Karvanpoisto

Karvanpoisto
14.09.2018

Sileät sääret ja siisti bikinilinja on monen mielessä kesän ja rantakelien lähestyessä. Karvanpoistokeinoja on useita, joten olemme keränneet tähän vinkkejä ja tietoa yleisimmistä tavoista, jotta voit löytää juuri sinulle sopivan keinon.

Sheivaus

Sheivaus on ehkä yleisin karvanpoistokeino. Sheivauksella tarkoitetaan karvojen ajelua höylällä. Höylän lisäksi sheivauksessa tulisi käyttää ihokarvan poistoon soveltuvaa geeliä. Sheivaus katkaisee ihokarvan läheltä juurta ja geeli pehmentää ihokarvoja, pyrkii estämään haavaumien tai hiertymien muodostumista ja kosteuttaa ihoa.

Sheivaus soveltuu parhaiten karvanpoistoon sääristä. Myös kainaloissa ja intiimialueilla voi käyttää sheivausta, vaikka se ei olekaan suositeltavin vaihtoehto. Karvojen ajelu voi etenkin näillä alueilla aiheuttaa hankalia seurauksia: haavoja, kutinaa, rakkuloita tai finnejä, ihokarvojen sisäänkasvua tai jopa infektioita.

Sheivaushöylän terän tulee aina olla terävä ja puhdas. Jos höylä ei tunnu liukuvan iholla helposti, eli jos sinusta tuntuu, että joudut painamaan terää liikaa ajon aikana, kannattaa vaihtaa terät uusiin. Höylää olisi hyvä säilyttää ajojen välissä jossain kuivassa paikassa ja mieluiten pystyasennossa, jotta bakteerien muodostuminen teriin olisi mahdollisimman vähäinen.

Sheivauksen hyviä puolia ovat sen nopeus, kivuttomuus ja helppous. Sen huonoja puolia on lyhyt, jopa vain muutamia päiviä kestävä vaikutus ja karvojen poistoväli.

Miten?

Pese sheivattava alue lämpimällä vedellä ja miedolla pesunesteellä. Levitä alueelle karvanpoistoon tarkoitettua vaahtoa/geeliä. Vedä pitkiä tasaisia vetoja höylällä – ne antavat paremman lopputuloksen kuin lyhyet ja nykivät vedot. Puhdista höylä ajon aikana, jotta sheivausgeeli tai -vaahto ei paakkuunnu teriin kiinni. Myötäkarvaan höylääminen on iholle hellempää, mutta joidenkin mielestä vastakarvaan sheivaaminen antaa paremman tuloksen. Kokeile, kumpi on mielestäsi miellyttävämpää. Intiimialueella kannattaa kuitenkin aina ajaa myötäkarvaan karvojen sisäänpäinkasvamisen tai haavojen välttämiseksi. Sheivattuasi valmiiksi, pese alue kunnolla.

Jälkihoito on sheivauksessa tärkeää. Poistoaluetta ei saa raapia vaikka kutittaa. Sheivattu alue pitää myös pitää puhtaana – etenkin alapään sheivauksessa on otettava hygienia erityisesti huomioon. Sheivauksen jälkeen voi alueelle levittää Aloe veraa ja/tai vauvaöljyä ihon rauhoittamiseksi ja näppylöiden muodostumisen estämiseksi.

Vahaus

Vahauksella karvat irtoavat juurineen ja siksi menetelmä voi olla kivuliaskin. Vahausmenetelmiä on kahdenlaisia – kylmävahaliuskoja ja lämminvaha. Lämminvaha on tahmeaa vahaa, joka lämmitetään ennen karvojen poistoa esimerkiksi kuumassa vesihauteessa tai mikroaaltouunissa, jotta siitä saadaan juoksevaa. Kylmävahaliuskoissa vaha on valmiina, joten ne ovat käyttövalmiita sellaisenaan.

Lämmin- ja kylmävahalla karvat voi poistaa sääristä, reisistä, kainaloista, bikinirajoista sekä kasvoista. Herkimmille alueille on saatavilla omat tuotteensa. Itsetehtävät vahaukset soveltuvat kuitenkin parhaiten säärikarvojen poistoon. Kotona tehtävien vahausten teho on ehkä hieman kyseenalainen, joten kunnon tuloksen takaamiseksi, kannattaa vahaukseen mennä kosmetologille.

Vahaamalla karvat pysyvät poissa reilusta viikosta jopa yli kuukauteen. Karvojen tulisi kuitenkin olla vähintään noin 5 mm pitkiä, jotta vahauksella olisi toivottu tulos.Vahaus kannattaa suorittaa muutamaa päivää ennen tärkeää tilaisuutta, sillä iho punoittaa joskus melko voimakkaastikin vahauksen jälkeen.

Miten?

Paras keino on siis mennä kosmetologille, jolloin myös intiimialueen vahauksen voi saada turvallisesti ja ammattitaidolla. Jos kuitenkin haluat kokeilla vahausta kotikonstein, saat siihen kuuluvat välineet päivittäistavarakaupoista.

Lämminvaha lämmitetään ensin esim. mikroaaltouunissa ohjeiden mukaisesti. Sitten se levitetään iholle myötäkarvaan lastalla. Tämän jälkeen vahan päälle painetaan kankainen liuska, joka repäistään pois napakalla ja nopealla liikkeellä vastakarvaan.

