Murrosiän kehitys tytöillä

Murrosiän kehitys tytöillä
21.09.2018

Murrosikä alkaa tytöillä tavallisesti 10-13-vuoden iässä, mutta jos se alkaa myöhemmin tai myöhemmin, niin siinä ei ole mitään väärää. Kaikki ovat erilaisia ja kaikki kehittyvät omaan tahtiin kohti täysin uniikkia ja  upeaa lopputulosta. Tytöillä tapahtuu murrosiässä isoja fyysisiä muutoksia; rinnat kasvavat, lantio pyöristyy ja levenee ja kuukautiset alkavat.

Rintojen kehitys alkaa usein, että tyttö tuntee aran patin heti nännin takana, tämä voi tuntua vain toisessa tai molemmissa rinnoissa. Rinnat voivat tuntua pitkään aroilta, kipeiltä ja kovilta, mutta se on täysin vaaratonta ja menee ohi itsekseen. On vaikea sanoa koska tytöllä alkaa kasvamaan rinnat, se on täysin yksilöllistä. Rintojen kasvuun vaikuttaa  monet eri tekijät;geenit, ympäristö, ruokailutottumukset ja liikuntatavat.
Lisää rinnoista voit lukea täältä. *

Murrosiässä tyttöjen vartalo muuttuu naisellisemmaksi, ja tytöille alkaa tulemaan enemmän kurveja. Tämä voi joskus aiheuttaa raskausarpia, jotka voivat näyttää puna-violettisilta raidoilta iholla. Tytöille on tavallista, että raskausarvet tulevat rintoihin, lanteisiin ja reisiin. Ihon repeytyminen tapahtuu, kun keho kasvaa nopeammin kuin iho ehtii mukaan. Ajan myötä raskausarvet vaalenevat, kuten arvet muutenkin. Raskausarpia ei tule hävetä.

Tytön tullessa murrosikään alkaa hänellä valkovuoto. Valkovuodon tehtävä on kosteuttaa ja pitää vagina ja limakalvot puhtaina ja terveinä. Valkovuoto on hajutonta ja väritöntä, valkovuoto alkaa usein 1-2-vuotta ennen kuukautisia. Lisää valkovuodosta voit lukea täältä*

Kuukautiset ovat  ns."virstanpylväs" nuoren tytön elämässä. Useimmiten ensimmäiset kuukautiset ilmaantuvat keskimäärin 13-vuoden iässä, mutta on täysin tavallista että ne alkavat aikaisemmin tai myöhmmin. Enemmän kuukautisten alkamisesta voit lukea täältä*

Murrosiässä tytöillä tapahtuu ns. ”kasvupyrähdys”. Tämä tarkoittaa sitä, että suhteellisen lyhyessä ajassa nuori kasvaa paljon pituutta. Tuona aikana joskus nuori kokee itsensä hieman kömpelöksi ja epämukavaksi omassa ruumiissasi, kun ei ole vielä tottunut uuteen kroppaan. Lähes jokainen nuori saa kuulla arvailuja siitä kuinka pitkä tulee olemaan, mutta tätä ei voi etukäteen varmaksi tietää. Pituus riippuu paljon perimästä (geenit) ja ympäristöstä.

Murrosiä aikana hormonaaliset muutokset aiheuttavan sen että alat hikoilemaan enemmän ja hiuksesi alkavat rasvoittua. Murrosiässä onkin tärkeää, että pitää hyvää huolta omasta henkilökohtaisesta hygieniasta. Hiki alkaa haisemaan erilaiselta ja ihon rasvan ja talien tuotanto voi aiheuttaa sinulle finnejä. Monissa tapauksissa suihku ja deodorantti riittää pitämään ihon puhtaana, terveenä ja hyväntuoksuisena. Mutta älä epäröi ottaa yhteyttä koulun terveydenhuoltoon jos sinulla on kysymyksiä ihonhoidosta, tai sinulla esim akne. Lisää ihonhoidosta voit lukea täältä.*

Hormoonien  ansiosta karvoja alkaa kasvamaan moneen paikkaan. Karvoja kasvaa etenkin kainaloihin ja alapäähän, karvoitus on erilaista kuin hiuksissa. Sinä itse päätät, annatko karvojen kasvaa ja poistatko niitä. Löytyy useita tapoja poistaa karvoja, täältä* voit lukea niistä lisä.

Teksti: Terveydenhoitaja ja seksuaalineuvoja Teresa Backas

Käännös: Nuorisotiedottaja Hannele Pelli

Back