Miten käsitellä epäonnistumisia?

07.02.2019

Monet ihmiset elävät elämäänsä peläten epäonnistumisia.

Tai sitten olet ehkä saanut tukea ja vahvistusta onnistuessasi jossain asiassa – samalla kun epäonnistujia on pilkattu. Tällaiset tapahtumat repivät itsetuntoa ja voimistavat vastoinkäymisten pelkoa, mikä monesti johtaa siihen, että pelkäämme kuollaksemme epäonnistumista.

Tämä voi johtaa siihen, että elämme elämämme mukavuusalueella, teemme vain sellaisia asioita, jotka tuntuvat tutuilta ja turvallisilta ja joita olemme tehneet tuhansia kertoja aiemmin. Olemme ikään kuin jumissa turvallisessa kuplassamme, emmekä uskalla ottaa askelta sen ulkopuolelle.

Kannattaa pitää mielessä, että epäonnistumiset ovat osa elämää. Emme voi elää haluamallamme tavalla ilman, että jokin menisi joskus vikaan. Emme myöskään voi oppia virheistämme jos emme tee niitä.

Epäonnistumisen pelko kaikkoaa vain asettamalla itsensä alttiiksi peloilleen. Joten vaikka luokan edessä puhuminen tuntuu sinusta lähes mahdottomalta ajatukselta, helpottaa pelko vain, jos teet niin. Pelko ei helpota kertaheitolla ja heti, mutta se helpottaa hieman jokaisella kerralla.

Tässä käytännön harjoitus, jota kannattaa kokeilla, jos olet epäonnistunut jossain tai saanut kritiikkiä jostain tekemästäsi:

1. Luettele kolme asiaa, jotka onnistuivat (kaikesta huolimatta)
2. Luettele kolme asiaa, jotka olisivat voineet mennä paremmin
3. Mieti: miten voisin parantaa näitä asioita?

Pyri siis löytämään jokin asia, jota harjoitutat. Jokin ala, joka antaa sinulle mahdollisuuden olla luova ja myös epäonnistua tai onnistua puolittain, jotain, jota jaksat harrastaa ja harjoitella vaikkei kaikki aina menisikään ihan nappiin. Jokin ala, jota tekemällä saat olla oma itsesi ja jossa voit antaa mielikuvituksen laukata vapaasti ilman, että yrittäisit esim. tehdä vaikutuksen johonkuhun. Yksi ”harrastus” johtaa usein seuraavaan ja helpottaa luovuuden syntymistä siellä.

Pahin vihollinen on kuitenkin sinä itse. Sinä olet suurin mielikuvituksen ja luovuuden este. Kukaan ei nauti kritiikin saamisesta, eikä kukaan opi paremmin sen avulla, mutta olemme itse itsemme pahimmat kriitikot. Joten lupaa itsellesi, että et alista ja mollaa itseäsi, kun yrität olla luova ja käyttää mielikuvitustasi. Kaikki kelpaa ja on hyvää – ja sitä paitsi prosessi on tässä se olennainen osa, tuloksella ei ole niin väliä.

Muista, että epäonnistuminen on raskasta – omaa elämäänsä ei kuitenkaan kannata rajoittaa niiden pelossa. Uskaltaudu ulos omalta mukavuusalueeltasi!

Teksti: Sommarjobbaren och storasystern Angelica Qvist




Tarkastus: Samtalsterapeuten Annica Wahrman

Käännös: Lena Niininen (till finska)

Lähteet: idg.se Mera information: Samtalsterapi.fi

Back