Masennus

08.02.2019

Kaikilla meillä on siis jaksoja kun olemme surullisia, allapäin ja kun voimme huonosti mutta jos nämä tunteet eivät mene ohitse muutamassa viikossa, voi kyse olla masennuksesta. Masennus on nykyään tavallista ja sen hoitoon on useita eri keinoja.

On olemassa useita eri syitä, joiden takia ihminen voi masentua. Masennukseen voi sairastua esim. jos on kokenut jotain stressaavaa, vaikeaa ja raskasta, jos on sietänyt kovaa stressiä pidemmän aikaa tai jos on saanut jonkun fyysisen sairauden. Kaikissa tapauksissa ei masennukselle kuitenkaan löydy selkeää syytä. Monesti elämässä on aiempia jaksoja ja tapahtumia (esim lapsuudessa tai nuoruudessa), jotka ovat masennuksen taustalla.

Masennuksen yleisiä oireita:

  • Useita päiviä kestävä alakuloisuus
  • Ilottomuus ja selkeästi vähentynyt kiinnostus sellaisia asioita kohtaan, joista ennen piti
  • Ruokahalun ja painon väheneminen (tai lisääntyminen) - näännyttäminen tai lohtusyöminen
  • Uniongelmat (liian vähäinen tai liiallinen unen saanti)
  • Aggressiivisuus ja helposti ärsyyntyminen
  • Keskittymisvaikeudet ja päätöksen tekoon liittyvät vaikeudet, vaikeus ryhtyä arkipäiväisiin askareisiin
  • "tavallisten" tunteiden heikkeneminen
  • Seksihalujen väheneminen
  • Kehon "hidastuminen" tai levottomuus
  • Arvottomuuden tai syyllisyyden tuntemukset
  • Vähentynyt elämänhalu ja itsetuhoiset ajatukset

Masennus voi aiheuttaa myös fyysisiä oireita, kuten:

  • Lihas- ja nivelkipua, vatsakipuja
  • Ummetusta
  • Väsymystä
  • Hengenahdistusta
  • Sydämen tykytyksiäFaktagranskningAnn-Charlott Rastas


Miesten ja naisten masennuksen eroja

Joskus miesten ja naisten masennus näyttää erilaiselta, minkä vuoksi miesten masennuksen merkit voivat jäädä huomaamatta. Naisten on yleensä helpompi puhua tunteistaan ja helpompi kertoa olevansa surullisia ja alakuloisia. Naiset hakeutuvat myös yleensä miehiä nopeammin hoitoon. Siksi miesten ja poikien masennus huomataan vasta, kun se alkaa vaikuttaa heidän elämäänsä negatiivisesti, esimerkiksi silloin kun koulussa, töissä tai harrastuksissa alkaa mennä huonosti tai kun kotona tulee ongelmia. Sen sijaan että pukisivat tunteensa sanoiksi, masentuneet miehet valittavat kivuista keholla tai uni- ja keskittymisvaikeuksista tai menettävät kiinnostuksensa aikaisemmin mielekkäisiin harrastuksiin. On myös tavallisempaa, että masentuneet pojat alkavat käyttää alkoholia tuhoisalla tavalla.

Näistä masennuksen eri merkeistä juontaa juurensa länsimainen perinteinen miehen rooli -Miehet eivät saa olla heikkoja tai voida huonosti. Sen vuoksi pojat itse tai muutkaan eivät huomaa yhtä helposti masennuksen merkkejä. Miehet eivät puhu yhtä helposti alakuloisuudestaan kuin naiset eivätkä useinkaan hae apua.

Alkoholi ja huumeet pahentavat masennusta

Se hyvä tunne, jonka saa pienestä määrästä alkoholia, huijaa luulemaan, että voi hetken paremmin, mutta tunne katoaa nopeasti, ja usein katumus ja ahdistus on krapulassa kahta kauheampi. Myös siksi, että harkintakyky ja itsehillintä katoavat, kun on juovuksissa ja tekee asioita, jotka saattavat muun muassa johtaa vaarallisiin tilanteisiin, esimerkiksi jos on vihainen tai masentunut ja miettii itsemurhaa. Käyttäytyminen humalassa voi myös aiheuttaa sosiaalisia ongelmia ja kriisejä ihmissuhteissa tai aiheuttaa ongelmia töissä/koulussa ja johtaa taloudellisiin vaikeuksiin. Alkoholiriippuvuuden kehittymisen riski on suuri, jos yrittää hukuttaa surunsa ja juo ahdistusta lievittääkseen.

Itsetuhoinen käyttäytyminen ja itsemurha

Nykyisin on yhä monia masentuneita, jotka eivät saa tarvitsemaansa apua, esimerkiksi ne, jotka eivät jaksa tai halua hakea apua. Psyykkinen huono olo on monien mielestä edelleen epäonnistumisen merkki ja moni pelkää leimautuvansa psyykkisesti sairaaksi. Läheisten ja muiden voi olla vaikeaa ylipuhua avun tarvitsija hakemaan apua ja osassa tapauksissa sairas salaa tilansa muilta.

Moni masentunut osoittaa epäsuorasti huonon olonsa vahingoittamalla itseään. Se voi ilmetä itsensä viiltelemisenä, mutta myös esimerkiksi ylenmääräisenä alkoholin ja huumeiden käyttönä tavalla joka vahingoittaa itseä ja omaa elämää. Toiset voivat vahingoittaa itseään riehumalla, esimerkiksi olemalla väkivaltaisia, aloittamalla riitoja ja tappeluja, rikkomalla tavaroita tahallaan, tekemällä rikoksia ja polttamalla eri tavoin siltoja sosiaalisessa elämässä.

Jos on vakavasti masentunut, itsemurhan riski on suuri. Vaikeassa masennuksessa riski on jopa 10–15 kertaa suurempi kuin sellaisella, jolla ei ole mitään riskitekijöitä. Kaikki merkit itsemurha-ajatuksista on aina otettava vakavasti ja hoitoon on syytä hakeutua heti.

Teksti: Ungdomsinformatör Liselott Nyström

Tarkastus: Ann-Charlott Rastas

Käännös: Lena Niininen (till finska)

Back