Älä laita alkoholin piikkiin

Älä laita alkoholin piikkiin

"Anteeks, mutta kun olin kännissä..."...on ehdottomasti huonoin tekosyy ikinä, ja ne, jotka joskus ovat sanoneet näin, saisivat hävetä!

Alkoholissa ei ole mitään sellaista, mikä tekisi ihmisistä iloisempia, avoimempia, hauskempia, kovaäänisempiä, surullisempia, itkuisempia, vihaisempia, mustasukkaisempia, riidanhaluisempia, aggressiivisempia, seksikkäämpiä…

Alkoholi ei pakota kenestäkään kaikkien edellä mainittujen/jonkun edellä mainitun kaltaiseksi. Syy ei koskaan ole alkoholissa, jos sanoo jotain ilkeää parhaalle ystävälle, joutuu tappeluun tai ajaa rattijuopumuksen.

Alkoholi saa ihmisen vain rentoutumaan ja hellittämään itsehillintää. Siksi ihmiset tekevät kännissä sellaisia asioita, joita he eivät koskaan tekisi selvin päin. Mutta sisimmässään heitä kuitenkin esim. tekisi mieli suudella kaverin poikaystävää, ajaa 180 km/h, käskeä pomon painua hel*ettiin tai vetäistä jotakuta turpaan. Ne ovat heidän sisimpiä tunteitaan, ajatuksiaan ja toiveitaan, jotka he ovat järkeilleet sulkemaan sisälleen ja, jotka pääsevät valloilleen sitten kun heillä ei enää ole täydellistä kontrollia itsestään.

Alkoholi aktivoi dopamiini-välittäjäaineen vapautumista aivoissa, mikä saa hermostuneisuuden ja jotkut estot hellittämään sekä olon rauhallisemmaksi ja lihakset rentoutumaan. Alkoholi lisää myös endorfiinien vapautumista, ainetta joka muistuttaa morfiinia ja vahvistaa mielihyvän tunteita.

Se on kuin käyttäisi anabolisia steroideja tai kävisi plastiikkakirurgilla, eli HUIJAAMISTA! Mutta meillä pohjoismaisilla on myös jonkinlainen sosiaalinen sopimus siitä, että on OK olla kännissä kovaääninen tai aggressiivinen, on ihan ymmärrettävää, että estot katoavat kun juo muutaman – jos esim. joku äijä laulaa karaokea ja kaataa samaan aikaan olutta baarijakkaralle, ihmiset mutisevat vain jotain silmiään pyöritellen. Olosuhteet eivät ole enää kovin hilpeät jos sama känninen äijä riistää hengen ex-vaimoltaan -hän on yhtälailla murhaaja, oli sitten kännissä tai ei. Alkoholin vaikutuksen alaisuus ei ole tekosyy tapahtuneelle!

Jotkut ovat jopa aivopestyjä. Kysymykseen "miksi juot" he vastaavat, että juhlissa ei ole yhtä hauskaa jos ei ole juonut, etteivät he muuten voi rentoutua tai etteivät he muuten uskalla jutella jonkun söpön tytön/pojan kanssa…

MUTTA

Kukaan ei voi syyttää aivopesua, sosiaalista sopimusta, dopamiineja tai endorfiineja
jos joku poika päättää tasapainotella venevajan katolla, putoaa veteen ja murtaa kätensä.

Kaikki tyhmät asiat, jotka tulee kännissä tehtyä voisi tehdä myös selvin päin – jos ei olisi järjissään! Mutta jokainen päättää itse, jos laittaa aivot narikkaan juomalla alkoholia. Silloin on yhtä vastuussa teoistaan kuin selvin päin.

Morkkis

Kun on haukkunut parasta ystäväänsä, oksentanut bussissa kaikkien edessä bileiden jälkeen tai ajanut kännissä ojaan, kärsii seuraavana päivänä todennäköisesti morkkiksesta, eli moraalisesta krapulasta. Jos kyseisellä henkilöllä siis on omatunto – ja jos känniset toilailut aiheuttaa seuraamuksia, joista hänen pitää olla vastuussa.

Helpoin tapa välttää morkkis on olla juomatta. Ratkaisu on niin itsestäänselvä, että sitä tuskin tarvitsisi edes mainita.

Asiaa voi tarkastella myös käänteisenä: humalatila on tekosyy nolata itsensä, joutua onnettomuuksiin ja tapaturmiin, saada seuraamuksia joista joutuu maksaa kalliisti (vahingonkorvauksina tai sukupuolitauteina) ja jatkaa aivopesua siksi että se on ”kivaa”!

Ei siis kannata yrittää laittaa alkoholin piikkiin, se on huono selitys!