Väärinkäyttö ja riippuvuus

Väärinkäyttö ja riippuvuus

Decibelin Kysy pois! palveluun tulee joka kuukausi kysymyksiä, jotka liittyvät jotenkin väärinkäyttöön ja riippuvuuteen. Minkälaisesta väärinkäytöstä ja riippuvuudesta on kyse voi kuitenkin vaihdella hyvin paljon -kyse voi olla Instagramista (some) tai Zalandosta (shoppailu), pornosta, marihuanasta tai alkoholista. Koska on olemassa erilaisia asioita ja erlaisia tapoja, joista voi tulla riippuvaiseksi tai joita voi käyttää vahingoittavalla tavalla, olemme päättäneet kertoa lisää siitä miten ja miksi tulee riippuvaiseksi - ja mistä voi saada apua siihen.

HUOM! Voit aina kysyä lisää aiheesta nimettömänä Kysy pois! -neuvontapalvelun kautta. Silloin asiantuntijamme (aiheesta riippuen se voi olla esimerkiksi poliisi, psykologi tai terveydenhoitaja) vastaa sinulle.

Tämän tietopaketin on tehnyt Decibelin nuorisotiedottajat yhdessä seuraavien tahojen kanssa: USM Understödsföreningen för svenskspråkig missbrukarvård ja Peluuri.fi

 

Mitä riippuvuus tarkoittaa?

Riippuvuus tarkoittaa sitä, että tuntee sekä fyysisesti että psyykkisesti tarvetta saada jotain tiettyä ainetta ja että muuttaa käytöstään sen saamiseksi. Tämä aine on vaikuttanut aivojen palkitsemisjärjestelmään niin että aina vain enemmän ja enemmän vain kyseinen aine voi antaa mielihyvää. Samanaikaisesti aivojen palkitsemisjärjestelmä lamaantuu niin että ainetta tarvitsee jatkuvasti lisää, jotta voi saada saman mielihyvän tunteen kuin ennen on saanut. Tähän kategoriaan kuuluu muun muassa alkoholi-, huume-, nikotiini-, lääke-, ja anabolisten steroidien riippuvuus.

Usein puhutaan seksi-, peli-, ostos- ja kännykkäriippuvuudesta. Ne ovat osittain samankaltaisia olotiloja kuin aineriippuvuudet mutta liittyvät lähinnä johonkin käytökseen tai tekoon. Yleisesti ottaen näiden riippuvuuksien oireet ja vaikutustapa elämään voi olla hyvin samankaltaisia kuin aineriippuvuudessa, joten niistäkin voidaan käyttää nimitystä riippuvuus.

Mitä väärinkäyttö tarkoittaa?

Jonkin aineen väärinkäyttö tarkoittaa sitä, että oma käytös muuttuu aineen takia siten, että se vaikuttaa elämään negatiivisesti. Väärinkäyttö voi myös tarkoittaa jonkin aineen käyttämistä epänormaalisti ja siksi haitaksi olevalla tavalla, esimerkiksi jonkin aineen liiallinen käyttö. Käytön ja väärinkäytön eroja verratessa voi huomata, ettei määräkuitenkaan ole se tekijä, joka kertoo väärinkäytöstä vaan se jos käyttö aiheuttaa ongelmia tai jos käytön takia ottaa vaarallisia riskejä, sellaisia joita ei muuten ottaisi. Jotkut väärinkäytöt ovat rikoksia, esimerkiksi laittomien huumeiden käyttö tai alkoholin juominen alaikäisenä, ja muut väärinkäytökset voivat aiheuttaa paljon huolia tai haittaa elämään, esimerkiksi liiallinen rahapelaaminen tai sellainen asia, josta kehon kehitys vahingoittuu.

Kun kerran väärinkäyttö tarkoittaa, jonkin aineen käytön tai jonkin käytöksen aiheuttavan ongelmia omassa elämässä, voidaan myös puhua sosiaalisen median väärinkäytöstä, puhelinpelien väärinkäytöstä, energiajuomien väärinkäytöstä ja niin edelleen. Jos mukaan lasketaan käytös, voidaan myös puhua esimerkiksi kuntoilun väärinkäytöstä koska se voi johtaa muun muassa ortoreksiaan, liikuntaan liittyviin vahinkoihin, suhteiden, työn ja vapaa-ajan laiminlyömiseen.

Esimerkki: Eri ainetta tai käytöstä voi käyttää mielihyvän saamiseksi, jopa huuman tai ”kicksien” saamiseksi. Kofeiini, jota on muun muassa kahvissa, teessä ja monissa energiajuomissa on tavallinen aine, jota nauttimalla voi saada piristävän vaikutuksen, mutta jos sitä käyttää liikaa niin että se vaikuttaa negatiivisesti omaan arkielämään, sitä on väärinkäyttänyt. Jos saa vieroitusoireita kun ainetta ei saa itseensä, esimerkiksi päänsärkyä tai ärtyisyyttä jos ei saa päivittäistä kofeiini-annostaan, on aineesta riippuvainen.

 

 

 Terveisin nuorisotiedottajat Liselott, Sanna, Jenny ja terveydenhoitaja Annika