Rikkominen ja tuhoaminen

Rikkominen ja tuhoaminen

Vahingonteko – toisen omaisuuden rikkominen

Vahingontekoa ilmenee myös sellaisissa paikoissa, joihin nuoret kokoontuvat. Vahingontekoon syyllistyminen on sekä tyhmää että turhaa. Tuhoamisesta saa sakkoja, lisäksi tuhottu asia/esine täytyy korvata. Esim. uimarannan liukumäki on entinen jos sen hajottaa, koska tällaisia asioita ei usein korvata uudella (kunnilla ei ole varaa siihen) mikäli syyllistä ei löydetä -ja niin lapset ovat ilman liukumäkeä. Toisten omaisuuden rikkominen ja tuhomainen on itsekästä ja ilkeää! Julkisen omaisuuden lisäksi myös yksityisten omaisuutta rikotaan. On niin turhaa hajottaa pelkästään hajottaakseen! Ja taas -alkoholin piikkiin on turha laittaa (Lue Älä laita alkoholin piikkiin).

Esimerkkejä vahingonteosta aiheutuvista kustannuksista:

Kyse ei ole pelkästään materiaalikustannuksista kun jotakin rikotaan, korjaamiseen ja uuden vaihtamiseen kuluu monta arvokasta työtuntia.

Täysin tuhoutunut liukumäki, joka pitää vaihtaa uuteen, tulee maksamaan monta tuhatta euroa. Pelkkä kaivinkoneen vuokraaminen maksaa 70 € tunnissa ja uuden liukumäen asentamisessa menee monta tuntia.Ikkunaruudut maksavat keskimäärin 150 €. Hinta sisältää työn osuuden; ikkunoiden vaihtamisen ja lasinsirujen siivoamisen. Hinta on 100 €/neliömetri jos lasi on sellaista mikä ei mene rikki.Jos esim. jalkapallokentän nurmikko ajetaan mopolla rikki, vahinkoa ei aiheudu pelkästään nurmikon kulujen suhteen (multa, tasaaminen, nurmikko etc.) Monet jalkapallojoukkueet joutuvat perumaan harjoituksensa ja pelinsä usealta viikolta sillä välin kun ruoho kasvaa.Graffiitit maksavat kunnalle 100–1000 euroa, riippuen siitä mikäli ne voidaan putsata pois tai jos koko seinä täytyy maalata uudestaan.Tuhottu aita, pukuhuoneen puuseinät jne. aiheuttavat samansuuruisen määrän materiaalikuluja ja työkustannuksia.Postilaatikon vaihtaminen maksaa 50 €.