Huumeet

Huumeet

Vaarattomia huumeita ei ole olemassa

Huumeet ovat ihmisen aivoihin tai hermostoon jollakin tavalla vaikuttavia aineita, joiden voimakkuus vaihtelee. On muistettava, että kaikenlaisten huumeiden käyttöön liittyy vakavia riskejä ja että myös "miedot" huumeet voivat säännöllisesti käytettynä olla erittäin vaarallisia. Vaarattomia huumeita ei siis ole olemassa. Kaikki huumeet aiheuttavat fyysistä ja psyykkistä riippuvuutta, ja niiden käytön lopettaminen voi olla erittäin vaikeaa. Suonensisäisten huumeiden käytössä on lisäksi aina tartuntatautien vaara. Huumeiden väärinkäytön seurauksena henkilö voi menettää vanhat ystävänsä ja alkaa seurustella muiden väärinkäyttäjien kanssa.

Huumeiden ostajalla ei ole aavistustakaan ostetun aineen sisällöstä ja voimakkuudesta. Huumeet ovat monesti melko samannäköisiä, joten ostajaa voidaan helposti huijata. Ostetun huumeen vahvuutta on hyvin vaikea arvioida, joten sitä tulee helposti käytettyä kerralla liikaa. Pahimmassa tapauksessa tämä saattaa johtaa yliannostukseen ja kuolemaan.

Erilaisten huumeiden käyttö yhtä aikaa on erittäin vaarallista, koska huumeet tehostavat toistensa vaikutusta odottamattomalla tavalla. Eri huumeiden yhteisvaikutus saattaa esimerkiksi aiheuttaa sydänhäiriöitä tai lamauttaa elintärkeitä aivotoimintoja.

 

Huumeiden luokitus

Huumeet jaetaan usein seuraaviin ryhmiin:
- kannabis (marijuana ja hasis)
- amfetamiini
- kokaiini
- LSD
- opiaatit
- liuotteet (esim. liima)
- päihdyttävät lääkkeet

Lisätietoja erilaisista päihteistä löytyy A-klinikkasäätiön Päihdelinkkipalvelusta

Sekakäyttö

Sekakäyttö on tavallisin väärinkäyttömuoto. Väärinkäyttäjät yrittävät usein lisätä huumeen tehoa käyttämällä yhtä aikaa muita huumaavia aineita. He voivat nauttia esimerkiksi alkoholia yhdessä reseptilääkkeiden kanssa tai käyttää yhtä aikaa erilaisia voimakkaita huumeita. Sekakäyttö on erityisen vaarallista, koska eri huumeet vaikuttavat toisiinsa odottamattomalla tavalla. Yhteiskäyttö voi aiheuttaa sekavuutta, tokkuraisuutta, aggressioita ja muita käyttäytymishäiriöitä. Sekakäyttö ylikuormittaa sisäelimiä, aiheuttaa odottamattomia sivuvaikutuksia ja johtaa pahimmillaan myrkytykseen. Lääkepakkauksessa oleva punainen varoituskolmio kertoo siitä, että lääke vaikuttaa keskushermostoon. Alkoholi vahvistaa näitä vaikutuksia. Seurauksena on sekavuustila, mahdollinen tajuttomuus, hengityksen lamaantuminen tai jopa kuolema.

Imppaus

Imppaus on hyvin vaarallinen tapa pyrkiä saavuttamaan lyhytaikainen päihtymistila. Impatessaan esimerkiksi bensaa, liimaa, tärpättiä jne. henkilö hengittää sisäänsä liuotteita ja kaasuja. Päihtymistila kestää lyhyen aikaa ja muistuttaa alkoholilla aiheutettua humalaa. Imppaaminen voi aiheuttaa mm. vakavia maksa- ja munuaisvaurioita. Lisäksi se voi aiheuttaa pysyviä aivovaurioita ja psyykkisiä ongelmia. Mitä useammin henkilö imppaa, sitä suurempia annoksia hän tarvitsee saavuttaakseen saman vaikutuksen. Lisääntynyt sietokyky pahentaa vaurioiden vaikutusta. Imppaaminen johtaa usein erilaisiin hallusinaatioihin.

Imppaaminen saattaa aiheuttaa tajuttomuutta ja mm. vakavia maksa- ja munuaisvaurioita. Imppaaminen voi johtaa oksenteluun ja sydämen toimintahäiriöihin. Hengityksen lamaantuessa äkillisesti imppaaja saattaa jopa kuolla.

Huumeiden hallussapito tai käyttö on laitonta

Muista, että huumeiden ostaminen, hallussapito ja käyttö on laitonta. Myös niiden valmistaminen ja myyminen on laitonta. Suomessa huumerikoksista annetaan melko kovia tuomioita verrattuna moniin muihin maihin. Merkintä huumerikoksesta rikosrekisterissä on vakava asia.