Mitä tupakka tekee keholle?

Mitä tupakka tekee keholle?

Tupakoinninvastaiset kampanjat ovat yleensä täynnä kauhukuvia mustista keuhkoista. Näiden kuvien tavoitteena on pelästyttää ihmiset lopettamaan tupakointi tai estää heitä edes aloittamasta. Suurin osa ihmisistä kuitenkin käsittää, että tupakoida pitää vuosikymmeniä, ennen kuin keuhkot näyttävät samalta kuin kuvissa. Luonnollisesti kukaan ei suunnittele tupakoivansa niin kauan – useimmat nuoret, jotka polttavat tupakan tai pari, luulevat voivansa lopettaa milloin tahansa. Ja tietenkin nuoruuteen kuuluu myös usko omasta kuolemattomuudesta - haittavaikutukset eivät tietenkään koske juuri sinua, vaan vain muita ihmisiä.

Tästä syystä olemme yrittäneet tehdä yhteenvedon niistä tupakan (ja sen sisältämien 5000 kemiallisen aineen) haitoista, joilla on eniten merkitystä 15–20-vuotiaille! Olemme koonneet listan tärkeysjärjestyksessä, joka nostaa ensin esille nuorten suurimmat huolenaiheet (vaikka joillakin kompleksit ja huoli esim. perinnöllisistä sairauksista voi tietenkin muuttaa järjestystä).

Kasvot

Aikaisessa vaiheessa: Ihosta tulee harmaampi ja huonokuntoisempi. Saat enemmän mustapäitä ja finnejä ja usein myös mustat silmänaluset. Kaikki tupakan sisältämät raskasmetallit ja myrkyt lisäävät aknea ja ihotulehduksia.

Pidemmällä aikavälillä: iho menettää kimmoisuuttaan ja palautumiskykyään, mikä tekee siitä roikkuvamman. Myös luonnollisen kollageenin määrä ihossa laskee. Sinusta tulee ryppyinen ennenaikaisesti – 25 vuoden tupakoinnin jälkeen naisilla on viisinkertaisesti syvemmät uurteet ihossa kuin tupakoimattomilla ikätovereillaan.

Hengitys ja suu

Aikaisessa vaiheessa: Jo yhden ainoan tupakan jälkeen suudelman saamisen mahdollisuus laskee, sillä suu maistuu pahalta röökin jälkeen (terva, nikotiini ym) – ja pahanhajuinen hengitys karkottaa mahdolliset suuteluehdokkaat ennen kuin he edes uskaltautuvat lähellesi. Pahanhajuinen hengitys vain pahenee, erityisen pahalta hengityksesi haisee aamuisin ja kun et ole syönyt/juonut muutamaan tuntiin. Tupakointia aika pian seuraava yskä EI ole mukava – eikä seksikäs. Ikenet ja kieli saavat harmahtavan ja limaisen peitteen. Hampaat kellastuvat ajan myötä, ne saavat värjäytymiä nikotiinista (valkaisevat hammastahnat eivät toimi pidemmän päälle tai sitten ne kuluttavat/syövyttävät hampaiden kiilteen). Väitetään, että yksi viidestä tyttö-/poikaystävästä haluaa erota, koska kumppani on alkanut tupakoimaan.

Pidemmällä aikavälillä: ruskea peite hampaissa ja lisääntynyt hammaskivi, hampaiden irtoaminen, ikenien kunnon heikkeneminen ja ientulehdukset, suusyöpä. Maku- ja hajuaisti ovat paljon huonompia kuin tupakoimattomalla ihmisellä.

Hiukset

Aikaisessa vaiheessa: Hiukset haisevat tupakansavulle! (jonka takia ehkä peset niitä ahkerammin, mikä kuluttaa hiuksiasi). Tupakoinnin aloittamisen jälkeen kasvavat hiukset sisältävät konsentroituja myrkkyjä, joista keho yrittää päästä eroon, nämä myrkyt tekevät hiuksistasi ohuemmat ja kiillottomat. Hyvin nopeasti huomaat hiustenlähtösi lisääntyneen, joten hiuksistasi tulee ohuemmat. Kehonkarvoitus muuttuu karheammaksi ja runsaammaksi, niin tytöillä kuin pojilla, joten tytöt voivat saada karvoitusta leukaan tai ylähuuleen ja karvoitus lisääntyy myös kainaloissa ja säärissä. Pojat saavat tupakoinnista rintakarvoja – mikä EI ole nykyään muodikasta, vaan sitä pidetään enemmänkin epäseksikkäänä. Tämä johtuu siitä, että tupakan sisältämät aineet rajoittavat naishormonien tuotantoa, joten mm. testosteronin määrä kehossa kasvaa.

Pidemmällä aikavälillä: myrkyt johtavat hiustenlähtöön, joten nuoret miehet voivat saada karkaavan hiusrajan tai kokea ennenaikaista kaljuuntumista. Hiukset harmaantuvat nopeammin.

Aivot

Aikaisessa vaiheessa: tupakointi vaikuttaa salakavalasti aivoihin – et huomaa sitä itse! Tietenkin huomaat ensin pienen päihtymyksen – ja pian vieroitusoireita. Mutta kuinka fiksut kasvuiässä olevat aivot olisivat olleet ilman tupakoinnin aloittamista, sitä ei kukaan osaa sanoa. Tupakointi kuitenkin heikentää muistia ja oppimiskykyä, sillä tupakan myrkyt estävät aivosolujen jakautumista ja lisääntymistä ja ne jopa tappavat aivosoluja.

