Päihteiden ostaminen ala-ikäisille

Päihteiden ostaminen ala-ikäisille

Päihteiden, kuten alkoholin ostaminen ala-ikäisille on laitonta. Jos ostaa ala-ikäiselle on syyllistynyt rikokseen. Tämä koskee tietenkin myös vanhempia -omille lapsilleen tai muille ala-ikäisille ei saa ostaa alkoholia tai tupakkaa.

"Hae meille"

Hyvä sä oot 18, hae meille kaljaa viikonloppuna!?
Ostatko kans tupakkaa ku mä en saa ostaa?
Nyt voidaan juua kunnon kännit kun on joku, joka ostaa!

Ostamisen vakavuutta ei aina ajatella tarpeeksi. Moni 18-vuotias on saanut kysymyksen "ostatko mulle?" Omille kavereille ostaminen ei aina tunnu niin isolta asialta, varsinkaan silloin kun on itse juonut heidän kanssaan aikaisemmin. Kaveripiirissä ala-ikäiset ajattelevat vain, että onpa hyvä, että joku voi hakea. Siksi täysi-ikäiset saattavat tuntea ryhmäpainostusta ja ostavat, vaikka he tietävät, että se on laitonta. Tekojensa takana on kuitenkin seistävä.

Ikärajan tarkoituksena on suojella ala-ikäisiä alkoholin ja tupakan haitallisilta vaikutuksilta. Suomessa 18-vuotiaat saavat ostaa, kantaa ja käyttää mietoja alkoholijuomia ja tupakkaa. Ostaessa väkeviä alkoholijuomia pitää olla 20 vuotta. Suomessa on laitonta kaikille ostaa, kantaa ja käyttää huumeita.

Kun joku pyytää ostamaan, voi olla vaikeaa sanoa ei. Kavereiden ajatukset ja sanomiset saattavat mietityttää ja pelko ulkopuolelle jäämisestä voi huolestuttaa. Tällaisessa tilanteessa täytyy pitää pää kylmänä. Jos joku pyytää sinua hakemaan, sano selkeästi ei, sinua ei silloin todennäköisesti enää jatkossa nokiteta hakemaan. Tuntuu selvästi paremmalta, jos on sanonut ei, eikä ole ollut osallisena tapahtumaan, silloin kun jotakin ikävää tapahtuu.

Seuraukset ja omatunto

Mitä jos olisin kieltäytynyt? Tai jos olisin edes ollut katsomassa perään? Tätä ei olisi tapahtunut, jos olisin tenhyt toisin...

Ostamisen seurauksia ei tule ajatelleeksi kovin usein. Jos ostat alkoholia tai tupakkaa ala-ikäiselle voit saada sakot tai jopa ankaramman rangaistuksen riippuen olosuhteista. Jos olet ostanut ala-ikäiselle, olet myös vastuussa hänestä jos jotakin tapahtuu. Mitä jos se jolle ostit, hyppää päihtyneenä auton rattiin, aja kolarin ja kuolee...sinä ostit juomat...
Syyllisyyden tunteiden kanssa on vaikeaa elää, eikä niistä kovin helposti pääse eroon, vaikkei tapahtuma varsinaisesti olisikaan sinun syysi.  On kauheaa ajatella, mitä olisi voinut tehdä toisin, tai kohdata onnettomuuteen joutuneen perhe ja sukulaiset kun he tietävät, että sinä ostit alkoholin.

Ajattele ensin minkälaiset seuraukset alkoholin ostamisella voi olla, niin vältyt syyllisyyden tunteilta onnettomuuden sattuessa!