Erityyppiset huumeet

Erityyppiset huumeet

Huumeiden luokittelu

Huumeet luokitellaan usein seuraavasti:

- kannabis (marihuana ja hasis sekä hasisöljy)

- amfetamiini

- kokaiini

- LSD

- Liuotinaineet (esim. liima)

- Päihtymystä aiheuttavat lääkeaineet

Jos haluat lisätietoa eri huumeista, voit käydä Irti huumeista ry:n kotisivuilla.

Lyhyesti kannabiksesta

Tavallisin huume Suomessa on kannabis. Cannabis Sativa on kasvi, joka tuottaa huumaavaa ainetta, tetrahydrokannabinolia (THC). Kun kasvi kuivataan ja sitä poltetaan, sitä kutsutaan marihuanaksi, ja kun sama kasvi puristetaan niin, että öljy sekoitetaan tupakkaan, puhutaan hasiksesta. Hasis voi olla eri väristä, mutta se on aina puristettuna levyiksi.

Kannabis on petollinen huume, joka ei aiheuta heti fyysisiä vieroitusoireita. Kannabis on rasvaliukoinen, minkä vuoksi se varastoituu rasvasoluihin. Eniten rasvasoluja on ihmisen aivoissa. Alkoholi alkaa palaa maksassa heti nauttimisen jälkeen, ja sen tuntee jonkinasteisena krapulana. Kannabiksen suhteen on päinvastoin. Kannabis varastoituu kehoon jopa kuusi viikkoa, minkä vuoksi on hyvin vaikeaa tietää, onko sitä enää kehossa. Kannabiksen polttaminen vaikuttaa niin, että tuntee olonsa hilpeäksi, puheliaaksi, iloiseksi jne. Se johtuu siitä, että THC:llä on sama vaikutus päähän kuin kehon omalla onnellisuushormonilla, serotoniinilla. Kannabiksesta tekee niin uskomattoman vahingollista se, että keho on vielä fiksumpi. Kun keho huomaa saavansa onnellisuutta keinotekoisesti, se lopettaa vähitellen serotoniinin tuotannon. Käytännössä se merkitsee sitä, että tunteakseen olonsa normaaliksi, kehon on saatava THC:tä. Ellei silloin polta uudelleen, tuntee olonsa masentuneeksi. Tätä yhteyttä on tavattoman vaikea huomata ja se, miten nopeasti näin käy, vaihtelee yksilöllisesti.

Ja aivan kuin tässä ei jo olisi tarpeeksi, kannabiksen sietokyky kasvaa nopeasti. Eli saadakseen samat kicksit kuin aikaisemmin, on poltettava koko ajan enemmän. Jossain tulee siksi vastaan raja siinä, kuinka paljon jaksaa ja haluaa polttaa, ja silloin on suuri kiusaus vaihtaa vahvempaan huumeeseen. Tavallisinta on silloin kokeilla amfetamiinia. Silloin ollaan jo syvissä vesissä, koska amfetamiini on luonteeltaan täysin eri luokkaa. Amfetamiini aiheuttaa hyvin nopeasti vahvan fyysisen riippuvuuden.

Täältä voit lukea lisää kannabiksesta Suomen kannabisverkoston tiedotussivuilta.

Sekakäyttö ja lääkkeiden väärinkäyttö

Sekakäyttö on tavallisin väärinkäytön muoto. Usein väärinkäyttäjä yrittää tehostaa huumeiden vaikutusta lisäämällä mukaan muitakin päihteitä. Voi olla esimerkiksi kyse alkoholin ja reseptilääkkeiden tai erilaisten vahvempien huumeiden yhdistämisestä toisiinsa.

Sekakäyttö on erityisen vaarallista, koska eri huumeet vaikuttavat keskenään hyvin arvaamattomasti. Seurauksena voi olla sekavuutta, tokkuraisuutta, aggressioita ja muita muutoksia käyttäytymisessä. Sekakäyttö ylikuormittaa sisäelimiä ja aiheuttaa odottamattomia sivuvaikutuksia ja pahimmassa tapauksessa myrkytyksen. Punainen kolmio lääkepakkauksessa kertoo, että lääke vaikuttaa keskushermostoon. Alkoholi vahvistaa näitä vaikutuksia. Seurauksena on sekavuus, mahdollinen tajunnan menetys, hengityksen lamaantuminen ja mahdollisesti jopa kuolema.

