Tupakkatuotteet

Tupakkatuotteet

Savukkeet, nuuska, sikarit, sähkötupakka, sigarillit, piipputupakkaa...

Tavallisten pohjanmaalaisten elämässä ei ole päivääkään, ettemme kohtaisi tupakkatuotteita jollain tapaa. Sinulla kosketus tupakkaan/nuuskaan voi olla hyvinkin läheistä - jos esimerkiksi itse, toinen vanhemmistasi tai joku kavereistasi polttaa – tai etäisempää, jos vaikka kaupungilla kävelet tupakoivan henkilön ohi tai näet jonkun pistävän nuuskaa huuleen. Tai sitten voit nähdä tupakointikieltoa ja sen haittavaikutuksista kertovia artikkeleita lehdessä tai nikotiininkorvaushoitoon tarkoitettujen tuotteiden mainoksia televisiossa (tai kaupan hyllyssä). Koulussa näet kuvia mustista keuhkoista tupakoinnin vastaisten kampanjoiden yhteydessä, jotka vainoavat salaa polttavia päivittäin.

Vaikka tupakointi on viime vuosina saanut yhä huonomman julkisen kuvan (”Vain luuserit polttavat”) ja vaikka tupakointia rajoitetaan yhä enemmän lainsäädännössä, on se yhä yleinen ongelma mm. Pohjanmaalaisilla ylä-asteilla. Siitä on jopa tullut eräänlainen muoti-ilmiö yhdessä jäsenkunnistamme, mikä on osasyy siihen, että halusimme nostaa Tupakan ja nuuskan muiden aiheiden edelle kuukauden teemaksi Decibelillä.

Nykyaikaiset tutkimukset ovat kuitenkin todenneet, että pelottelutaktiikka ei toimi tupakkatuotteista riippuvaisiin, etenkään teini-ikäisiin. Heitä ei kannata yrittää pelotella tilastoilla siitä, kuinka moni tupakoiva kuolee keuhkosyöpään, sillä teini-ikään kuuluu, että ihminen luulee olevansa kuolematon. Ja tupakkatuotteiden myrkyllisten aineiden luetteleminen saa teini-ikäiset kohottamaan vain olkapäitään ja miettimään ”mutta eihän tuo koske minua”. Ei vaikka he tunnistaisivat haitallisten aineiden nimet, kuten:

Vetysyaniidi – kaasu, jota käytettiin ihmisten teloittamiseen kaasukammioissa toisen maailmansodan aikana
Asetoni – kynsilakanpoistoaine
Arsenikki – tavallinen ase myrkytysmurhissa
Metaain – suokaasu
Glykoli – jäähdytinneste
Butaani – sytkien sytytinneste
Formaldehydi – ruumiiden säilömiseen käytetty aine
Ammoniakki – syövyttävä aines pesuaineissa…

Ketään ei myöskään takuulla hyödytä katsoa tupakoivia ihmisiä nenänvarttaan pitkin ja pitää heitä eräänlaisina toisenluokan kansalaisina ja luulla, etteivät he pysty lopettamaan koska he ovat laiskoja, koska heillä on huono itsekuri tai koska he ovat liian tyhmiä tietääkseen, mitä he tekevät omalle keholleen.

Siksi me täällä Decibelillä yritämme soveltaa tupakoinnin lopettamiseen samanlaisia tekniikoita, joita käytetään nykyään aina lastenkasvatuksesta ja työhönkuntoutuksesta koirankoulutukseen: itsetuntoa ja mielenlujuutta vahvistamalla ja kertomalla, mitä tietynlainen käytös todellisuudessa aiheuttaa tässä ja nyt. Toivomme, että voimme tätä kautta kannustaa monia tumppaamaan lopullisesti – tai olla aloittamatta ollenkaan!