Mitä sinä tiedät alkoholista

Mitä sinä tiedät alkoholista

Onko väittämä totta vai tarua? Pidä vastauksesi mielessä ja tarkista lopuksi oikeat vastaukset, jotka löytyvät tältä samalta sivulta, väittämien jälkeen.

1. Aivot toimivat normaalisti juomista seuraavana aamuna.

2. Alkoholia juovat nuoret koittavat usein myös huumeita.

3. Yksi 4 cl viinaa sisältävä drinkki sisältää yhtä paljon alkoholia kuin 50 cl keskiolut.

4. Olut on alkoholijuomista "vaarattomin".

5. Pienikokoiset henkilöt tulevat suurikokoisia henkilöitä helpommin juovuksiin.

6. Alkoholi on melkein yhtä energiarikasta kuin puhdas rasva.

7. Vahvan kahvin juominen auttaa selviämään nopeammin.

8. Tytöt sietävät vähemmän alkoholia kuin pojat.

9. Mitä aikaisemmin aloittaa juomaan, sitä suurempi riski on tulla riippuvaiseksi alkoholista.

10. Alkoholi on hermomyrkky.

11. Väkeviin alkoholijuomiin lisätään ainetta, joka aiheuttaa oksentelua, jottei saa alkoholimyrkytystä.

12. Yhdyntä henkilön kanssa, joka ei alkoholin vaikutuksen alaisuuden vuoksi pysty sanomaan ei, lasketaan raiskaukseksi, ja rangaistus siitä on vankilatuomio.

13. "Loiventavalla" on hyvä palautua krapulasta.

14. Sekoittamalla kipulääkkeitä alkoholiin tulee enemmän juovuksiin.

15. Joka toinen 7.-luokkalainen Helsingin-seudulla juo itsensä humalaan vähintään kerran kuussa.

16. Poliisilla on oikeus tarkistaa nuorten vaatteet ja laukut, takavarikoida ja kaataa pois alkoholi.

17. Krapula pahenee iän myötä.

Oikeat vastaukset

1. Tarua. Kestää kauemmin kuin yhden vuorokauden siitä kun aloitti juomaan ennen kuin aivot palautuvat ja ovat taas kunnossa. Krapulapäivänä muisti ei toimi niin kuin sen pitäisi, eikä silloin myöskään voi oppia uusia asioita yhtä hyvin kuin tavallisesti –sitä on siis vähän tyhmempi vähintään kokonaisen päivän. Siksi juominen ei ole järkevää päivää ennen jotain tärkeää tapahtumaa. Alkoholi ei myöskään tapa aivosoluja, vaan se estää uusien aivosolujen syntymisen, mikä on pitkällä tähtäimellä ihan yhtä paha juttu.

2. Tarua. Suurin osa alkoholia juovasta nuorisosta ei koskaan edes harkitsisi koittavansa huumeita. MUTTA on tiedossa, että melkein kaikki, jotka koittavat huumeita ensimmäisen kerran, tekevät sen alkoholin vaikutuksen alaisina.

3. Totta. 4 cl drinkki tai grogi 40 % alkoholipitoisuudella sisältää yhtä paljon alkoholia kuin lasi viiniä (12 cl, 12 %), vahva olut (33 cl, 5 %) siideri (33 cl, 5 %) tai keskiolut (50 cl, 3,5 %). Helppoa matematiikkaa, mutta se joka voi juoda oluen ennen kuin istahtaa auton rattiin ei ehkä kuitenkaan voisi ajatella juovansa drinkkiä ennen ajamista... Pääsääntö on siis se, että ei pidä juoda yhtään alkoholia kun aikoo ajaa moottoriajoneuvolla ja jos juo, jo yksi tuopillinen olutta on liikaa!

4. Tarua. Olut, jonka moni ajattelee olevan vaarattomin kaikista alkoholipitoisista juomista (katso kysymys 3), rasittaa terveyttä yhtä paljon kuin muut alkoholijuomat. Ja kuten tutkijat sanovat, erityisesti miesten terveyttä. Totuus on se, että oluessa oleva phytoestrogeeni (raaka-aine humalasta) estää testosteronin (mieshormoni) erittymistä ja silloin estrogeenin (naishormoni) erittymisen määrä kasvaa miehen kehossa. Sillä voi olla negatiivisia vaikutuksia aina potenssista miestisseihin.

5. Totta. Pienessä kehossa ei ole yhtä paljon nestettä alkoholin laimentamiseksi, mikä tarkoittaa sitä, että pienikokoinen henkilö tulee kookkaampaa henkilöä nopeammin juovuksiin.