Monet nuoret pelkäävät jäävänsä vanhemmilleen kiinni tupakanpoltosta tai alkoholinkäytöstä. Silloin voi tuntua houkuttelevalta päihtyä lääkkeistä, jos ajattelee, että niiden käyttöä ei huomaa (ei haise alkoholi eikä tupakka). Useimmat lääkeaineet on valmistettu parantamaan jokin sairaus ja niitä määrätään useimmiten aikuisille. Se tarkoittaa, että jos puolet aikuista vähemmän painava lapsi käyttää saman määrän lääkettä lisäksi yhdessä alkoholin kanssa, on hyvin vaikea ennustaa, miten lapsen keho siihen reagoi. Muista, ettei lääkkeiden käyttö ole huvin vuoksi lääkäreiden määräämää.

Lääkkeiden käytöstä voi tulla riippuvaiseksi sekä kemiallisesti että psyykkisesti. Esimerkiksi riski lääkeriippuvuudesta on alkoholiriippuvuuden riskiä suurempi. Vieroitusoireet voivat olla vakavia, jopa hengenvaarallisia.

Voimakkaat lääkkeet, jotka vaikuttavat keskushermostoon, kuten vahvat kipulääkkeet saavat käyttäjän tuntemaan olonsa päihtyneeksi. Tällaisten lääkkeiden vaikutuksen alaisena ei saa ajaa autoa, punainen kolmio lääkepakkauksessa varoittaa siitä. Myös muut kolmiolääkkeet väsyttävät. Näitä lääkkeitä ei suositella nuorille, koska niihin syntyy nopeasti riippuvuus ilman että sitä huomaa itse.

Käytä lääkkeitä vain, kun todella tarvitset niitä ja lääkäri on määrännyt ne sinulle. Lääkkeet ovat henkilökohtaisia. Lääkkeiden lainaaminen tai ostaminen kaverilta on niiden väärinkäyttämistä.

Kun saat reseptin, sinun on noudatettava lääkärin tai muun hoitohenkilökunnan ohjeita. Älä ota lääkettä päihtyäksesi, koska seuraukset voivat olla arvaamattomia ja pahimmassa tapauksessa hengenvaarallisia. Lääkkeiden yhteisvaikutus alkoholin kanssa voi aiheuttaa kohtalokkaita seurauksia. Lääkkeiden ja alkoholin käyttäminen yhdessä moninkertaistaa sivuvaikutusten riskin.

Jos olet ottanut yliannoksen lääkkeitä tai joku lähistöllä saa lääkemyrkytyksen, soita heti hätänumeroon 112. Kysymys voi olla minuuteista. Myös Myrkytyskeskus auttaa ympäri vuorokauden numerossa (09) 471 977 (suora) tai (09) 4711 (vaihde)

Haistelu

Haistelu on hyvin vaarallinen tapa saada lyhytaikainen päihtymys. Haistelu on liuotinaineiden ja kaasujen – kuten bensiini, liima ja tärpätti tai vastaava – hengittelemistä. Päihtymys on lyhytaikainen ja muistuttaa alkoholin tuottamaan päihtymystä. Haistelu voi aiheuttaa suuria vaurioita maksaan ja munuaisiin. Haistelu voi myös aiheuttaa pysyviä vaurioita ja psyykkisiä ongelmia. Mitä enemmän haistelee, sitä suurempia annoksia tarvitsee saavuttaakseen saman vaikutuksen. Kasvanut sietokyky pahentaa vaurioiden vaikutusta. Haistelu johtaa usein erilaisiin hallusinaatioihin.

Haistelu voi aiheuttaa tiedottomuutta ja vakavia vaurioita muun muassa maksaan ja munuaisiin. Epäillään myös, että se voi aiheuttaa aivovaurioita ja psyykkisiä häiriöitä. Haistelu voi johtaa oksenteluun ja aivotoiminnan häiriöihin. Akuutti hengityslamaannus voi johtaa kuolemaan.

HUOM! Butaanikaasun (jota käytetään muun muassa sytkäreissä) haistelu voi olla suorastaan hengenvaarallista. Kaasu voi jäätyä, kun sitä hengittää ja aiheuttaa tukehtumisen.