Apua

Apua

Vuoden 2015 Treatment of Cannabis related disorders in Europe tekemän huumeraportin mukaan Suomessa ei ole vielä omaa ohjelmaa kannabiksen väärinkäytön hoitoon. Suomen Kannabisverkosto on siksi tuonut maahamme menetelmän, jota on käytetty Ruotsissa jo 1980-luvulta lähtien ja on osoittautunut tehokkaaksi kun kannabiksen käyttö halutaan lopettaa. Vain kouluttautuneet hoitajat, joilla on sertifikaatti (HVO), saavat hoitaa väärinkäyttäjiä tällä kyseisellä menetelmällä! Nuorille on olemassa menetelmä, jonka nimi on Kannabisvieroitusohjelma (KON) ja sen ohjaajalta vaaditaan myös HVO-koulutus.

Milloin kannabiksen väärinkäyttöön tarvitsee hoitoa? Tässä muutama kysymys pohdittavaksi sinulle, joka haluat lopettaa:

  • Mikä on tärkein syy siihen, että haluat lopettaa kannabiksen käytön?
  • Mitä sinun tulee tehdä jotta muutos onnistuu?
  • Mikä ja ketkä voivat olla avuksi ja miten?
  • Mikä voi estää sinua tekemään muutoksen ja mitä voit tehdä asialle?
  • Mikä sinun päätöksesi on ja mistä lähtien se on voimassa?

Voit myös tehdä pikatestin, joka löytyy Kannabisverkoston kotisivuilta. Sieltä saat vastaustekstin, jossa kerrotaan sinun kannabiksen käytöstäsi.

Yksi melko hankala asia kannabiksen suhteen on se, että se ei ole ihan samanlainen kuin muut huumeet. Kannabiksen väärinkäyttöön voi olla vaikeaa löytää konkreettista apua. Siksi Kannabisverkosto käyttää HAP menetelmää ja Kannabisvieroitusohjelmaa nuorille.

Jos koet että sinä tai joku muu omainen tarvitsee apua kannabiksen lopettamisen kanssa, voit ottaa meihin yhteyttä puhelimitse sähköpostitse, WhatsAppin kautta tai Facebookissa. www.cannabisnatverketfinland.fi

Vuonna 2014 Ruotsissa 2500–3000 henkilöä haki apua kannabiksen väärinkäytön lopettamiseksi, Hollannissa luku oli 10000 ja koko EU:n alueella 250 000. Amerikassa sama luku oli 840 000. Eurooppalaisen huumausaineraportin (EMCDDA) mukaan Suomessa ei vielä ole hoito-ohjelmaa kannabiksen väärinkäytön lopettamiseki, lisäksi päihdehuolto on kallista kunnille ja yhä useampia hoitoja lopetetaan. Ei siis ole niin helppoa löytää apua kun haluaa lopettaa.

JOS OLET KAVERI

On todella vaikeaa seistä vieressä ja katsoa kun joku vahingoittaa itseään tai muuttuu joksikin ketä ei enää tunnista.

Meillä on Kannabisverkostossa kysely kotisivuillamme, jossa kysymme ketkä vierailevat sivustollamme. Kyselystä ilmenee, että 15,5 % vastanneista on käyttäjien kavereita. Mitä voit tehdä kun olet huolissasi kaverista?

  • Kerro kaverille huolestasi
  • Puhu jollekin aikuiselle, se voi olla vanhempi, kouluterveydenhoitaja tai joku muu tuttu luotettava henkilö
  • Kirjoita Decibeliin tai Kannabisverkostoon ja kysy lisää niin etsimme henkilön, joka voi auttaa sinua. Me Kannabisverkostossa vastaamme mielellämme myös nimettömiin kysymyksiin Decibelin neuvontapalvelun kautta!