Pidemmällä aikavälillä: sinusta tulee tyhmempi, kuin mitä olisit ollut, jos et tupakoisi. Muistisairauksien ja valtimotaudin (voi johtaa aivohalvauksiin) kasvaa ja aivoverenvuodon riski kolminkertaistuu.

Ylipaino

Aikaisessa vaiheessa: Tupakoinnin lopettamisyritykset johtavat usein siihen, että nikotiinintarve yritetään korvata makeisilla tai hyvällä ruoalla, sokeripitoisilla juomilla jne., mikä usein johtaa painonnousuun.

Pidemmällä aikavälillä: tupakoivat tytöt ovat aikuisina keskimäärin tavallista lihavampia ja tupakoivilla teini-ikäisillä tytöillä ylipainon riski aikuisena on 2-3-kertainen. Tämä koskee etenkin keskivartalonlihavuutta, mikä puolestaan kasvattaa muiden ylipainosta johtuvien sairauksien riskiä. Tupakointi heikentää ruoansulatusta. Tupakoinnin yhteyttä ylipainoon ei ole havaittu pojilla.

Sukupuolielimet ja kuukautiset

Aikaisessa vaiheessa: Niin tyttöjen kuin poikien seksihalut laantuvat, sillä mm. nikotiini vaikuttaa verenkiertoon. Huono verenkierto taasen vaikeuttaa peniksen paisuvaiskudosten suurenemista ja emättimen seinämien paksuuntumista kiihottuessa. Pojilla tämä voi johtaa erektiovaikeuksiin ja tytöillä seksi voi tuntua epämukavalta ja emätin liian ahtaalta, jolloin yhdyntä ei onnistu. Tytöt voivat lisäksi saada ongelmia kuukautistensa kanssa, sillä tupakka vaikuttaa kehon estrogeenitasoon (joka myös vaikuttaa seksihaluun). Pahanhajuisen valkovuodon ja alapäätulehdusten riski tytöillä kasvaa. Jos tytöt haluavat käyttää jotain hormonaalista ehkäisyä välttääkseen raskauden, ovat jotkut merkit (esim. useat e-pillerimerkit) kiellettyjä tupakoivilta, sillä ne lisäävät veritulpan riskiä huomattavasti.

Pidemmällä aikavälillä: Sanotaan, että tupakoijat harrastavat yhdyntää puolet vähemmän kuin tupakoimattomat ihmiset. Tupakointi lisää impotenssin riskiä (kyvyttömyyttä saada tai ylläpitää erektiota) jopa 50%!!! Tupakointi vaikuttaa siittiöiden elinvoimaan negatiivisesti, ne pienenevät ja harvenevat ja ne uivat huonommin, joten tupakointi voi vaikeuttaa lasten saamista. Tupakointi vaikuttaa myös miesten perimään, joten lapset eivät välttämättä ole yhtä terveitä kuin ne olisivat olleet ilman tupakkaa. Keskenmenojen ja kätkytkuolemien riski kasvaa, kuten myös riski, että lapsen syntymäpaino on alhainen (=ei hyvä asia) ja että lapsella on alikehittyneet keuhkot syntyessään. Kohdunkaulansyövän riski kolminkertaistuu.

Yleiskunto ja terveys, keuhkot ja nielu

Aikaisessa vaiheessa: Tupakoijat sairastelevat tupakoimattomia ihmisiä useammin, he ovat vilustuneita tai flunssaisia ja taudit kestävät heillä pidempään ja ovat pahempia. Usein yskä pitää pintansa jopa viikkoja muiden oireiden parannuttua. Jo teini-ikäiset voivat kärsiä tupakka-yskästä. Kunto heikkenee, joten jaksat huonommin ja suorituksesi ovat huonompia kuin ikätovereillasi. Koska tupakointi vaikuttaa hapensaantikykyyn, voi tupakoijilla olla vähemmän lihasmassaa kuin jos he eivät polttaisi. Astman, hengenahdistuksen ja keuhkojen ja ilmateidentulehduksien riski kasvaa.

Pidemmällä aikavälillä: tupakkayskä, keuhkolaajentuma ja muut keuhkosairaudet, ilmateiden ja ruokatorven syövän riski on kymmenkertainen. Joka toinen tupakoija sairastuu keuhkoahtaumatautiin, mikä tarkoittaa sitä, että ihminen ei voi hengittää ilman happikaasua.

Silmät ja korvat

Aikaisessa vaiheessa: tupakoivat ihmiset ovat tupakoimattomia useammin vilustuneita tai flunssaisia ja saavat useammin korvatulehduksia (myös poskiontelotulehduksia).

Pidemmällä aikavälillä: heikentynyt näkö, sarveiskalvon samentuminen, harmaakaihi ja silmän keltaisen täplän vauriot. Kuulon heikkenemisen riski lisääntyy.

Verisuonet

Aikaisessa vaiheessa: useimmat tupakoivat saavat ongelmia verenkierron kanssa. He palelevat usein käsistä, jaloista ja nenänpäästä.

Pidemmällä aikavälillä: Valtimotaudin riski kasvaa ja aivoverenvuodon ja aivotulpan riski kolminkertaistuu.