Alkoholi ja ajaminen

Alkoholi ja ajaminen

Kännissä ajaminen on tyhmää ja vastuutonta. Kun ajat liikenteessä et ole vastuussa vain omasta hengestäsi ja turvallisuudesta vaan asetat myös muut liikennöitsijät vaaratilanteisiin. Tapaturman sattuessa voi useampi ihminen loukkaantua, kyse voi olla vakavasta loukkaantumisesta tai jopa kuolemantapauksesta.

Jos poliisi pysäyttää sinut ollessasi alkoholin vaikutuksenalaisena, johtaa se oikeudellisiin toimenpiteisiin. Rangaistuksen laatu rattijuopumuksesta / pyörällä juovuksissa ajamisesta / ruorijuopumuksesta riippuu siitä, kuinka vakava rikoksen katsotaan lain mukaan olevan.

Rattijuopumus

Jos ajat moottoroitua ajoneuvoa vähintään 0,5 promillen humalassa, olet syyllistynyt rattijuopumukseen.
Kun ajat juovuksissa etäisyyden arvioimiskykysi heikentyy, reagointiaikasi pitenee, näkösi heikkenee, alat nähdä kahtena ja otat enemmän riskejä. Hyvin pieni määrä alkoholia veressä vaikuttaa liikennekäyttäytymiseen - jo 0,2 promillen alkoholimäärä heikentää havaintokykyä ja tilannetajua.

Paljonko?

0,5 promillea vastaa määrässä suunnilleen pientä keskiolutta (riippuen siitä minkälainen keho sinulla on - joillekin jo se on liikaa). Jo tuopillinen olutta vastaa yhtä grogilasillista, mikä on jo liikaa, samoin pieni viinilasillinen. Jos juot lasillisen viiniä tai tuopillisen olutta esimerkiksi päivällisellä, tulee sinun odottaa vähintään 2 tuntia viimeisestä siemauksesta ennen kuin voit istua ratin taakse.

Saat rangaistuksen myös jos olet antanut ajoneuvosi jonkun muun alkoholin vaikutuksenalaisena olevan henkilön käyttöön.

Ruorijuopumus

Et myöskään saa ajaa moottoroitua venettä yli 1,0 promillen humalassa, sillä silloin syyllistyt ruorijuopumukseen. Saat kuitenkin soutaa soutuvenettä tai purjehtia pienellä jollalla.

Pyörällä juovuksissa ajo

Voit saada rangaistuksen myös jos pyöräilet tai liikut jollakin toisella kulkuvälineellä, jos sinun katsotaan olleen vaaraksi muille, etenkin jos olet kyydittänyt esim. kaveriasi. Sillä ei myöskään ole väliä missä tai kuinka pitkän matkan ajat, olet syyllistynyt rattijuopumukseen vaikka ajelisit vain parkkipaikalla tai tiellä vaikka vain muutaman metrin eteenpäin.

Huumeet

Myös jonkin muun huumaavan aineen vaikutuksenalaisena ajaminen lasketaan rattijuopumukseksi ja tuomitaan sen mukaisesti. Partioidessaan poliiseilla on mukanaan myös sylkitestejä, jotka näyttävät veressä mahdollisesti olevat huumausaineet. Mikäli testi on positiivinen, sinut viedään terveyskeskukseen kliinisiin testeihin ja virtsa- ja verikokeisiin.

Mitä tapahtuu jos poliisi pysäyttää minut?

Jos poliisi pysäyttää sinut ja he epäilevät sinua ratti-/ruorijuopumuksesta/ juovuksissa pyörällä ajamisesta käskevät he sinun puhaltaa alkometriin joka näyttää kuinka paljon alkoholia sinulla on hengitysilmassa. 0,5 promillea on 0,44 milliltraa alkoholia litrassa hengitysilmaa. Mikäli puhalluskoe näyttää sinun juoneen, viedään sinut terveyskeskukseen verikokeisiin tailähimmälle poliisiasemalle, jossa sinulle tehdään lisäkoe tarkkuusalkometrillä.

Jos sinun katsotaan syyllistyneen rattijuopumukseen, on tuomio sakkoja tai jopa kahden vuoden vankilatuomio, riippuen siitä kuinka paljon veressäsi oli alkoholia ja kuinka vaaraksi olit liikenteelle. Lisäksi menetät todennäköisesti ajokorttisi määrätyksi ajaksi, jopa viideksi vuodeksi.

Jos ajat jonkun päälle, kolaroit tai ajat humalassa ojaan, joudut elämään epämiellyttävien seuraamusten kanssa. Mikäli joku loukkaantuu onnettomuudessa, oli kyseessä sitten ihminen tai omaisuus, saat sinä sen omatunnollesi. Huono omatunto ja syyllisyys ovat erittäin raskaita tunteita ja niistä on hyvin vaikea päästä eroon.

Alkoholi ja liikenne eivät sovi yhteen. Jos otat et aja!