Spice

Spice

Mitä on SPICE?

Viime vuosina on puhuttu yhä enemmän Spice-valmisteista. Haluamme siksi kertoa lyhyesti miten Kannabis ja Spice eroavat toisistaan ja mitä Spice oikeastaan on.

Psychonaut Web Mapping Research Project:in mukaan synteettisiä kannabinoideja alettiin myydä Euroopassa vuonna 2004 nimellä Spice. Ennen sitä myytiin erilaisia tuoksuvia mausteita eksoottisilla nimillä vaihtoehtona marihuanalle. Spice antoi, historiallisten raporttien mukaan, kevyen päihtymisen joka muistuttaa sekä liuotinainepäihtymystä ja marihuanapäihtymystä, myöhemmin on tullut synteettisiä kannabinoideja, jotka muistuttavat vaikutukseltaan kannabiksen päihtymystä eniten.

Spice-tuotteita kutsutaan usein nimillä ”fake weed” tai ”legal highs”. Spicea kutsutaan legal high -nimellä siksi että ainekset ovat laillisia, Spicen käyttäminen on kuitenkin laitonta! Kun lainsäätäjät luokittelevat aineen huumausaineeksi, tuottajat muuttavat huumeen rakennetta ja huijaavat kuluttajia ja viranomaisia, kunnes uusi rakenne luokitellaan huumeeksi.

Spice on erittäin vaarallista ja voi johtaa vakaviin munuais- ja maksavauroihin, hengitysvaikeuksiin ja aivovaurioihin.

Synteettiset kannabinoidit sisältävät psykoaktiivisia aineita ja ovat rakenteeltaan kemiallisia aineita, joiden teho muistuttaa kannabiksen tehoa. Ne tunnetaan parhaiten nimellä K2 ja Spice, ja ovat yhteisnimiä eri variaatioille. Australiassa ja Aasiassa on myös eräs tuote, jota kutsutaan nimellä Kronic. Tutkimuksia aineista alkaa tulla mutta ne ovat vielä niin alkutekijöissä, että riskien tasosta ei vielä voi sanoa mitään varmaa. Yksityiskohtaista tietoa farmakologiasta ja toksiinista näiden synteettisten kannabinoidien suhteen ei juurikaan löydy vielä, eikä ihmiskokeita ole tehty. Luonnollisesti ihmisiin ei haluta testata mitään sellaista, mikä voi olla vahingollista ja nämä tuotteet eivät koskaan ole läpäisseet testiä, jotta niitä voitaisiin kokeilla ihmisiin.

Miten erotan Spicen ja Kannabiksen toisistaan?

Kannabis tulee kasveista Kannabis Sativa tai Kannabis Indica. Kasvit sisältävät ainetta nimeltä THC (tetra-hydro-cannabinol). THC on se aine, jota mitataan virtsakokeella jos on polttanut. Päihdyttävä aine on THC.

Spice on yhteisnimi erilasille keinotekoisille valmisteille, joita kutsutaan kannabikseksi, niin sanottuja synteettisiä kannabinoideja. Synteettiset kannabinoidit ovat aineita, jotka muistuttavat kannabista – ne valmistetaan kemiallisesti. Ja siksi Spice on niin vaarallinen huume.

Spice toimitetaan jauheena muovipussissa eikä kukaan muu kuin kemisti, joka sen on valmistanut, tiedä tarkkaan mitä pussissa on ja minkälainen teho sillä tulee olemaan kehossa. Jokainen pussillinen tätä ainetta on erilainen mitä tulee pitoisuuteen ja määrään. Tosiasiallinen sisältö vaihtelee paljon. Käyttäjänä ei siksi voi tietää mitä itseensä laittaa tai miten siihen reagoi. Tämä on johtanut vakaviin yliannostuksiin ja myrkytyksiin.

Spice koostuu kuivatuista yrteistä tai kuivatuista kasvien osista (siitä nimi tulee), joihin on lisätty keinotekoisia kannabinoideja. Siksi sen vaikutus muistuttaa kannabiksen tuomaa päihtymystä (marihuanaa ja hasista).

Spice valmistetaan muistuttamaan kannabista mutta sillä on hyvin vähän tekemistä kannabiksen alkuperäisen muodon kanssa.

Synteettisten kannabinoidien teho muistuttaa kannabista, mutta aiheuttaa usein enemmän hyperaktiivisuutta ja tehoaa voimakkaammin keskushermostoon. Spicen käytössä on yliannostuksen riski. Ruotsissa raportoitiin seitsemästä Spiceen liittyvästä kuolintapauksesta vuonna 2014.

Myrkytystilan oireita ovat kiihtynyt pulssi, suuret pupillit, korkea verenpaine ja yleinen pahoinvointi.

Spice aiheuttaa herkästi riippuvuutta ja on monta kertaa vahvempaa kuin kannabis.

Spice-valmistetta markkinoidaan monella eri nimellä, esimerkiksi Spice Gold, Jehova, Spice Diamond ja Spice Artice Synergy.