Suru

07.02.2019

Suru on luonnollinen osa elämää ja jokaisessa surussa on yhteisiä piirteitä, vaikka jokainen ihminen sureekin omalla tavallaan. Usein suru on tavallinen tunne silloin, kun ihminen on menettänyt jonkun tai jotain hänelle hyvin läheistä. Suru-sanan kuullessaan moni varmasti miettii ensimmäisenä kuolemaa, mutta myös monenlaiset muut elämän vaikeat tapahtumat ja kokemukset voivat aiheuttaa surua. Kyse voi olla esim. asioista, jotka muuttavat ihmisen arkea, kuten parisuhteen päättyminen, vanhempien eroaminen ja perheen hajoaminen, kodin muuttuminen tai jonkun tärkeän henkilön muutto.

Miten ihminen reagoi suruun

Miten ihminen reagoi suruun ja menetykseen riippuu paljon siitä, kuinka merkittävä menetys on, mitä tapahtui menetyksen yhteydessä, minkälainen ihminen on luonteeltaan ja minkälainen hänen taustansa on. Reaktio vaihtelee myös sen mukaan, kuinka yllättävä menetys oli, miltä elämäntilanne muuten näyttää ja minkälainen tukiverkosto henkilöllä on.

Yllättävässä menetyksessä shokki on usein reaktioista ensimmäinen. Tilanne voi tuntua ahdistavalta ja käsittämättömältä samaan aikaan, shokki on kuitenkin kehon tapa suojautua menetyksen aiheuttamalta tunnevyöryltä. Jonkin ajan päästä shokki helpottaa ja antaa tilaa muille reaktioille. Kuten:

  • alakuloisuus ja toivottomuus
  • kaipaus ja ikävä
  • yksinäisyys ja jätetyksi tuleminen
  • Syyllisyyden tunteet
  • Univaikeudet
  • keskittymis- ja muistivaikeudet
  • ärsyyntyminen ja viha
  • fyysiset vaivat. Tavallisia oireita ovat vatsavaivat tai pahoinvointi, hengitysvaikeudet, heikkous ja jaksamattomuus. Huoli, stressi ja ahdistus voivat johtaa lihasjännityksiin ja päänsärkyihin ja ruokahaluttomuus voi johtaa puutostiloihin. Vastustuskyky voi heikentyä, mikä voi johtaa sairastumiseen.
  • Jotkut voivat kyseenalaistaa elämän merkityksen ja oikeuden elää ja heillä voi olla jopa itsetuhoisia ajatuksia.

On normaalia, että tunteet vaihtelevat surressa, joskus hyvin nopeastikin. Yhtenä hetkenä ehkä elät näennäisesti tavallista elämää ja välttelet surun ajattelemista, kun taas seuraavana hetkenä se on ainut ajatus mielessäsi.

Normaali suru tai masennus ja apu

Se alakulo ja toivottomuus, joka tulee surun myötä, voi joillakin ihmisillä olla niin voimakasta ja surusta voi tulla niin vaikea käsitellä, että siitä ei selviydy yksin tai kenenkään läheisen avulla. Silloin tulee kääntyä ammattilaisten puoleen. Suru voi olla niin voimakasta, että siitä kehittyy masennus, joka vaatii lääkitystä. Tuntomerkkejä siitä, kun suru on muuttunut sairaudeksi on: kova painonpudotus, eristäytyminen, vaikeat syyllisyyden tunteet, itsetuhoiset ajatukset ja päihdyttävien/puuduttavien aineiden liiallinen kulutus.

Suru muuttuu ajan myötä

Suru voi jollakin tapaa olla osa koko loppuelämää, mutta se muuttaa muotoaan. Menetyksen työstäminen ja uusien merkitysten löytäminen on prosessi, joka voi kestää kauankin, rippuuen siitä, kuinka tärkeä menetetty "asia" oli. Parisuhteen päättyminen ei esim. yleisesti vaikuta elämään yhtä kauan kuin esim. vanhemman kuolema. Riippumatta siitä, kuinka vaikea suru on, muuttuvat tunteet ajan myötä ja useimmat pystyvät tuntemaan iloa arjessa ja jatkamaan elämäänsä jonkin ajan kuluttua. Useimmat muistavat kyllä menetyksen, etenkin esim. tapahtuneen vuosipäivänä, juhlapyhinä tai muina elämän tärkeinä hetkinä.

Teksti: Ungdomsinformatör Liselott Nyström

Tarkastus: Ann-Charlott Rastas

Käännös: Lena Niininen (till finska)

Back