Kylmävahaliuskoissa vaha on siis jo valmiina, joten ne ovat käyttövalmiita sellaisenaan. Liuska painetaan ihoa vasten myötäkarvaan ja repäistään pois samalla tavalla, kuin lämminvahakin vastakarvaan.

Iholle tulee aina levittää rauhoittavaa vartalovoidetta vahauksen jälkeen.

Ihokarvanpoistoaine

Ihokarvanpoistoaine tuhoaa karvan kemiallisesti. Karvojenpoistovoiteella voi poistaa karvat sääristä, reisistä, kainaloista sekä bikinirajoista. Herkimmille alueille on saatavilla omat aineensa. Ihokarvanpoistoaine ei poista karvaa juuria myöten, joten ne kasvavat takaisin muutamassa päivässä.

Ihokarvanpoistoaine on kivuton tapa päästä eroon karvoituksesta. Tulos säilyy suunnilleen yhtä kauan kuin sheivatessa, eli jo muutamassa päivässä alueelle kasvaa sänki.

Miten?

Voide levitetään iholle, annetaan vaikuttaa noin 10 minuuttia ja poistetaan sen jälkeen lastalla, jolloin karvat irtoavat. Tämän jälkeen alue huuhdellaan huolellisesti vedellä.

Iholle kannattaa aina levittää kosteuttavaa ja rauhoittavaa vartalovoidetta karvojen poiston jälkeen. Deodorantin käyttöä ja auringonottoa suositellaan välttämään vuorokauden ajan karvanpoiston jälkeen.

Epilointi

Epilaattori on koneellinen vaihtoehto karvanpoistolle. Epilaattori poistaa ihokarvan karvatupestaan kokonaisena ja on siksi esim. sheivausta pidempikestoinen karvanpoistomuoto. Sen käyttö on nopeaa ja sitä voi käyttää lähes koko kehon karvanpoistoon. Parhaiten se soveltuu karvojen poistoon sääristä ja reisistä ja oman kipukynnyksen mukaan myös kainaloista.

Epilaattorin käyttö voi kuitenkin olla erittäin kivuliasta, varsinkin käyttöä aloittaessa. Laitteessa on ikään kuin pieniä pinsettejä ja ne poistavat karvat juurineen, mikä tekee epiloinnista kivuliasta.

Miten?

Epilointi tulisi mieluiten tehdä suihkun jälkeen kuivalle iholle. Karvojen tulisi olla vähintään 5mm pitkiä ennen niiden poistoa. Epilaattorilla karvat ajellaan pois vastakarvaan. On tärkeää harjata, kuoria ja hoitaa ihoa, sillä tämä poistomuoto voi muuten aiheuttaa sisäänkasvaneita ihokarvoja ja tulehduksia.

Iholle kannattaa levittää rauhoittavaa vartalovoidetta karvojen ajelun jälkeen.

Sokerointi

Sokeroinnilla poistetaan ihokarvoja sokerimassalla karvatuppea myöten. Sokeroinnilla voidaan poistaa karvoja esimerkiksi sääristä, reisistä, bikinirajoista, intiimialueilta, kainaloista, käsivarsista ja kasvoista. Sokerointeja tekevät yleensä pelkästään kosmetologit, mutta nykyään voi ostaa myös sokerointivahoja kotikäyttöön Karvat pysyvät poissa n. 3-8- viikkoa, ja uusi karva on heikompaa.

Miten?

Sokerointiin mentäessä karvojen tulisi olla vähintään kahden millimetrin pituisia. Sokerimassaa levitetään alueelle, josta karvoja halutaan poistaa. Sokeroinnilla saadaan ihokarvojen lisäksi poistettua oikean tekniikan avulla turvallisesti ja hellävaraisesti myös kuollut ihosolukko, mutta sokeri ei tartu eläviin ihosolukkoihin.

Sokeroinnissa sokeri levitetään vastakarvaan, ja karvat poistetaan aina karvan kasvusuuntaan. Sokerointi aiheuttaa vähemmän kipua, ihon ärsytystä ja karvan katkeilua kuin muut karvanpoistomenetelmät, koska sokerimassa ei tartu ihoon kiinni. Myös ihon punoitusta esiintyy vain harvoin.

Sokeroinnin jälkeen saunaa, urheilua ja yleisesti ottaen hikoilua olisi hyvä välttää seuraavat 12 tuntia. Kainalokarvojen sokeroinnin jälkeen deodorantin käyttöä olisi syytä välttää 12 tuntia, ja kasvojen karvanpoiston jälkeen on hyvä välttää ihoa tukkivia meikkiaineita myös 12 tuntia. Sokeroinnin jälkeen ihoa tulisi suojata auringolta ainakin seuraavana päivänä, ja ihoa ei ole hyvä kuoria heti sokeroinnin jälkeen tai seuraavana päivänä.

Teksti: Ungdomsinformatörerna

Tarkastus: Kosmetolog Sanna Sund

Käännös: Lena Niininen (till finska)

Lähteet: Veet, rfsu, Kauneus&Terveys, Yhteishyvä, Kosmetologen

Back