Anatomia ja kehitys

Anatomia ja kehitys

Anatomia

Rinnat koostuvat samoista ”osista”, huolimatta siitä, miltä ne näyttävät tai kuinka isot ne ovat. Kaikkein sisimpänä, kylkiluitten päällä on iso rintalihas – joka ei pysty vaikuttamaan rintojen liikkeisiin, mutta jota tarvitset mm. käsien liikuttamiseen. Siksi rintojen lihaskuntoharjoittelulla ei voi saada suurempia rintoja, ne voivat vain treenin avulla loitontua kylkiluista. Rintojen keskellä ovat maitorauhaset ja maitotiehyet. Maitorauhaset/rintarauhaset voivat tuottaa maitoa synnytyksen jälkeiseen imettämiseen. Joissakin tapauksissa maitoa voi erittyä jo raskauden aikana tai abortin jälkeen. Rauhasia ympäröi sidekudos, joka pitää rintoja kasassa. Rinnat koostuvat tämän lisäksi myös rasvakudoksesta. Rasvakudoksen ja rasvan määrä määrittää rintojen koon, rasvan määrä riippuu osaksi hormoneista ja osaksi muun kehon rasvan määrästä. Jos painosi nousee, rintasi kasvavat, jos painosi laskee, pienenevät myös rintasi. Kudos tukee ja pitää rintoja ”ylhäällä”, mutta koska maitorauhaset ja rasvakudos voivat olla hyvinkin painavia, laskeutuvat rinnat hyvin pian murrosiän jälkeen. Siksi hyvät rintaliivit ovat ehdottoman tärkeät.

Maitotiehyet johtavat nänneihin, joissa on pieniä reikiä, joiden läpi maito tulee – reiät eivät kuitenkaan ole näkyvissä. Nänni on usein väriltään tummempi ja voi olla huomattavasti tuntoherkempi kuin muu iho. Se on myös muuta ihoa ryppyisempi ja sen iho on ohuempaa. Nänniä ympäröi nännipiha, joka on yleensä samanvärinen tai hieman nänniä vaaleampi. Nänni ja nännipiha reagoivat kylmään, kipuun ja kosketukseen, ne voivat supistua ja kovettua esimerkiksi kylmästä tai seksuaalisesta kosketuksesta. Nännipihan koko määräytyy perintötekijöistä ja rinnan painosta ja se voi vaihdella hyvinkin paljon tytöstä toiseen. Nännipihalla on millimetrin suuruisia nystyröitä, joita kutsutaan Montgomeryn rauhasiksi. Niistä erittyy tietynlaista talia, joka kosteuttaa nännien herkkää ihoa ja tali on myös bakteereja tappavaa. Nämä rauhaset ovat näkyvämpiä joillain tytöillä, kun taas toisilla ne ovat näkymättömämpiä, joskus niiden läpi voi myös näkyä keltavalkoista talia, sillä nännipihan iho on niin ohutta. Hento karvoitus nännipihan ympärillä on myös tytöillä yleistä.

Jokainen rinta on ainutlaatuinen, eikä maailmassa ole olemassa kahta täysin samannäköistä rintaa.

Rinnat voivat olla pienet tai suuret, lättänät tai suipot, nännipihat voivat olla tummat tai vaaleammat, nännit voivat olla sisäänpäinkääntyneet tai ulospäinsuuntautuneet, rinnat voivat olla tuntoherkät tai vähemmän kosketusarat, ne voivat reagoida enemmän tai vähemmän kuukautisten mukaan… Kaikki on sallittua ja täysin normaalia! Erikokoiset rinnat ovat hyvin yleisiä, etenkin murrosiässä rinnat kasvavat eri tahtia. Mutta myös aikuisilla naisilla on useammin erikokoiset kuin samankokoiset rinnat, monilla toinen rinta (useimmin vasen rinta) on jopa koon tai useamman kuppikoon suurempi kuin toinen rinta.

Periaatteessa jokainen nainen on kykenevä imettämään, sitten kun on sen aika. Myös pienet rinnat sisältävät suunnilleen yhtä paljon maitorauhasia ja -tiehyitä, joten rintojen koolla ei ole väliä imettämisen kannalta. Asia, joka sen sijaan voi aiheuttaa ongelmia imettämisen suhteen on sisäänpäinkääntyneet nännit tai lapseen liittyvät tekijät (lapsen imemiskyky voi olla huono vaikka maidontuotanto olisikin runsasta).

 

Murrosikä

Oikeastaan rinnat muuttuvat naisen koko elämän ajan, muun muassa painon nousun tai laskun takia tai raskaudesta, imetyksestä tai ikääntymisestä johtuen.

Mutta yksi ensimmäisistä murrosiän merkeistä tytöillä, on rintojen kasvun alku. Kuten moni muu murrosikään liittyvä asia, myös tyttöjen kehitys tapahtuu eri vauhtia – joillakin rinnat voivat alkaa kasvaa jo 8-vuotiaana, kun taas toisilla rintojen kasvu alkaa vasta 13-vuotiaana. Yleisesti ottaen rinnat voivat kuitenkin kasvaa aina 20 ikävuoteen asti. Rintojen kehitys ja kasvu alkaa yleensä noin kaksi vuotta ennen kuukautisten käynnistymistä.

Ensin rinnat tuntuvat pieniltä kovilta pateilta nännien alla. Tämä johtuu siitä, että rintarauhaset, jotka myöhemmin tuottavat maitoa, alkavat kehittyä. Naisten sukupuolihormonit (estrogeeni, prolaktiini ja progesteroni) käynnistävät kehityksen ja säätelevät kehon rasvan sijaintia – mikä vaikuttaa niin rintojen kokoon, kuin niiden ulkonäköön. On tavallista, että kasvaessa rinnat tuntuvat kireiltä, aristavilta tai jopa kutiavat. On myös normaalia tuntea outoja patteja ja nystyröitä rintojen ihon alla, mutta ne eivät ole vaarallisia, sillä kyse on vain rauhasista ja/tai eri tahtiin kasvavasta rasva- ja sidekudoksesta. Nämä patit ja nystyrät häviävät yleensä parin kuukauden sisällä. Rintasyöpä on erittäin epätavallinen murrosikäisillä tytöillä.

Rintojen kehityksen aikana on tavallista, että nänni ja nännipiha ovat hieman muuta rintaa ulkonevammat, muodoltaan suipohkot – mutta yhtä tavallista on, että nännit ovat jonkun aikaa sisäänpäinkääntyneitä tai litteitä. Rinnat voivat kasvaa paljon hyvinkin pienen ajan sisällä, joten silloin hyvät, tukevat rintaliivit ovat tärkeät. Mutta myös ihon hoitaminen kosteuttamalla ja verenkierron kiihyttäminen (esimerkiksi hieromalla kosteusvoidetta tai kuivaharjaamalla ihoa) on tärkeää raskausarpien välttämiseksi. Lue lisää raskausarvista täältä.