Mistä apua?

08.02.2019

Omista tuntemuksista kertominen voi helpottaa paljon. Asiasta kertominen jollekin sellaiselle henkilölle, jolla on tietoa ja kokemusta ahdistuksesta ja sen lievittämisestä, on vielä parempaa! Ahdistuksesta ei aina pääse ylitse omin voimin, sillä ahdistus on hyvin energiaavievää ja sen voittamiseksi ja sen käsittelyyn voi tarvita tukea, ymmärrystä ja erilaisia lievitystekniikoita.

Tavallisin ammattiapu on puheterapia. Ahdistusta varten on kehitetty erilaisia terapian muotoja, mutta oikean ja toimivan apukeinon löytäminen saattaa vaatia eri muotojen ja terapeuttien kokeilua.

Rentoutumisharjoitukset helpottavat monesti ahdistusta, mutta niiden oikeanlainen ja tuloksellinen suorittaminen saattaa vaatia ohjeistusta.

Miten voin itse helpottaa ahdistusta?

  • Voit yrittää purkaa ahdistuksen ”paperille”, esim. kirjoittamalla tuntemuksistasi tai piirtämällä/maalaamalla ne luovalla tavalla.
  • Stressin eri muodot lisäävät usein ahdistusta. Jos tunnet itsesi stressaantuneeksi, pyri vähentämään stressiä – usein myös ahdistusta aiheuttavat asiat vähenevät samalla. Voi olla, että joudut kieltäytymään tietyistä asioista jonkin aikaa.
  • Liikunta vapauttaa kehon omia onnellisuus- ja hyvinvointihormoneja (mm. endorfiineja). Liikunta ja fyysinen harjoittelu polttaa ylimääräistä adrenaliinia ja muita stressihormoneja kehosta. Jo puolen tunnin reipas kävely vastaa yhtä ahdistusta alentavaa masennuslääkettä.
  • Pyri nukkumaan tarpeeksi ja mahdollisimman hyvin.
  • Vältä nikotiinia (nuuskaa, tupakkaa jne) tai vähennä ainakin päivittäistä nikotiiniannostasi. Nikotiiniriippuvuus voi pahentaa ahdistusta ja riippuvuus myös lisää vieroitusoireita.
  • Vältä runsasta kahvin ja etenkin energiajuomien juontia, sekä myös muita tuotteita, joiden tarkoituksena on piristää. Liika kofeiini voi aiheuttaa esim. uniongelmia, päänsärkyä, ahdistusta ja huolta, huimausta ja sydämentykytyksiä. Suuri määrä kofeiinia voi myös aiheuttaa pahoinvointia, oksentelua ja ripulia.
  • Vältä myös alkoholia. Alkoholi voi jo itsessään aiheuttaa ahdistusta. Vaikka hetken tuntisitkin helpotusta ahdistukseen ja voisit vähän paremmin nautittuasi alkoholia, on tunne vain ohimenevää. Krapula myös usein pahentaa ahdistusta ja alakuloisuutta.

Teksti: Ungdomsinformatör Liselott Nyström

Tarkastus: Ann-Charlott Rastas

Käännös: Lena Niininen (till finska)

Back