6. Totta. Alkoholi sisältää melkein yhtä paljon energiaa (hiilihydraatteja) kuin rasva. Yksi vahva olut on melkein yhtä hiilihydraattipitoinen kuin puolikas Geisha-levy tai kolmannes sipsipussista. Myös ylimääräistä energiaa kertyy, koska alkoholia juodaan yhdessä päivässä usein enemmän kuin syödään. Olutmaha tai jenkkakahvat muodostuvat kun ylimääräistä energiaa ei kuluteta. Alkoholi saa myös kehon kuluttamaan vähemmän kuin tavallisesti – mutta samanaikaisesti se stimuloi ruokahalua niin, että tulee syötyä enemmän. Krapulassa on usein nälkäinen tai tekee mieli jotain. Osittain siksi, että keho kärsii B-vitamiinin puutteesta juomisen vuoksi ja osittain siksi, että olo on sekä väsynyt että veltto. Verensokeri pitäisi saada nousemaan, jotta olo tulisi paremmaksi -tulee siis syötyä.

7. Tarua. Mikään aine tai toiminta ei vaikuta selviämiseen. Kahvilla ei ole minkäänlaista vaikutusta kehon alkoholin polttamisen nopeuteen. Kahvi, sauna, raitis ilma tai suihku tekee sinusta ehkä vähän pirteämmän, mutta et kuitenkaan selviä nopeampaa. Alkoholi ei pala lenkkeilemällä (tai muunlaisella fyysisellä rasituksella), se tuottaa päinvastaisen tuloksen, -kestää entistä kauemmin selvitä.

8. Totta. Fysiologisesti naisilla on huonompi kyky polttaa alkoholi kehosta, eli alkoholi aiheuttaa helpommin vahinkoa naisille.

9. Totta. Niillä jotka aloittavat aikaisemmin juomaan, on useammin ongelmia alkoholin kanssa jo myöhemmässä murrosiässä. Alkoholinkäytön aikaisella aloittamisella ja rikosten määrillä on myös selkeä yhteys.

10. Totta. Alkoholi on psykoaktiivinen huumausaine ja voimakas hermomyrkky, joka ihmiskehossa muuttuu asetaldihydiksi. Tämä huumausaine ja sen metaboliitit voivat pahimmassa tapauksessa Wikipedan mukaan aiheuttaa hengityspysähdyksiä, psykoosia, kooman, kuoleman, aivovaurioita ja maksavaurioita (maksakirroosia).

11. Tarua. Mitään oksentelua aiheuttavaa ainetta ei lisätä. Oksentelu on merkki siitä, että keho on jo saanut alkoholimyrkytyksen, -alkoholi on myrkky ja keho yrittää suojautua siltä.

12. Totta. Uuden lain mukaan kyse ei enää ole seksuaalisesta hyväksikäytöstä jos on yhdynnässä puolustuskyvyttömän henkilön kanssa. Se on raiskaus ja siitä voi saada neljän vuoden vankilatuomion.

13. Tarua. Krapula on merkki myrkytystilasta ja silloin ei todellakaan ole mitään hyötyä antaa keholle lisää samaa myrkkyä. Vesi on paras lääke koska alkoholi poistaa elimistöstä nestettä. Jos tarvitsee loiventavan, kannattaa vakavasti miettiä, jos kyse on vieroitusoireista alkoholiriippuvuuden vuoksi…

14. Tarua -ja vaarallista. Tavallisen särkylääkkeen, kuten Buranan, sekoittaminen olueen ei saa henkilöä enemmän juovuksiin – se on vain kuvitelmaa, koska tavalliset särkylääkkeet eivät vaikuta keskushermostoon. Sitä vastoin alkoholin, parasetamolin ja asetyylisalisyylihapon sekoittaminen voi olla erittäin haitallista! Ne ovat vaarattomia sellaisinaan ja oikein annostettuina, mutta yliannostus yhdessä alkoholin kanssa voi aiheuttaa hengenvaarallisia maksavaurioita tai sisäisiä verenvuotoja. Minkä tahansa lääkkeiden ja alkoholin sekakäyttö voi olla hengenvaarallista!

15. Tarua. Ainoastaan 22 % pääkaupunkiseudun 7.-luokkalaisista juo itsensä humalaan vähintään kerran kuussa. Mutta 66 % nuorista, jotka asuvat muualla maassa LUULEVAT, että helsinkiläiset juovat enemmän kuin he – ja siksi he ehkä luulevat, että heidänkin "pitäisi" juoda enemmän ja useammin.

16. Totta. Lain mukaan poliisilla on oikeus tarkistaa alaikäisten tavarat, jos on todennäköisiä syitä epäillä nuoren pitävän hallussaan alkoholia. Poliisilla on myös oikeus takavarikoida ja kaataa pois alkoholi alaikäisiltä. Lisäksi poliisi voi määrätä 20 € rikesakon alkoholin hallussapidosta. Ei siis ole mitään väliä vaikka säilyttäisikin vain kaverin juomia repussaan.

17. Totta. Mitä vanhemmaksi tulee, sitä vähemmän nestettä kehossa on alkoholin laimentamiseksi ja sitä huonommaksi palautumiskyky (ja usein myös kunto) muuttuu.