Alkoholiriippuvuus

Alkoholiriippuvuus

Alkoholi

Alkoholi on aine, jota voi väärinkäyttää ja  josta voi tulla riippuvaiseksi  – ero on harvoin selkeä. Alkoholilla on rentouttava ja puuduttava vaikutus kehoon ja aivoihin. Se voi tuntua miellyttävältä kun on vain vähän sen vaikutuksen alaisena ja siksi sitä käytetään usein, ei vain sosiaalisissa tilanteissa, vaan myös keinona rauhoittua ja saada ajatukset pois ongelmista tai joistain tunteista joksikin aikaa.

Humalahakuinen juominen on tavallinen tapa lääkitä itseään kun on alakuloinen, rauhaton, stressaantunut tai ahdistunut. Vähäinen määrä alkoholia vaikutta siis hetken aivojen dopamiinitasoon. Mitä enemmän juo, sitä enemmän alkoholi kuitenkin puuduttaa kehoa ja aisteja, -mukava olo katoaa ja jos juo liikaa seurauksena on muun muassa pahoinvointia, muistikatkoksia, tajuttomuutta ja hengityskatkoksia.

Alkoholi vaikuttaa myös itsekuriin siten, että aiemmat tunteet tulevat helpommin esiin ja humalatilassa vielä usein paljon voimakkaammin kuin muulloin. Lisäksi yhteiskunnassa on hiljainen yhteisymmärrys siitä, että kun on humalassa, on enemmän hyväksyttävää tai anteeksi annettavaa päästää itsestään erilaisia tunteita ja reagoida voimakkaammin kuin selvin päin. Alkoholi ei kuitenkaan itsessään aiheuta näitä tunteita ja käytöstä. Itsekuri ja harkintakyky tekevät impulsseille retkahtamisen helpommaksi, sitä saattaa esimerkiksi juoda enemmän kuin oli ajatellut tai sitten ei huomaa kuinka humalassa on.

Liiallinen alkoholin juominen ei ole hyväksi ja sen tietää kyllä jokainen -alkoholi on myrkky. Suuri alkoholinkulutus on myös vaarallisempaa nuorena kuin vanhempana ja se on myös yksi syy sille, että sille on ikäraja. Alkoholi vahingoittaa muun muassa aivoja iästä riippumatta, mutta koska aivot kehittyvät kunnes on noin 25-vuotias, ovat nuorten aivot herkemmät kuin aikuisten. Nuorena voi olla vaikeampaa huomata kun on juonut liikaa ja nuoret juopuvat nopeammin kuin aikuiset. Nuorista tulee nopeammin kuin aikuisista riippuvaisia alkoholista ja nuoret, jotka juovat paljon ja usein saattavat kehittää riippuvuuden lyhyessä ajassa, kun aikuisilla se vie kauemmin aikaa.

On vaikea antaa yleispätevää ohjetta siitä kuinka nopeasti voi tulla riippuvaiseksi, koska se riippuu muun muassa siitä kuinka usein juo, mitä ja miten juo, kehon koosta, perinnöllisistä tekijöistä ja siitä mikäli käyttää myös muita aineita. Useimmiten riippuvuus kehittyy huomaamatta, "sitä vaan alkaa" juoda enemmän. Nuoret eivät myöskään usein huomaa varoitusmerkkejä itse, tai sitten ei vielä ole sitä mitä tarvitsee, jotta voi lopettaa omin avuin. Jos on juonut paljon ja usein nuorena, kasvaa riippuvuuden riski elämässä myöhemmin, alkoholiin ja myös muihin aineisiin. Moni nuori luulee myös, että korkea sietokyky on jotenkin siistiä, mutta todellisuudessa se on merkki siitä, että on tulossa riippuvaiseksi tai jo on sitä.

Murrosikä on herkkää aikaa, jolloin on monia muutoksia meneillään. Keho ja itsetunto kehittyvät ja sitä miettii miten muut näkevät itsensä ja miten itse katsoo itseään. On tavallista käyttää alkoholia esim. jotta uskaltaa ottaa askeleen juttelemaan uusille ihmisille ja pitää hauskaa, mutta riski siitä, että alkaa olla pakotettu käyttämään alkoholia uskaltaakseen tehdä näitä asioita on suuri. Voi olla, että alkoholi tekee itseluottamuksesta paremman ja voi tuntua helpommalta ja hauskemmalta viettää aikaa jonkun kanssa, mutta jos asiaa katsoo laajemmasta näkökulmasta, asia on päinvastoin ja johtaa huonompaan itseluottamukseen.

Päihteiden vaikutuksen alaisena päätöksiä ja tekoja tekee helpommin kuin selvinpäin. Onnettomuuksia, vahinkoja ja väärinymmärryksiä sattuu paljon helpommin. Ja tunteet ja teot näyttävät ihan toisenlaisilta seuraavana päivänä. Juominen saattaa myös vaikuttaa siten, että on huolimaton vastuun kanssa, lipsuu tai pilaa itseltään aktiviteetteja tai suhteita ja siitä voi tulla kallista. Näillä kaikilla asioilla voi olla negatiivinen vaikutus arkeen - joita ehkä sitten haluaa pakoon ja puuduttaa itsensä alkoholilla.

Mikäli on huolestunut omasta alkoholin käytöstään, voi kirjoittaa ylös paljonko ja kuinka usein juo. Sitä voi myös miettiä jos juominen aiheuttaa ongelmia esim. koulun suhteen tai perheen/ystävien kanssa. On tärkeää, että juttelee jollekin asiasta, jotta saa apua päästäkseen riippuvuudesta. Mitä aikaisemmin sen tekee, sen parempi ja sitä helpompaa se on. Monet aikuiset voivat auttaa, katso lista yhteystiedoista Decibelin jäsenkuntien tukipalveluista klikkaamalla tästä. On myös olemassa erilaisia terapiamuotoja alkoholia väärinkäyttäville, esimerkiksi kognitiivinen käytösterapia ja toipumisohjelma 12 askelta.