Itsetuhoisuus

Itsetuhoisuus

Niin – mitä itsetuhoisuus oikein on?

Varmuudella voimme kuitenkin sanoa, että käytös, jossa pyrimme lievittämään fyysistä kipua tuottamalla kipua jononkin muualle, muistuttaa hyvin paljon ”perinteistä” itsetuhoista käytöstä. Aivan kuten esimerkeissä mainittiin, tuotamme usein tahallisesti kipua itsellemme yrittäessämme lievittää jotain kivun muotoa. Jokin ”sisällä” oleva voi tehdä niin kipeää, että se täytyy saada ulos. Keinolla millä hyvänsä. Itsensä vahingoittaminen on yksi keino vältellä voimakkaita ja vaikeita tunteita hetkellisesti.

Itsetuhoisuus tarkoittaa selkokielellä sitä, että ihminen satuttaa itseään tahallaan, mutta ei kuitenkaan tee sitä siksi, että haluaisi kuolla. Itsensä vahingoittaminen on selviytymiskeino ja tapa paeta sisäisiä kiputiloja. Joskus itsemurha-ajatukset ovat mukana kuvioissa tai pikemminkin ihminen voi tuntea yleistä jaksamattomuutta elämän jatkamiseen, mutta itsetuhoisuus on hyvin harvoin yhteydessä itsemurhayrityksiin.

On olemassa useita riskintäyteisiä käyttäytymismuotoja, jotka vahingoittavat kehoa voidaan tästä syystä laskea itsetuhoiseksi käyttäytymiseksi. Tällaisia käyttäytymismuotoja ovat esim. liiallinen alkoholin kulutus, huonossa parisuhteessa (esim. riitojen ja väkivaltaisuuden takia) pysyminen ja ahmiminen tai itsensä näännyttäminen. Yksinkertaisesti sellainen käyttäytyminen, jossa omaa hyvinvointia laiminlyödään.

08.02.2019

Jos edes harkitset itsesi satuttamista, lue tämä ensin. On olemassa tapoja käsitellä ahdistusta ilman, että sinun tarvitsisi edes miettiä itsesi satuttamista.HengitäEnsimmäinen asia, joka sinun kannat...
Lue lisää

08.02.2019

Näkyvin ryhmä itsetuhoisesta käyttäytymisestä kärsiviä, on nuoret tytöt. Tämä voi johtua siitä, että naisilla on yleisesti ottaen matalampi kynnys hakeutua psykiatriseen hoitoon tai koska itsetuhoisuu...
Lue lisää