Mitä on kannabis?

Mitä on kannabis?

Kannabis

Kannabis on yleisnimitys ryhmälle ainesosia, joiden alkuperä on kasvissa jonka latinankielinen nimi on Cannabaceae. Tästä kasvista löytyy kolme eri lajia; Indica, Ruderalis ja Sativa. Sativasta ja Indicasta tehdään kannabista.

Kannabiskasvia kutsutaan myös hampuksi. Se on hyvin kestävä kasvi. Hamppua on käytetty läpi historian tähän päivään saakka erilaisten tavaroiden valmistuksessa kuten vaatteiden, kestävien köysien, säkkien, verkkojen, ruokaöljyn ja eläinten rehun valmistuksessa. Ruderalis on se kasvityyppi, jota kutsutaan myös teollisuushampuksi. Jo 6000 vuotta sitten hamppua käytettiin myös lääkkeenä. Nykyäänkin puhutaan paljon kannabiksesta lääkkeenä eri sairauksiin tai kipua lievittävänä valmisteena. Lääke, joka sisältää kannabista on silti eri asia kuin se kannabis, jota käytetään esimerkiksi savukkeissa.

Tänä päivänä netistä löytyy paljon tietoa ja on tärkeää olla kriittinen lukemaansa kohtaan! Kun luet, on tärkeää tarkista mitä lähteitä tekstin kirjoittamiseen on käytetty. Osa sitä ”faktaa” mitä löytyy voi olla peräisin huumausaineita myyviltä tahoilta. Netin kautta on viime vuosina myyty paljon huumeita. Muista, ettet voi olla varma mitä netistä ostamasi tuote sisältää! Myyjille on loppujen lopuksi kyse vain rahasta.

Miksi kannabista käytetään?

Ihmisillä on erilaisia syitä siihen, miksi he haluavat tehdä kokeiluja huumausaineiden kanssa. Joku saattaa haluta sopia joukkoon, olla kovis tai paeta jotain, mikä tuntuu vaikealta. Joku voi olla utelias ja haluaa koittaa jotain uutta. Kannabiksen kokeileminen voi tuntua sekä jännittävältä että vähän vaaralliseltakin. Joku saattaa olla tylsistynyt tai haluaa tehdä jotain saadakseen muiden huomion. Voi olla, että henkilö ei voi kovin hyvin ja on kuullut, että kannabis voi auttaa.

Voi tuntua siltä, että kannabis on vastaus siihen mitä haet juuri silloin – mutta todellisuudessa se voi johtaa uusiin ongelmiin.

Kannabis voi myös vaikuttaa hyvältä vaihtoehdolta siksi, että muille sen käytön havaitseminen voi olla vaikeampaa kuin esimerkiksi alkoholin käytön havaitseminen. Me kun emme vielä ole kovin tottuneita tunnistamaan niitä merkkejä, jotka viittaavat siihen, että joku on käyttänyt kannabista. Se, mitä moni ei silti vielä tiedä on, että kannabis jää kehoon paljon pidemmäksi aikaa kuin saattaisi luulla.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) vuonna 2014 tehdyn tutkimuksen mukaan yli 700 000 henkilöä Suomessa on joskus elämässään kokeillut kannabista. Noin 200 000 henkilöä kokeilee kannabista vuosittain ja lähes 60 000 kuukausittain. On arvioitu, että noin 600 000 henkilöä käyttää kannabista päivittäin. Suomessa kannabiksen kotiviljely on kasvanut merkittävästi. He, jotka kasvattivat kannabista eniten, olivat 15–24-vuotiaat nuoret miehet, joista noin puolet oli myynyt kannabista jollekin toiselle. Mitä enemmän kannabista on käytetty, sitä enemmän apua siihen on myös haettu!

Miten kannabiksesta tuli huume?

Uskotaan, että kannabis päätyi Eurooppaan noin 500 vuotta eKr. 1800-luvulla ja 1950-luvulle saakka sitä pystyi ostamaan joistain apteekeista. Aika pian kannabis kiellettiin ja vuodesta 1937 alkaen sitä ei enää myyty vapaasti. Uusi huumausainelaki säädettiin Suomessa 1972 ja siitä lähtien huumeiden käyttö ja myynti on ollut kiellettyä.

Nykyään kannabis on laiton lähes kaikissa Euroopan maissa, mutta lait vaihtelevat maittain. Joissain maissa on laillista esimerkiksi halussapitää pieniä määriä kannabista omaa käyttöä varten. Jotkut USA:n osavaltiot ovat laillistaneet kannabiksen.
Ihminen on kautta aikojen käyttänyt erilaisia valmisteita kuten huumeita päihtymystarkoituksessa. Se ei tsilti arkoita, että olisi hyvä tehdä niin. Koska yhteiskunta on kehittynyt, olemme myös voineet tutkia ja saada enemmän tietoa siitä, minkälaisia haittavaikutuksia huumeilla on. Nykyään tiedämme esimerkiksi paljon enemmän kuin viisi vuotta sitten, kiitos tutkimusten. Yhteiskunta päättää lakien avulla mistä huumeista tulee laittomia, koska yhteiskunnalla on velvollisuus suojella meitä sellaiselta mikä voi vahingoittaa meitä.

Kannabis on luokiteltu huumausaineeksi.
Suomessa on kiellettyä käyttää, myydä, ostaa, pitää hallussa ja viljellä huumeita.

Viime aikoina mediassa on puhuttu paljon kannabiksesta ja löytyy myös niitä ihmisiä, jotka haluavat laillistaa kannabiksen. Kannabis on myös aihe, josta väitellään vilkkaasti lehdissä ja radiossa. Samanaikaisesti tutkimukset osoittavat, että kannabiksen käyttö on lisääntynyt Suomessa. Yksi argumentti kannabiksen käytön laillistamiseksi on, että se vähentäisi kannabiksen laitonta kaupankäyntiä.

Jos kannabis laillistettaisiin, tupakkayhtiöt tienaisivat sillä todennäköisesti eniten rahaa. Jos kannabis laillistettaisiin, kannabiksen esiintyvyys todennäköisesti lisääntyisi ja sen käyttäjien määrä kasvaisi. Meidän yhteiskunnallemme se tarkoittaisi automaattisesti lisää kuluja, kuten esimerkiksi kuluja päihdehuoltoon ja sairaanhoitoon.

THL:n uusimpien (2014) tilastojen mukaan 12 % 15–16-vuotiaista pojista ja 10 % saman ikäisitä tytöistä on kokeillut kannabista.