Alkoholiriippuvuus

27.08.2019

Alkoholia voi väärinkäyttää tai siitä voi tulla riippuvaiseksi. On vaikea sanoa tarkkaan, miten nopeasti alkoholiin jää koukkuun, koska se riippuu esimerkiksi siitä, kuinka usein tulee käytettyä alkoholia, mitä alkoholijuomia juo, minkä kokoinen itse on sekä mikäli alkoholia käyttää yhdessä toisten päihteiden kanssa. Myös perimä vaikuttaa alkoholiriippuvuuden syntyyn. Usein alkoholiriippuvuus iskee kuin huomaamatta, sitä vaan alkaa juomaan enemmän ja enemmän alkoholia ja yleensä myös juhlimaan useammin. Nuoret harvoin tunnistavat riippuvuuteen liittyviä varoitusmerkkejä itse, eivätkä pysty omatoimisesti lopettamaan alkoholin väärinkäyttöä. Jos alkoholia on käyttänyt runsaasti nuoruudessa, lisää se myös riippuvuuden riskiä myöhäisemmällä iällä niin alkoholiin kuin muihinkin aineisiin.

Nuoruus on herkkää aikaa, jolloin ihmisessä tapahtuu suuria muutoksia. Keho ja itsetunto kehittyy ja nuori alkaa miettimään kuinka muut näkevät hänet ja mitä mieltä hän itse on itsestään. Alkoholin käyttö on yleistä tilanteissa, joissa kokee tarvitsevansa lisää rohkeutta esimerkiksi jonkun uuden tuttavan kanssa puhumiseen tai yleisesti hauskanpitoon, mutta riski tuntea itsensä pakotetuksi käyttää alkoholia uskaltaakseen tehdä näitä asioita kasvaa usein huomaamatta.

Alkoholin vaikutuksen alaisena tekee päätöksiä ja tekoja, joita ei välttämättä ikinä tekisi selvinpäin. Onnettomuuksia, virheitä ja väärinkäsityksiä syntyy helpommin humalassa. Tunteet ja ajatukset ovat aivan erilaisia seuraavana aamuna herätessä. Juominen voi myös johtaa vastuunkannon unohtumiseen, itsensä nolaamiseen tai ihmissuhteiden rikkoutumiseen. Alkoholin käyttö käy myös lompakolle kalliiksi. Kaikki tämä vaikuttaa negatiivisesti arkielämään, ja näitä negatiivisia vaikutuksia voi yrittää päästä pakoon tai niiden vaikutusta puuduttaa alkoholin avulla. Tästä syntyy siis ikävä negatiivisuuden kierre.

Jos mietit omaa alkoholin käyttöäsi, voit aloittaa siitä, että kirjoitat ylös, kuinka usein käytät alkoholia ja kuinka paljon juot silloin, kun alkoholia käytät. Voit myös pohtia, mikäli alkoholinkäyttösi aiheuttaa ongelmia koulussa tai perheen ja ystävien kanssa. On ensiarvoisen tärkeää, että uskaltaa puhua riippuvuudestaan ja hakea apua – mitä aikaisemmin sen parempi.

Joitakin merkkejä alkoholiriippuvuudesta:

  • Jos joutuu juomaan enemmän kuin aikaisemmin, tullakseen humalaan.
  • Ärsytyksen, stressin tai huolen tuntemukset, jos alkoholia ei saakaan silloin, kuin oli suunnitellut.
  • Ajatukset pyörivät seuraavan alkoholin käyttökerran ympärillä. Sitä miettii milloin ja missä se tulee olemaan ja mistä saa käsiinsä alkoholia.
  • Vieroitusoireet silloin kun ei ole enää alkoholin vaikutuksen alaisena, esimerkiksi ahdistus, tärinä tai huonovointisuus.
  • Jos tulee juotua usein tai aina enemmän kuin mitä oli ensin ajatellut.
  • Aikaa kuluu enemmän ja enemmän alkoholin juomiseen.
  • Juomisen jatkaminen, vaikkakin siitä alkaa koitua ongelmia.
  • Sellaisten asioiden välttely, jotka ennen merkitsivät paljon. Tai niiden vaihtaminen alkoholin juomiseen kokonaan.

Teksti: Ungdomsinformatör Liselott Nyström samt socionomstuderande Sabina Nynäs


Tarkastus: Eva Marander, Understödsföreningen för svenskspråkig missbrukarvård rf.

Käännös: Ungdomsinformatör Jenny Hjulfors

Lähteet: Psykporten - Meielenterveystalo, Droglänken.fi - Päihdelinkki.fi, Vårdguiden.se med fler

Back