.

Syömishäiriökeskuksella on lisäksi maksuttomia neuvontapuhelimia: 040-4115481 (suomeksi) ja 050-5220077 (ruotsiksi)

 

Kokkolan Syömishäiriöklinikka

Kokkolan Syömishäiriöklinikka on Suomen suurin, yksityinen syömishäiriö-sairaala. Lue lisää syömishäiriöklinikasta Decibelin sivuilta.

 

Miten voi auttaa kaveria tai perheenjäsentä, joka on sairastunut syömishäiriöön?

Jos huomaat, että joku kavereistasi on kehittänyt outoja ruokailutapoja tai alkaa käyttäytyä oudosti ruokailun yhteydessä, kannattaa asia ottaa puheeksi hänen kanssaan. Mitä nopeammin asiaan tarttuu, sitä helpompi sairastuneen on parantua syömishäiriöstä. Sinun pitää kuunnella kaveriasi kunnolla, ei tuomita tai teeskennellä, että kaikki on hyvin.

Joskus hänen ajatuksensa ja mietteensä voivat vaikuttaa ihan tuulesta temmatuilta, mutta niitä ei kuitenkaan pidä väheksyä tai ohittaa. Se, mikä terveen ihmisen korviin kuulostaa täysin päättömältä, voi tuntua täysin todelliselta ja oikealta syömishäiriöön sairastuneen mielestä.

Sairastuneen tulee pystyä tuntemaan olevansa turvassa sinun seurassasi ja yleensä se onnistuu, jos hän kokee, että sinä ymmärrät ja hyväksyt hänet.

Älä hämmenny, vaikka syömishäiriötä sairastava ihminen antaa ristiriitaisia signaaleja – toisaalta avunhuutoja, mutta välillä hän voi myös käskeä sinun olla sekaantumatta hänen asioihin. Tämä kuuluu asiaan ja on syömishäiriötä sairastavalle täysin normaalia käytöstä.

Sinun voi olla helpompi ymmärtää kaveriasi, jos kuvittelet syömishäiriön ”loisena” tai voimana, joka on ottanut kaverisi haltuunsa. Tämä ”loinen” tekee kaikkensa, jotta kaverisi toimisi siten, että ”loinen” voisi mahdollisimman hyvin. ”Loinen” on syypää siihen, että kaverisi valehtelee ja ”loinen” yrittää ajaa pois kaikki, jotka yrittävät auttaa häntä.

Sinä voit kuitenkin liittoutua kaverisi terveen puolen kanssa, sen puolen, joka haluaa apua ja päästä eroon ”loisesta”. Tällä tavoin sinun voi olla helpompi olla välittämättä kaverisi ilkeästä käytöksestä, sillä hän ei ole oma itsensä. Jatka siis kaverisi ylipuhumista - mitään kamalaa ei tule tapahtumaan, vaikkei hän seuraisi ”loisen” komentoja.