Huumeet – riippuvuus ja väärinkäyttö

Huumeet – riippuvuus ja väärinkäyttö

Näillä sivuilla kerrotaan yleisesti huumeiden väärinkäytöstä ja huumeriippuvuudesta. Saadaksesi lisätietoa yksittäisistä huumeista tai huumaavista aineista, niiden vaikutuksista, levinneisyydestä Pohjanmaalla ja niin edelleen, voit käydä näillä nettisivuilla tai ottaa yhteyttä seuraaviin tahoihin:

Päihdelinkki – Droglänken

”Päihdelinkki on ollut vuodesta 1996 Suomen kattavin verkkopalvelu päihteistä ja riippuvuuksista. Palvelu on tarkoitettu päihteiden käyttäjille ja heidän läheisilleen, sekä kaikille päihdetiedosta kiinnostuneille. Palvelu on hyödyllinen myös ammattilaisille ja opiskelijoille.”

Irti huumeista ry – Fri från narkotika rf (nettisivut ovat pääasiassa suomeksi ja sisältävät paljon tietoa huumeista, mutta yhdistyksellä on ruotsinkielinen yhteyshenkilö Vaasassa ja ruotsinkielistä toimintaa Ahvenanmaalla, http://fri-fran-narkotika.com/). ”Tavoitteena on ehkäistä huumeiden käyttöä, tukea päihteiden käyttäjiä lopettamaan, tarjota tukea omaisille, kuten päihteiden käyttäjien vanhemmille, sisaruksille ja lapsille, vaikuttaa ehkäisevän ja korjaavan päihdetyön kehittämiseen maassamme sekä työskennellä rajoittavan päihdepolitiikan säilyttämiseen.” Toiminnassa on muun muassa päivystäviä puhelimia päihteiden käyttäjien läheisille.

Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik rf:llä Suomen ruotsinkielisillä alueilla on materiaalia ja linkkikirjasto faktoista ruotsiksi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuilta voi lukea Päihdetutkimuksesta 2014, mikäli kiinnostaa tietää muun muassa kannabiksesta, sekakäytöstä ja urheilijoiden dopingista.

Poliisin sivuilla on lisätietoa siitä, mitä tapahtuu, jos jää kiinni rangaistavasta huumeiden käytöstä. On myös mahdollista kysyä nettipoliiseilta joko nimettömänä Decibelin Kysy pois! -palvelusta tai Facebookin kautta (etsi hakusanalla nettipoliisi, niin löydät nettipoliiseja eri alueilta).

Päihteiden väärinkäyttö ja riippuvuus

Niille huumeille, jotka ovat nykyisin laittomia, tai joista tulee laittomia niin pian kuin lainsäädäntö ehtii perässä, on yhteistä se, että ne kaikki aiheuttavat nopeasti voimakkaan riippuvuuden (jos vertaa vaikkapa shoppailuriippuvuuteen). Huumeita ei voi myöskään vain ”käyttää”, koska ne ovat laittomia ja haitallisia, vaan käyttö luokitellaan automaattisesti väärinkäytöksi.